Patru ani de la infiintarea Fratiei Nepsis Italia

Ganduri catre tinerii nostri

Dragi tineri,

La aniversarea a patru ani de la infiintarea Fratiei "Nepsis - Italia", as vrea mai intai sa va felicit pe toti cei care atunci ati fost partasi la intalnirea noastra de la Episcopie si pe toti cei care v-ati adaugat de atunci incoace la aceasta "fratie"!

Multe lucruri frumoase s-au intamplat in acesti patru ani si ele vor ramane pentru totdeauna intiparite in inimile celor care le-ati trait .

Dar oare mi se pare doar mie, sau observati si voi, privind in urma, ca entuziasmul vostru de atunci nu mai este acelasi?!.

Initiativele voastre s-au imputinat si viata voastra s-a intors la "ale ei", asa cum face "toata lumea". Sau poate va asteptati sa fim noi, Episcopia, cea care lanseaza si propune toate initiativele?!. Am si facut-o o perioada, insa interesul vostru s-a imputinat treptat, in afara locurilor unde preotul si/sau preoteasa s-au preocupat sa va adune in jurul unor proiecte .

Probabil ca adevarul e undeva "la mijloc", dar ceea ce trebuie sa constatam si sa admitem este ca nici o initiativa, oricat de frumoasa ar fi ea, nu poate sa functioneze de una singura!. Pe de alta parte, nu cred ca vocatia unei fratii a tinerilor crestini trebuie sa aiba ca prim si unic scop organizarea de excursii si de festivaluri, oricat de folositoare si de frumoase ar fi ele . Am putut constata cu totii ca nu e suficient pentru a va atrage si sa va tine impreuna .

Aceasta inseamna ca, in ciuda tuturor initiativelor si eforturilor, CEVA lipseste . Si acel "ceva" este de fapt ESENTIALUL, fara de care tot ce facem este lipsit de consistenta si mai ales de perspectiva. Acel "ceva" este de fapt "Cineva", pe care lumea aceasta si fiecare dinte noi, oricat de bine intentionati si de crestini ne consideram, avem tendinta sa-L pierdem din ecuatia vietii noastre personale, familiale, comunitare, etc . El este Cel care ne-a spus: "Fara Mine nu puteti face nimic" (Ioan 15,5) si a mai spus: "Cine nu aduna cu mine risipeste" (Matei 12, 30).

De aceea, temelia pe care suntem chemati sa ne asezam, nu doar Fratia Nepsis, ci si intreaga noastra viata, este Domnul Hristos - Piatra cea tare (I Corinteni 10,4) pe care putem cladi cu nadejde prezentul si viitorul nostru si al obstii crestinesti din care facem parte.

De aceea, vreau sa va pun la inima, in aceasta zi aniversara si sa va indemn sa (re)punem in centrul vietii si al atentiei noastre pe Hristos (si NU pe noi!), pe Care sa-L rugam sa ne ajute sa dam sensul care lipseste vietii noastre, Fratiei Nepsis, straduindu-ne sa nu-L mai pierdem din ecuatie, de acum inainte, in toate initiativele noastre.

Pentru a-L pune in centrul vietii noastre pe Domnul Hristos, e nevoie sa-L cunoastem mai bine si sa dezvoltam o relatie PERSONALA cu El, pe care sa o intretinem, ca pe cea mai fidela relatie de "prietenie" pe care am avut-o vreodata si chiar mai mult . Adica sa-L cautam zi de zi, cum facem cu cel mai bun prieten, dar nu la telefon ci "direct", cu gandul, pe reteaua inimii, a carei folosire e gratuita, avand "instalate" in noi, de la Botez, toate cele necesare ca ea sa creasca intru functionare perfecta . Apoi sa ne hranim zilnic nu doar cu mancare pentru trup, ci si cu mancare pentru suflet, mai ales cu Cuvintele pe care ni le-a lasat prin sfintii sai apostoli in cele patru Evanghelii. Sa citim, de exemplu, in aceasta perioada a postului Craciunului, la inceputul Evangheliei de la Matei si de la Luca, cele ce acestea ne spun despre nasterea Domnului Hristos. Sa cautam si sa invatam colinde care vestesc Nasterea Domnului, nu atat dupa inregistrarile din comert, cat dupa cele cantate de bunicile si de parintii nostri, asa cum ele s-au pastrat si transmis de inaintasii nostri, peste veacuri, pana la noi. Si astfel sa devenim si noi vestitori ai Nasterii Domnului pentru cei din jurul nostru. Sa ne pregatim camara sufletului, curatind-o, prin spovedanie si post (dupa putinta), pentru a, putea sa-L primim pe Pruncul Hristos, Trup si Sange, ca intr-o iesle calduroasa si curata, in ziua de Craciun.

Apoi bucuria noastra si pregatirile pentru Craciun sa nu se limiteze doar la "noi si la ai nostri" ci, din cele pe care le avem in plus, haine, jucarii, mancare, sa pregatim si sa dam si la cei lipsiti si saraci. Caci chiar Dumnezeu le va primi si le va privi precum a privit darurile aduse Lui de catre pastori si de catre magi . Si din aceasta sa ne facem un obicei pe care sa nu-l mai parasim niciodata. Astfel, viata noastra de crestini nu va fi doar un certificat de botez sau un afis frumos, pus pe perete, ci va fi un izvor de fapte bune si placute lui Dumnezeu, care ne va aduce multa bucurie si binecuvantare.

Aceste cateva exemple sunt harazite sa va dea masura cea de toata vremea a vietii voastre de tineri crestini de care sa nu va aflati rusinati, avand mai putina ravna si zel pentru Dumnezeu, decat au suporterii ("tifosi") pentru echipa pe care o sustin, desi aceasta nu-i invata si nu-i ajuta nici sa-i ierte pe cei ce le gresesc, nici sa aiba nadejde ca vor merge in Rai si nici credinta ca ii vor intalni pe Dumnezeu si pe sfintii sai, dupa moarte, si nici puterea de a-i iubi pe toti oamenii, chiar si pe cei ce le fac rau .

Asadar, nu uitati ca fericirea si implinirea voastra depind de atentia si de locul pe care le acordati in viata voastra ESENTIALULUI, adica Domnului Hristos Cel care este cu noi "in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor" (Matei 28, 20).

Astfel facand, veti fi fericiti si ii veti ferici si pe parintii vostri si, mai ales, veti afla SENS la viata voastra de acum, sens care sa nu se limiteze doar la implinirea profesionala si materiala, omeneasca, ci care sa va ajute sa treceti peste numeroasele greutati care va stau in cale, deschizandu-va o perspectiva fara de sfarsit, alaturi de Cel care a biruit suferinta si moartea si Care ne asteapta sa ne bucuram, impreuna cu El, de frumusetile de nedescris ale Imparatiei cerurilor.

Urandu-va tuturor sa aveti parte de aceasta bucurie, inca de pe acum, va felicit inca o data cu ocazia aniversarii pe care o sarbatorim astazi, rugand pe Domnul Hristos, pe Preacurata Sa Maica, pe Sfantul nostru drag Nicolae, pe sfintii Neagoe Basarab, Potitiu din Dacia si Nicolae Pelerinul de la Trani, ocrotitorii vostri, sa va fie impreuna-calatori pe calea vietii, ferindu-va de primejdii vatamatoare de suflet si de trup, si sa va calauzeasca pana la sfarsitul cel fericit pe care Tatal nostru cel Ceresc l-a randuit pentru noi de la Botez!

Cu parinteasca binecuvantare, al vostru parinte si frate mai mare,
† Episcopul SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei

La praznuirea celui intre sfinti Parintele nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni - Roma, 6 decembrie, 2012.

Sursa: episcopia-italiei.it

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 651

Voteaza:

Patru ani de la infiintarea Fratiei Nepsis Italia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE