Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii si luminatoarea Georgiei


Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii

 

Sfanta Nina s-a nascut in jurul anului 290, in Capadocia. La implinirea varstei de 12 ani, ajunge in grija staretei Niofora, pentru ca tatal ei devine pustinc, iar mama sa ia decizia sa-si petreaca viata ingrijindu-se de saraci si de cei in suferinta.

 

Cu binecuvantarea episcopul Iuvenalie, pleaca din Ierusalim catre Armenia. In anul 315 ajunge in Mtskheta, locul in care, potrivit celor marturisite de stareta Niofora, s-ar afla Camasa lui Hristos. Savarseste diverse minuni: converteste la crestinism pe conducatorul sinagogii din Abiatar, revarsa darurile Sfantului Duh asupra sotiei imparatului Miran, care era demonizata, si ca urmare a rugaciunii sale, ii va reda vederea imparatul Mirian.

Cea din urma minune va face ca imparatul Mirian sa paraseasca inchinarea la idoli si sa-l primeasca, pentru crestinarea Iviriei, pe Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei.

 

A trecut la cele vesnice pe data de 14 ianuarie 338. Este numita "cea intocmai cu Apostolii" pentru nevointa sa in crestinarea Georgiei.

 

Rugaciune catre Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii si luminatoarea Georgiei

O, atotlaudata si preaminunata Nina, cea intocmai cu Apostolii, mare podoaba a Bisericii dreptmaritoare si lauda cinstita a poporului ivirean, cea care intreaga tara georgiana cu invatatura dumnezeiasca a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolesti ai invins vrajmasul mantuirii noastre, cu munca si rugaciunile ai sadit aici gradina lui Hristos, care a dat roade multe. Praznuind sfanta amintirea ta, ne infatisam cinstitului tau chip si cu evlavie sarutam atotlaudatul dar dat tie de Maica Domnului - Crucea de minuni facatoare, pe care ai infasurat-o cu parul tau pretios, si te rugam cu umilinta ca pe o vesnica ocrotitoare a noastra: de toate relele si scarbele pazeste-ne, pe dusmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos si pe potrivnicii evlaviei intelepteste-i, turma ta ocroteste-o si roaga-L pe Atotbunul Dumnezeu si Mantuitorul nostru, in fata Caruia te afli, pace tarii noastre sa daruiasca, oamenilor viata indelungata si spor in tot lucrul bun si mijloceste pentru noi sa ne primeasca in imparatia Sa cereasca unde toti sfintii lauda Preasfant numele Lui acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

.

14 Ianuarie 2009

Vizualizari: 6339

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE