Sfantul Sava de la Buzau, tanarul care a sfintit apele Buzaului

Sfantul Sava de la Buzau, tanarul care a sfintit apele Buzaului Mareste imaginea.

Sfantul Sava de la Buzau mai este numit si "Sava Gotul" si este praznuit pe 12 aprilie. Sfantul Sava s-a nascut in jurul anului 334, intr-un sat din zona Buzaului, nu departe de raul Buzau, pe atunci numit "Mousaios", intr-o familie de crestini. Crestinii l-au pastrat in memoria lor ca pe un barbat drept in credinta, bland, smerit, cucernic, gata spre ascultare, linistit si negrabnic la cuvant. Sfantul Sava l-a avut drept duhovnic pe preotul din localitate, numit Sansalas, el fiind apropiat insa si de preotul Gutticas, dintr-o localitate invecinata.

In perioada anilor 369-372, regele got Atanaric va dezlantui o cumplita prigoana asupra crestinilor, in special in regiunile stapanite de goti. In apropierea sarbatorii Invierii Domnului, in anul 372, deoarece preotul lui duhovnic era plecat din localitate, Sfantul Sava si-a indreptat pasii spre biserica unde slujea preotul Gutticas. Pe drum insa, un barbat luminos la chip l-a indemnat sa se intoarca in localitate, pregatindu-l pentru mucenicie.

In noaptea celei de a treia zi de Inviere, paganul Atharid, fiul dregatorului got Rotheseu, a navalit in sat. Printre crestinii capturati, el i-a legat si pe Sansalas si pe Sava, pe care i-a si muncit mai mult decat pe toti ceilalti. Tarandu-i pe pamant, prin lemne ascutite si prin pietre, paganii asteptau ca aceia sa moara.

Vazand ca Sfantul Sava a fost pazit nevatamat, orbiti de manie, l-au rastignit pe doua osii mari si l-au aruncat la pamant. In ascuns, o femeie crestina l-a dezlegat pe sfant, insa acesta a ramas in acelasi loc, nu a dorit sa fuga. Infuriindu-se paganii, l-au luat pe sfant si l-au spanzurat de o grinda, obligandu-l sa manance jertfe idolesti. Batjocorindu-i pe zeii cei necurati, un slujitor pagan a aruncat in sfant cu un drup de fier. Fiind pazit de rana cea de moarte, sfantul a ramas nevatamat.

Dupa aceasta, paganul Atharid a poruncit ca preotul Sansalas sa ramana legat, iar Sfantul Sava sa fie aruncat in raul Mousaios. Fiind speriati de minunile vazute, slujitorii paganului au vrut sa-l elibereze pe Sfantul Sava, insa aceasta i-a rugat sa indeplineasca ce li s-a cerut.

"Iar cand a fost dus la malul raului, cei ce-l tineau au zis intre ei: haideti sa eliberam pe acest nevinovat, caci de unde va putea ști aceasta Atharid? Dar fericitul Sava auzind a zis catre ei: De ce vorbiti deșertaciuni și nu impliniti ceea ce vi s-a poruncit? Eu vad ceea ce voi nu puteti vedea. Iata, de fata stau in slava cei ce au venit sa ma primeasca (ingerii). Atunci cei ce-l conduceau au coborat in apa pe cel ce multumea și preamarea pe Dumnezeu... și savarșindu-se astfel prin lemn și apa el a pastrat curat semnul mantuirii, fiind de 38 de ani".

Atunci, ei i-au legat de gat un lemn mare si l-au aruncat spre inecare. Dupa ce a murit, paganii i-au scos trupul din apa si l-au lasat pe mal. Venind crestinii, au luat cu evlavie trupul mucenicului si l-au ingropat intr-ascuns.

Sfantul Sava a adormit in Domnul la varsta de numai 38 de ani, in ziua de 12 aprilie 372. Sfantul Vasile cel Mare a cerut guvernatorului provinciei Scitia, anume lui Iulius Soarnus, sa trimita in Capadocia trupul Sfantului Sava, pe cativa barbati vrednici de incredere. Intr-o epistola din anul 374, Sfantul Vasile cel Mare confirma primirea nepretuitului dar. Sfintele Moaste au fost insotite si de o scrisoare a Episcopului Bretanion al Tomisului, in care era descris martiriul Sfantului Sava.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

09 Aprilie 2019

Vizualizari: 9286

Voteaza:

Sfantul Sava de la Buzau, tanarul care a sfintit apele Buzaului 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Sava de la Buzau

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE