Mihai Eminescu evocat in Spania

Au demonstrat-o de nenumarate ori: romanii din Spania isi amintesc cu drag de momentele importante din istoria neamului si de personalitatile care nu au trecut neobservate prin aceasta istorie. Si mai mult decat atat, tin sa arate public de fiecare data acest lucru, organizand, acolo unde se gasesc, manifestari comemorative. Ultimul astfel de moment a fost menit sa evoce personalitatea poetului national Mihai Eminescu, ale carui viata si opera au fost evocate in mai multe orase din Spania, duminica, 15 ianuarie, cand s-au implinit 162 de ani de la nasterea sa. Ca de fiecare data la astfel de activitati, parohiile au avut si acum un rol semnificativ, in biserica fiind concretizate toate gandurile, dorintele si initiativele romanilor ortodocsi.

Manifestari organizate la Madrid
Asa a fost si in capitala, unde credinciosii Parohiei „Sfantul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Villaverde, Madrid, le-au amintit celor care au participat duminica la Sfanta Liturghie, cateva dintre cele mai cunoscute versuri ale marelui poet, unele puse pe note muzicale.Cu sprijinul si implicarea preotului paroh Constantin Serban, ei au ramas dupa slujba pentru a fi martorii acestui moment cultural. Au fost recitate poezii precum Luceafarul sau Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie! si au fost interpretate de un grup de doamne cantece precum Pe langa plopii fara sot, Mai am un singur dor, sau Oda pentru Eminescu de Grigore Vieru.

De asemenea, parintele Constantin a recitat creatia Rugaciune, aducand si cateva explicatii pe marginea acesteia. La final, a multumit tuturor celor care au creat prilejul de a-si aminti de poetul national al romanilor si de frumoasele sale poezii, dar si celor care au participat la aceste momente.

Spectacolul dedicat lui Mihai Eminescu a fost realizat prin implicarea unui numar de aproximativ 20 de romani, pregatiti in cadrul Asociatiei romano-spaniole IBERDACIA, prin aportul direct al presedintei Ileana Maruta. Cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Madrid, acest spectacol a fost sustinut si la sediul acestei institutii, vineri, 13 ianuarie, de la ora 18.00.

Eminescu celebrat la Leon
Si credinciosii ortodocsi romani din Leon au organizat duminica, 15 ianuarie, un moment cultural dedicat poetului national Mihai Eminescu. Manifestarea a avut loc, de asemenea, in biserica, dupa Sfanta Liturghie, la care au participat zeci de romani din Parohia „Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos”, carora li s-au adaugat cativa ortodocsi rusi stabiliti in acest oras din nordul Spaniei.

Alaturi de preotul paroh ieromonahul Porfirie, un grup de tineri a pregatit fragmente din viata poetului, nasterea, locurile natale, etapele studiilor in tara si strainatate, creatia, suferinta si moartea sa. Dupa o scurta descriere, fiecare a recitat din creatia eminesciana, parintele fiind cel care a deschis ciclul recitarilor cu Patria vietii e numai prezentul, urmat fiind de copii si parinti care au prezentat poezii precum Glosa, Luceafarul, despre care unul dintre tineri a citit si un text explicativ. Au fost momente emotionante si pentru cei mici, dar mai ales pentru parintii lor, care s-au bucurat sa-si aduca aminte de tineretea marcata de poezia acestui mare geniu al neamului nostru. Ieromonahul Porfirie a aratat, in acest context, datoria noastra, a fiecaruia, de a transmite mai departe copiilor nostri aceasta bucurie, de a le da sansa de a se impartasi la randul lor de cuvantul romanesc venit din partea unui geniu.

Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es
 

.

17 Ianuarie 2012

Vizualizari: 391

Voteaza:

Mihai Eminescu evocat in Spania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE