Hramul "Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul" la Manastirea Stanisoara

In Duminica a III-a dupa Rusalii, astazi, 24 iunie 2012, zi in care Biserica Ortodoxa face si praznuirea „Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul”, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Stanisoara, veche vatra de sihastrie ortodoxa, din judetul Valcea,care si-a serbat astazi cel de-al doilea hram.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura in care explicat pericopa evanghelica si a aratat insemnatatea deosebita a praznicului de astazi, punand accent pe implinirea cuvintelor Mantuitorului Iisus Hristos si purtarea de grija pentru suflet.

„Din evanghelia de astazi invatam sa dam intaietate comuniunii cu Dumnezeu si grijii pentru suflet si abia apoi sa ne ingrijim de viata materiala, deci se cuvine sa acordam prioritate celor duhovnicesti si sufletului si apoi vietii trupesti si celor de pe pamant.

Este o legatura stransa intre pericopa evanghelica din duminica a III-a dupa Rusalii si sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul pentru ca vedem pe Sfantul Ioan cum a implinit cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, care spune ca trebuie sa avem ochii luminati, adica constiinta curata si sa nu ne ingrijim de ce vom manca, de ce vom bea, cu ce ne vom imbraca si sa lasam grija aceasta pe planul al doilea si sa ne ingrijim de dobandirea vietii vesnice: „Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga”. Deci, Sfantul Ioan este un model, o pilda a implinirii evangheliei de astazi. Si noi putem sa implinim cuvantul si invatatura Mantuitorului Iisus Hristos.”, a spus Preasfintia Sa.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul coral „Strana Manastirii Cozia”.

La acest mare praznic au mai luat parte si Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor si schiturilor din Eparhia Ramnicului si Staretul Manastirii Cozia, Parintele Arhimandrit Laurentiu Popa, staretul Manastirii Sanisoara, Parintele Protosinghel Ioanichie Trifa, staretul Manastirii Turnu, preoti si numerosi credinciosi si pelerini care vin an de an la hramul manastirii.

Scurt istoric
Manastire de calugari, cu hramurile „Sfantul Gheorghe” si „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, Manastirea Stanisoara este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, primul asezamant monahal a fiind un schit construit din lemn, ce se leaga de numele sihastrilor Meletie, Neofit, Isaia si altii, veniti pe aceste locuri de la Manastirea Cozia si traitori ai pesterilor de aici.

In 1747, Gheorghe Clucerul, impreuna cu alti boieri din Pitesti, zidesc aici o biserica ce a fost pustiita in 1788 de navalitorii turci, care au incendiat biserica iar pe calugari i-au omorat.

Actuala biserica din piatra a Manastirii Stanisoara, hramul ”Sfantul Gheorghe”, a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu. In anul 1937 se construieste biserica paraclis, al carei hram este Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Au participat la punerea pietrei de temelie sase arhierei membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La aceea vreme in incinta manastirii se gasea o casa de odihna cu aproape 100 de locuri.


Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1036

Voteaza:

Hramul "Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul" la Manastirea Stanisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE