IPS Laurentiu a slujit la Manastirea Recea din jud. Mures

Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfanta Liturghie impreuna cu Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la Manastirea „Nasterea Maicii Domnului“ din Recea, judetul Mures.

Alaturi de obstea de maici, la Sfanta Liturghie au participat credinciosi din Targu Mures si localitatile invecinate cu asezamantul monahal.

Slujba religioasa a fost oficiata de cei doi ierarhi si un sobor de preoti si diaconi in biserica mare a manastirii, un lacas de cult ce face parte dintr-un ansamblu unic in tara, ridicat in perioada 1991-1998 la doar cativa kilometri de Targu Mures.



Credinciosii au avut posibilitatea sa se impartaseasca la Sfanta Liturghie si sa primeasca binecuvantarea celor doi arhierei. Raspunsurile la slujba au fost date de Grupul de Muzica Psaltica „Anastasios“, format din tineri teologi din Alba Iulia si studenti la medicina din Targu-Mures.

In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit pe larg despre Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie, cele doua Taine la care ii cheama Biserica pe credinciosi, indeosebi in aceasta perioada de post si inaltare duhovniceasca.

„Anul acesta este inchinat Sfintelor Taine a Spovedaniei si a Euharistiei. Cu atat mai mult acum, in perioada postului, trebuie sa tinem cont de importanta acestor doua Sfinte Taine. Taina Spovedaniei este numita si Botezul Lacrimilor. Prin Botez, noua ne-au fost iertate toate pacatele, inclusiv vina primara, pacatul stramosesc. Dar pacatele facute dupa aceea, pentru ca Botezul nu se mai repeta, cine ni le iarta? Ni le iarta Hristos, daca le marturisim prin Taina Spovedaniei. Am vazut in Duminica Intoarcerii Fiului Risipitor care sunt treptele intoarcerii: constiinta pacatului, hotararea de indreptare, marturisirea propriu-zisa si apoi bucuria de a primi iubirea nemarginita a Parintelui Ceresc. El iese in intampinarea noastra cu bratele deschise si ne primeste ca pe fiii Sai, la Ospatul cel mare. Ospatul credintei este Sfanta Impartasanie“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Moaste pentru manastirea mureseana

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu a oferit Manastirii Recea un fragment din moastele Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, care se pastreaza la Catedrala mitropolitana din Sibiu. IPS Arhiepiscop Irineu i-a multumit ierarhului de la Sibiu pentru slujire si pentru vizita facuta in eparhie, aducand credinciosilor binecuvantare si daruri duhovnicesti.

„Slujirea IPS Mitropolit Laurentiu la Manastirea Recea constituie atat pentru obstea monahala, cat si pentru credinciosii din Targu Mures si imprejurimi o mare onoare. Totodata, aceasta slujire este si un prilej fericit de a fi impreuna sub acoperamantul vesniciei, in prezenta iubitoare a lui Hristos, Capul Bisericii. Exprimandu-mi recunostinta sincera, ii adresez invitatia de a ne vizita cat mai des. Prin liturghisire sfanta si prin cuvant ziditor, distinsul si ravnitorul nostru Mitropolit ne ajuta sa ne intarim increderea in Dumnezeu si sa pretuim nobletea noastra de fii ai Luminii si de fii ai Invierii“, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.

Oaza de spiritualitate romaneasca

Aflata in imediata apropiere a municipiului Targu-Mures, Manastirea Recea s-a infiintat in 1991. Prin grija staretei Cristina si a vrednicului de pomenire parintele Ioan Iovan, in 1992 a fost construit altarul de vara si o clopotnita in stil rustic romanesc. In paralel, a fost amenajat un arhondaric si o gospodarie anexa. In perioada 1993-1995 s-a construit staretia, corpul de chilii si o casa de oaspeti. Intre 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictata ulterior, intre 1999-2003, in mozaic de Murano. A fost sfintita in 2003 de catre vrednicii de pomenire patriarhi Teoctist al Romaniei si Petru al Alexandriei. In 1997 s-a construit muzeul pe doua nivele, in care sunt icoane, carti liturgice vechi si alte obiecte de valoare patrimoniala. Ultima cladire, construita intre 2008-2010, este biblioteca, pe doua nivele si subsol, unde este depozitul de carte. Manastirea Recea este o oaza de spiritualitate autentic romaneasca, pe a carei poarta intra zilnic sute de pelerini care-si cauta linistea sufleteasca prin rugaciune si participare la sfintele slujbe.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

10 Aprilie 2014

Vizualizari: 672

Voteaza:

IPS Laurentiu a slujit la Manastirea Recea din jud. Mures 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE