Schitul Sfantul Ierarh Nicolae din Giurgiu isi va sarbatori hramul

Vineri, 6 decembrie, Schitul Sfantul Ierarh Nicolae din mun. Giurgiu isi va sarbatori hramul. Cu acest prilej se vor desfasura ample manifestari religioase inchinate ocrotitorului acestui asezamant monahal. Evenimentele vor debuta in ajunul sarbatoririi Sf. Ier. Nicolae cu slujba Vecerniei unita cu Litia, savarsite de Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi. In continuare, ierarhul nostru va savarsi slujba tunderii in monahism a teologului Opreanu Adrian care timp de 7 ani a fost cantaretul Catedralei Episcopale din Giurgiu participand zilnic in toti acesti ani la serviciul divin public savarsit in cel mai reprezentativ locas de cullt din eparhia noastra.

Vineri, in ziua sarbatoririi Sfantului Ierarh Nicolae un sobor de preoti si diaconi va savarsi Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in biserica schitului.

Vechi monument istoric biserica ,,Sf. Nicoale” este o marturie vie a suferintelor poporului roman si a credintei stramosesti, dar si a purtarii de grija a lui Dumnzeu, Cel si-a revarsat mila Sa peste aceste meleaguri greu incercate. Sfantul locas a fost pana in 1830 geamie mahomedana, necunoscandu-se data constructiei acesteia si nici numele autorilor.

In anul 1830, geamia a fost transformata in biserica ortodoxa, cu hramul "Sfantul Nicolae", dupa numele tarului Nicolae I al Rusiei, aceasta hotarare luandu-se in perioada 1828-1829, ca urmare a eliberarii Cetatii Giurgiului de sub ocupatie otomana si a restituirii orasului Giurgiu Principatului Valahiei. Istoria bisericii ,,Sf. Nicolae” este strans legata de cea a orașului Giurgiu, asezata ca o santinela a crestinatatii in partea de sud a orasului, chiar langa cetatea voievodului Mircea cel Batran si in apropierea malului Canalului ,,Sf. Gheorghe”, ea a fost prima asezare care dadea marturie despre credința poporului roman, celor care treceau Dunarea.

Credinciosii care trec pragul bisericii schitului se pot inchina si la particele din moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, ale Sfintei Macrina si ale Sfantului Grigorie Dialogul.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Decembrie 2013

Vizualizari: 798

Voteaza:

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae din Giurgiu isi va sarbatori hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE