Resfintirea picturii Bisericii Domnesti din Busteni

Pictura Bisericii Domnești din localitatea prahoveană Bușteni a fost resfințită astăzi, 8 septembrie 2014. Slujba de sfinţire, precum şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele arhimandrit David Petrovici, exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureştilor şi stareţul Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci“ - Caraiman; părintele protopop Costică Dumitru de la Protopopiatul Câmpina, şi părintele paroh Grigore Gheorghe Virgil de la Biserica Domnească din Buşteni, precum şi alţi preoţi şi diaconi, informează Ziarul Lumina.

„Sute de credincioși au participat astăzi la momentul aniversar al Bisericii Domnești din Bușteni.

Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la sfinţirea bisericii a fost resfinţită pictura care s-a aflat, în ultimii ani, într-un amplu proces de restaurare. Slujba de sfinţire a picturii precum şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop vicar-patriarhal înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Din momentul aniversar a făcut parte şi lansarea monografiei care se intitulează Biserica Domnească – 125 de ani de istorie. Pe lângă autorităţi locale şi de stat a fost prezent la acest eveniment şi prinţul Nicolae ca reprezentant al Casei Regale”, a declarat pentru Radio TRINITAS George Butură, reporter TRINITAS TV prezent la eveniment.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ieronim a arătat importanţa praznicului de ieri în istoria mântuirii neamului omenesc. „Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este începutul istoriei mântuirii din perspectiva Noului Testament. Din viziunea Vechiului Testament toţi profeţii au vorbit despre venirea Mântuitorului Hristos, despre răscumpărarea neamului omenesc din robia păcatului şi a morţii, au vorbit despre dezlegarea blestemului strămoşesc. Lucrurile acestea aveau să se petreacă la plinirea vremii. Primul pas în această împlinire a fost o alegere deosebită. Sfinţii Ioachim şi Ana au fost aleşi să aducă pe lume pe Fecioara Maria. Ana venea din neamul preoţesc al lui Aaron, iar Ioachim din neamul regal al lui David. Iată o descendenţă deosebită, dar şi o chemare deosebită“, a spus PS Ieronim Sinaitul.

La final a fost lansată monografia parohiei „Biserica Domnească din Buşteni - 125 de ani de istorie”. În continuare, preoţii parohiei au primit rangul de iconom stravofor, iar binefăcătorii distincţii de vrednicie.

Biserica Domnească a fost construită după arhitectura tipică bisericilor ortodoxe, în formă de cruce, şi este situată în perimetrul Centrului Civic, având la apus Masivul Caraiman pe care, în 1927 s-a înălţat, prin grija reginei Maria, Crucea Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” este ctitorită de Regele Carol 1 și Regina Elisabeta.

Sursa: basilica.ro

.

09 Septembrie 2014

Vizualizari: 518

Voteaza:

Resfintirea picturii Bisericii Domnesti din Busteni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE