'Adormirea Maicii Domnului', hramul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca

Catedrala mitropolitana din centrul orasului Cluj-Napoca va sarbatori vineri, 15 august 2014, Adormirea Maicii Domnului in mod festiv, acest mare praznic fiind hramul locasului de cult.

Procesiune cu icoana Maicii Domnului, in ajun
Slujbele vor incepe inca de joi, 14 august, din ajunul sarbatorii, cand de la ora 18 va fi oficiata Slujba Privegherii si Prohodul Maicii Domnului. La final, credinciosii in frunte cu soborul de preoti, vor merge in procesiune cu icoana Maicii Domnului si vor inconjura catedrala, intonand cantari duhovnicesti, potrivit parintelui Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.

In ziua de hram, vineri, la ora 8:30, va incepe Slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, dupa care se vor citi Ceasurile, iar cu incepere de la ora 10 se va savarsi Sfanta Liturghie in sobor de preoti si diaconi.

Hramul catedralei, in amintirea zilei istorice de 15 august 1916
Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca este primul edificiu bisericesc romanesc de amploare ridicat in inima tarii reintregite. Asezat in centrul capitalei culturale a Transilvaniei, locasul de cult a fost construit intre anii 1923-1933, din initiativa vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan. Catedrala din Cluj are deasupra usilor de la intrare, o icoana in mozaic ce reprezinta Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii.

Cum a fost ales acest hram ne spune vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira: „A fost ales de Episcopul ctitor Nicolae Ivan, in cinstea Maicii Domnului, ca semn de pretuire si de cinstire si de iubire pe care intotdeauna crestinii ortodocsi romani le-au avut fata de Maica Domnului, dar in acelasi timp si intru amintirea istoricei zile de 15 august 1916, cand bravile ostiri romane au pornit razboiul cel mare si greu pentru dezrobirea si eliberarea fratilor de sub stapaniri straine, cum se precizeaza in actul comemorativ intocmit si asezat in piatra de temelie a catedralei noastre”.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

13 August 2014

Vizualizari: 664

Voteaza:

'Adormirea Maicii Domnului', hramul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE