Mitropolitul Kirill a fost ales Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii


Mitropolitul Kirill a fost ales Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii

Biserica Ortodoxa rusa l-a ales, marti, pe mitropolitul Kirill, in varsta de 62 de ani, Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii. Kirill a primit 508 voturi din totalul de 677, relateaza Reuters.

Note biografice:

S-a nascut pe 20 noiembrie 1946, la Leningrad, in familia unui preot. De mic si-a dorit sa devina preot.

In 1964 a absolvit scoala generala si a mers la Seminarul din Leningrad, pe care l-a absolvot in 1967, cand a intrat la Academie.



Inca din anii de studentie a participat la viata sociala a Bisericii Ruse.

In martie - aprilie 1968, fiind inca student la Academie, a participat la Congresul pan-crestin din Praga, apoi la cea de-a IV-a Adunare a CMB, al Uppsala, precum si la sedintele anuale al Comitetului central al CMB, in calitate de youth consellor.

Pe 3 aprilie 1969 a fost tuns monah de mitropolitul Nikodim din Leningrad. Pe 7 aprilie 1969 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 1 iunie (Sf. Treime) ieromonah. Dupa absolvire a predat la Academie,iar pe 30 august 1970 a devenit secretarul personal al mitropolitului Nikodim.

In 1971 a reprezentat scolile teologice rusesti la adunarea generala Syndesmos, in care a fost ales membru al comitetului executiv.

Pe 12 septembrie 1971 parintele Kiril a fost ridicat la treapta de arhimandrit si numit reprezentant al Patriarhiei pe langa CMB, la Geneva, fiind si parohul bisericii rusesti din localitatea elvetiana.

In 1972 l-a insotit pe Patriarhul Pimen in vizitele sale din tarile Orientului Apropiat, Bulgaria, Jugoslavia, Grecia si Romania.

In 1974 este numit rector al Academiei Teologice din Leningrad. Pe 7 iunie 1975 a fost numit presedinte al consiliului eparhial al mitropoliei Lenigradului.

In acelasi an a fost ales membru al comitetelor Central si executiv ale CMB.

Pe 14 martie 1976 a fost hirotonit ca episcop de Viborg, vicar al mitropolitului de Leningrad. Hirotonia a fost facuta de mitropolitul Nikodim de Leningrad, Filaret de Kiev, Juvenalie de Tula, arhiepsicopul Vladimir de Dmitrov si episcopii Meliton de Tihvin si Hrisostom de Kursk.

Pe 9 septembrie 1976 a fost confirmat in calitatea de reprezentant permanent al Bisericii Ruse in comisia plenara a CMB.

Pe 18 noiembrie 1976 e numit adjunct al Exarhului patriarhal in Europa Occidentala.

In 1977 participa ca sef la delegatiei scolilor teologice ale Patriarhiei Moscovei la adunarea Syndesmos din Chambesy.

Pe 2 septembrie 1977 este ridicat la treapta de arhiepiscop.

In perioada 12-19 oct. 1977 insoteste pe Patriarhul Pimen in vizita acestuia la Patriarhul Constantinopolului Dimitrie I, iar in perioada 23-25 dec. La intronizarea catolicosului Ilia II al Georgiei. In decembrie, acelasi an, conduce o delegatie a Bisericii Ruse in Italia.

In 1978 este numit conducator al parohiilor patriarhale din Finlanda.

In 1979 viziteaza Franta, la invitatia Conferintei episcopilor din aceasta tara.

In 1980 participa la prima intalnire a comisiei mixte ortodoxa-catolica, in Patmos si Rodos.
In 1980 este numit membru al comisiei de pregatire a serbarii a 1000 de ani de la crestinarea Rusiei.

In perioada 31 august - 6 septembrie il insoteste pe Patriarhul Pimen in Finlanda.

1983 - participa la a VI adunare generala a CMB de la Vancouver.

1980 si 1983 participa la manifestari in Sofia (Bulgaria).

1983 - participant comisa mixta ortodoxa-catolica - Creta.

Pe 26 decembrie 1984 este numit arhiepiscop de Smolensk si Viazemsk. (ulterior titultura eparhiei se modifica in Smolensk si Kaliningrad).

14 noimbrie 1989 - numit Presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei si, in consecinta, membru permanent al Sfantului Sinod.

Pe 25 februarie 1991 este ridicat la treapta de mitropolit.

Titluri si decoratii:
- Doctor honoris causa al Academiei Teologice din Petersburg, al Acdemiei teologice reformate din Budapesta. Detine multe decoratii importante ale Bisericii Ruse si ale altor Bisericii Ortodoxe Surori.

- Ordinul SF. Cneaz Vladimir (grad II), Sf. Serghie (gradele I si II); Sf. Inochentie de Moscova (grad II); Sf. Alexei (grad II) s.
a.

.

27 Ianuarie 2009

Vizualizari: 781

Voteaza:

Mitropolitul Kirill a fost ales Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE