Duminica Floriilor la Manastirea Radu Voda

In Duminica Floriilor, în biserica Mănăstirii Radu Vodă din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de soborul părinților slujitori ai mănăstirii. Din sobor au făcut parte şi preacuviosul părinte Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și preacuviosul părinte Arhimandrit Policarp Chițulescu, Consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.



În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, potrivit manastirearaduvoda.ro, Preasfințitul Timotei Prahoveanul a explicat succesiunea de evenimente istorice, începând cu învierea lui Lazăr, arătând că această mare a minune a învierii lui Lazăr, mort de patru zile, avea ca scop să întărească pe ucenicii Săi și a celor care Îl urmau că Fiul Omului are putere asupra vieții și a morții pentru că este Fiul lui Dumnezeu : „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac.” (In. 11, 26-27). La masa oferită în cinstea Mântuitorului era prezent și Lazăr, dar și surorile lui care cumpărând mir de mare preț, de nard, l-au folosit pentru a unge picioarele Mântuitorului. La acest moment, Iuda, necinstește jertfa surorilor lui Lazăr cârtind împotriva lor cu pretextul că „s-a făcut risipă” cu mirul, când ar fi fost mai bine să se vândă, iar cu banii să se facă milostenie. Motivul acestei cârtiri, era desigur unul ascuns, întrucât Iuda era cel care ținea punga cu bani strânși pentru săraci, iar el folosea acest privilegiu pentru a-și atrage câștig necinstit. Mântuitorul îl mustră, explicând tuturor că această ungere a picioarelor Sale s-a făcut în vederea îngropării Sale.

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim este una smerită, El intrând pe un mânz de asină, iar nu pe cal, așa cum se obișnuia pentru Generalii biruitori ai vremurilor, deși El, Împăratul tuturor, intra spre biruința Sa asupra morții. Intrarea Mântuitorului alături de ucenicii Săi în Ierusalim în vederea serbării Păștilor atrage un număr mare de locuitori care își așterneau hainele pe jos înaintea Lui, iar cu ramuri de finic în mâini strigau: „Osana!”, adică: „ajută-ne, mântuiește-ne”. Această atitudine a poporului față de Hristos a stârnit invidia și îngrijorarea fariseilor care au început a căuta un mod de a-L prinde pe Iisus și să-L piardă.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat faptul că mulțimile care au strigat „Osana Fiul lui David!” au fost și cele care au dorit eliberarea lui Baraba, iar față de Hristos au strigat „Răstignește-L! Răstignește-L!” Atitudinea de atunci a oamenilor, schimbătoare și dornică de o izbăvire imediată prin întemeierea unei împărății pământești, poate fi ușor sesizată și în zilele noastre când față de zidirea lui Dumnezeu, aproapele nostru, ne manifestăm duplicitar, mai întâi lăudând-l apoi ocărându-l pentru cele mai mici și neînsemnate motive. În zilele acelea oricine hulea pe Dumnezeu urma să fie condamnat la moarte, iar astăzi cei care vorbesc împotriva lui Dumnezeu și hulesc Biserica Sa sunt ovaționați și puși în prim plan. Mântuitorul ne-a învățat și ne-a îndemnat să ne ferim de oameni tocmai din cauza acestei atitudini a lor foarte schimbătoare.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit în treapta de preot pe Preacucernicul diacon Cristian Nicolae Preda, pe seama parohiei Vidra, Protopopiatul Ilfov Sud.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Aprilie 2015

Vizualizari: 692

Voteaza:

Duminica Floriilor la Manastirea Radu Voda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE