Consfatuirea profesorilor de religie din judetul Sibiu

În Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc marţi, 23 septembrie, consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sibiu. Profesorii de religie din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au întâlnit la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Rebra Parva din Ţara Năsăudului.

La consfătuirea profesorilor sibieni au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, inspectoarea la disciplina religie din judeţul Sibiu, prof. Măriuca Neagu, şi inspectorul de religie al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă.

Dascălii de religie din şcolile şi liceele judeţului Sibiu au participat cu interes la consfătuirea anuală, o întâlnire la care se discută probleme întâmpinate de cadrele didactice în procesul de învăţământ. Cei aproape 150 de profesori de religie din judeţ au contribuit fiecare în parte la toate activităţile din anul şcolar trecut, prin pregătirea elevilor pentru participarea la olimpiadele de religie, la concursurile de profil şi la alte manifestări educativ-religioase. Din acest motiv, consfătuirea a fost şi un bun prilej ca Arhiepiscopia Sibiului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean să îşi exprime mulţumirile şi aprecierile pentru implicarea dascălilor de religie în astfel de activităţi, care vin să completeze programa şcolară şi să sprijine profesorii în eforturile lor de a le transmite elevilor învăţătura ce bună.

În debutul întâlnirii, inspectoarea Măriuca Neagu a prezentat IPS Mitropolit Laurenţiu şi tuturor celor prezenţi raportul pe anul trecut al disciplinei, dar şi noutăţile în domeniu, programa şcolară, calendarul olimpiadelor, concursurilor şi proiectelor din noul an şcolar.

„În acest an şcolar, ne dorim ca toate şcolile, prin profesorii de religie, să aibă un proiect de colaborare cu biserica de care aparţin sau altă biserică, iar cea mai simplă soluţie ar fi încheierea unui protocol de colaborare sau desfăşurarea unei activităţi în cadrul Proiectului «Duminica, şcoala mea în Biserică». Programele şcolare şi manualele cu toate auxiliarele sunt aceleaşi ca şi anul trecut. La consfătuirea naţională s-a discutat posibilitatea unui proiect de educaţie religioasă în grădiniţe, acolo unde este posibil şi se doreşte. În acest sens, vom centraliza situaţia activităţilor de educaţie religioasă din grădiniţele noastre“, a spus insp. Măriuca Neagu.

Impactul orei de religie
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit dascălilor de religie pentru jertfelnicia lor în şcolile româneşti, într-un context din ce în ce mai nefavorabil orei de educaţie religioasă. Ierarhul i-a asigurat pe profesori de tot sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului şi i-a îndemnat să dea dovadă în continuare de un real devotament în misiunea lor de a face educaţie religioasă în şcoli.

„Apreciez munca depusă în anul şcolar trecut şi îmi exprim dorinţa ca profesorii de religie să fie cât mai aproape de Biserică, să fie o pildă pentru copii. Atunci când aveţi posibilitatea, aduceţi copiii la biserică, pentru că atunci când vor vedea că participaţi la sfintele slujbe, vor veni şi ei. Impactul direct al orei de religie în şcoală este prezenţa copiilor la biserică. Aşa cum sunteţi preocupaţi cu toţii de abandonul şcolar, trebuie să fim preocupaţi şi de abandonul de la biserică. Prima responsabilitate este a preoţilor care trebuie să facă misiune şi să atragă toată familia spre Biserică, dar şi dumneavoastră aveţi un rol important“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

În cadrul întâlnirii au fost prezentaţi noii profesori de religie din judeţ, dascălii care au avansat în funcţii de conducere, dar şi cei care s-au retras din aceste funcţii. De asemenea, au mai fost discutate şi probleme de ordin administrativ sau dificultăţile întâmpinate în anumite şcoli, care afectează activitatea pedagogică a profesorilor de religie.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

25 Septembrie 2014

Vizualizari: 672

Voteaza:

Consfatuirea profesorilor de religie din judetul Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE