25 de ani de la salvarea vechii biserici a Manastirii Ramet

Joi, 08 august, se implinesc 25 de ani de la salvarea bisericii vechi a manastirii Ramet. La data de 08 august 1988 biserica veche, care avea de suferit de pe urma inundatiilor si a umezelii, a fost salvata prin ridicarea ei cu 2,8 metri. Proiectul a fost realizat de prof. dr. inginer Eugen Iordachescu, cel care a translatat si blocul A2 situat pe Platoul Romanilor din Alba Iulia.

Manastirea Ramet este unul dintre cele mai vechi asezaminte calugaresti din Transilvania. Biserica veche, important monument de arhitectura romaneasca din veacul al XIV-lea sau chiar mai dinainte, sta marturie a vietii duhovnicesti intense ce se desfasura aici, precum si a preocuparilor culturale.

Parintele Atonie Catinean, duhovnicul manastirii, ne-a prezentat un istoric al manastirii Ramet.

"Strajuita de culmile stancoase ale muntilor Trascaului, Manastirea Ramet este localizata pe raza comunei Ramet, judetul Alba, intr-un cadru natural foarte pitoresc. La inceput a fost aici o adevarata sihastrie a eremitilor care traiau in pesterile muntilor din jur. Cercetarile istorice facute la manastirea Ramet, atesta ca veche a biserica a manastirii, care este monument istoric, este chiar biserica zidita de acesti calugari eremiti, in secolul al XIII-lea sau inceputul secolului al XIV-lea. Din aceasta perioada sihastria devine manastirea eremitilor, prima si cea mai organizata manastire din muntii Apuseni, care dainuie pana in zilele noastre. Cea dintai referire documentara despre manastirea Ramet o avem pe al treilea strat de pictura din biserica veche care are urmatorul continut: "Am scris eu preapacatosul rob al lui Dumnezeu, Mihu zugravul de la Crisul Alb, cu incuviintarea Arhiepiscopului Ghelasie, in zilele regelui Ludovic, in anul 1377, luna iulie, ziua a doua”.

Manastirea Ramet a trecut si prin perioade mai grele asa cum este anul 1762, cand armatele imperiale ale generalului Buccow au incercat sa distruga manastirea, lovind cu tunurile in zidurile bisericii. La scurt timp dupa refacerea bisericii, la 1785 este distrusa din nou deoarece credinciosi antrenati de calugari au participat efectiv la rascoala taraneasca a lui Horea, Closca si Crisan. Incepand din anul 1792 pana in 1940 viata monahala a fost intrerupta, iar pana in 1955 manastirea a fost locuita de calugari, vestiti in acele vremuri prin viata lor de mare sfintenie. In acest sens il putem aminti pe staretul Evloghie Ota, originar din Geoagiu de Sus, care dupa o vietuire la Sfantul Munte se intoarce in tara si pune bazele monahale la manastirea Ramet.

In anul 1955 manastirea este transformata in chinovie de maici. In acelasi an parintele Dometie Manolache, impreuna cu un grup de surori din partea Sebesului, care si-au facut o parte din ucenicia lor la manastirea Ratesti, vin la manastirea Ramet si reinnoada randuiala monahala si traditia imbogatita prin rugaciune si evlavie. Dupa moartea parintelui Dometie din anul 1975, conducere duhovniceasca ii va reveni parintelui Ioachim, care va fi duhovnicul manastirii pana in 2006, pe o perioada de 31 de ani, ajutat de parintele Varsanufie, parintele Filotei si parintele Ioanichie.

Manastirea Ramet are ca si obste aproximativ 100 de monahii si surori, conduse de maica stareta Ierusalima Ghibu. Pentru buna organizare a vietii de obste, vechile rucodelii de mana au fost inlocuite cu forma atelierelor manastiresti. Astazi in manastire existand ateliere de tesut covoare, tricotaj, croitorie si broderie. Traditia existentei unei scoli in incinta manastirii Ramet dateaza din vremuri indepartate, ceea ce scoate in evidenta ca aceasta manastire s-a dovedit a avea un rol important in cultura si in mentinerea treaza a constiintei unitatii de neam, credinta si de limba. Iar legat de Sfantul Ghelasie, putem spune ca a trait in veacul al XIV-lea, fiind cunoscut ca intaistatator al acestui sobor manastiresc, apoi ales arhiepiscop al romanilor din Transilvania. Impodobindu-se cu toate virtutile crestinesti a fost facator de minuni in timpul vietii, dar si dupa moarte, primind darul tamaduirii neputintelor sufletesti si trupesti. Dumnezeu a descoperit in chip minunat moastele acestui Sfant, care se pastreaza in biserica manastirii Ramet.”
 
Sursa: reintregirea.ro

Pe aceeaşi temă

08 August 2013

Vizualizari: 957

Voteaza:

25 de ani de la salvarea vechii biserici a Manastirii Ramet 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE