Liturghie Arhiereasca si festivitate de premiere in Catedrala Mitropolitana din Cluj

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a oficiat in duminica a 5-a din Postul Mare, Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din centrul Clujului.

Alaturi de Inaltpreasfintia Sa a slujit un sobor de preoti si diaconi din care au facut parte exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai, Pr.

Ioan Chirila si inspectorul de religie al judetului Cluj, Pr. Marian Sidon. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Corul Catedralei, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

In cuvantul de invatatura Parintele Mitropolit le-a aratat credinciosilor ca duhul iubirii de stapanire duce la prabusire si ca doar duhul smerit al pocaintei inalta omul. In acest sens au fost explicate doua intamplari, una din viata Mantuitorului Iisus Hristos si a doua din viata Cuvioasei Maria Egipteanca, un adevarat model de pocainta pentru crestinii de pretutindeni. La finalul cuvantului de invatatura IPS Andrei i-a indemnat pe credinciosi la pocainta si la rastignirea impreuna cu Hristos, prin renuntarea la toate pacatele si relele acestei lumi, pentru a putea Invia alaturi de El: „Sfintii Parinti spun ca noi ne rastignim alaturi de Hristos cu ajutorul a patru cuie: aducerea aminte de moarte, aducerea aminte de judecata, aducerea aminte de Rai si aducerea aminte de Iad. Aceste patru realitati ca patru piroane, fiind prezente in mintea noastra ne tintuiesc pe Crucea lui Hristos si nu ne mai dau voie sa traim oricum, ci asa cum trebuie. Primul cui si anume aducerea aminte de moarte ne spune ca maine plecam din lume si dam seama in fata lui Dumnezeu. Al doilea cui ne spune ca vom fi judecati. Urmeaza celelalte doua cuie, aducerea aminte de Rai si de Iad. Cine nu ar dori sa ajunga in Rai? si sa fereasca Bunul Dumnezeu pe toata lumea de Iad. Si daca aceste patru cuie sunt prezente in mintea noastra, ele ne tintuiesc pe Crucea Domnului Iisus Hristos. Dragostea Lui ne strange. Mergem impreuna cu El si ne rastignim fata de toate taraseniile si rautatile de pe lume ca sa Inviem impreuna cu El”.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Parinte Andrei a oferit diplome si premii elevilor ce au participat la faza judeteana a Olimpiadei de Religie, dar si copiilor ce au obtinut rezultate bune la etapa judeteana a concursului "Urmarea lui Hristos". Au fost felicitati si premiati de Parintele Mitropolit si profesorii de religie care s-au ocupat de pregatirea elevilor care au obtinut rezultate remarcabile la cele doua competitii scolare. La festivitatea de premiere au participat pe langa elevi si profesori de religie si parinti, precum si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.


Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

06 Aprilie 2014

Vizualizari: 563

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca si festivitate de premiere in Catedrala Mitropolitana din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE