Mihai Eminescu omagiat la Seminarul Teologic Sfantul Apostol Andrei din Galati

Cu ocazia "Zilei Nationale a Culturii Romane" - 15 ianuarie, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, la Seminarul Teologic "Sfantul Apostol Andrei“ din Galati, in sala de conferinte, a fost omagiata personalitatea poetului national Mihai Eminescu, la 163 de ani de la nasterea lui.

Programul a constat in recitare de poezii, dezbateri libere pe tema vietii si operei marelui poet coordonate de pr. prof.

Stelian Spanu, profesor la Seminarul Teologic "Sfantul Apostol Andrei" din Galati, avandu-l ca oaspete de seama pe conf. dr. George Lates, din cadrul Universitatii "Danubius" - Galati, care, adresandu-se elevilor seminaristi le-a aratat ca "nu este intamplator faptul ca ziua nasterii poetului national coincide cu Ziua Nationala a Culturii Romane. E foarte impotant sa intelegeti cine a fost Eminescu si ce inseamna cultura nationala ale carei radacini sunt cultice pe care voi sunteti chemati sa le slujiti in chip inaltator!".

La eveniment au fost prezenti profesori, elevi si alti iubitori de creatia eminesciana, martori ai comemorarii nasterii celui mai mare poet al Romaniei. Programul a avut ca obiectiv prezentarea poetului Mihai Eminescu ca ax central al poeziei si culturii romanesti.

Cu privire la personalitatea si viata poetului se evidentiaza faptul ca intr-un registru al membrilor "Junimii", Eminescu insusi si-a trecut data nasterii ca fiind 20 decembrie 1849, iar in documentele scolii gimnaziale din Cernauti unde a studiat Eminescu este trecuta data de 14 decembrie 1849. Cu toate acestea, Titu Maiorescu, in lucrarea "Eminescu si poeziile lui" (1889) citeaza cercetarile in acest sens ale lui N. D. Giurescu si preia concluzia acestuia care afirma ca data nasterii marelui poet este 15 ianuarie 1850, in Botosani. Data nasterii este confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care insa sustine ca locul nasterii trebuie considerat satul Ipotesti.

Registrul care consemneaza botezurile din arhiva bisericii Uspenia (Domneasca) -Botosani, arata data nasterii poetului ca fiind la "15 ghenarie 1850", iar cea a botezului - 21 in aceeasi luna.

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 Ianuarie 2013

Vizualizari: 960

Voteaza:

Mihai Eminescu omagiat la Seminarul Teologic Sfantul Apostol Andrei din Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

mihai eminescu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE