Sfantul lacas al ocrotitorului de prunci

Ocrotitor al copiilor, Sfantul Stelian este iubit de cei pe care ii ocroteste. Astazi, cand intreaga Ortodoxie il pomeneste, Biserica „Sfantul Stelian“ - Lucaci din Capitala isi serbeaza hramul.

La racla cu sfintele sale moaste de aici, copiii se inchina si ii vorbesc in cuvinte numai de el intelese.

Sfantul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat in mod obisnuit cu un copil in brate, pentru neobosita sa misiune de a-i apara pe cei mici, ajutandu-i in mod special pe copilasii bolnavi. Inca din timpul vietii a iubit copiii, rugandu-se pentru ei si vindecandu-i. Se stie ca in timpul vietii sale (sec. 7-8), in tara Paflagoniei din Asia Mica, au murit multi copii din cauza unei epidemii. Rugat de doua mame disperate care aveau copiii bolnavi sa-i vindece, Sfantul Stelian, care traia retras intr-o chilie, s-a rugat foarte mult si molima a incetat. „De la acea minune pana la plecarea sa la Domnul au venit in permanenta la chilia sa mame cu copii care se aflau in diferite suferinte. Rugaciunea lui este foarte puternica, avand un efect foarte rapid. Asa ca el a intrat inca din timpul vietii in constiinta credinciosilor si in traditia locala, si apoi s-a extins in tot spatiul rasaritean ca ocrotitor al copiilor“, spune pr. Florin Serbanescu, parohul Bisericii „Sfantul Stelian“ - Lucaci.

Moastele Sfantului Stelian au ajuns in Muntele Athos dupa ce Asia Mica a fost cucerita de turcii selgiucizi (sec. 11). De aici, in anul 1736, a fost adusa o particica din sfintele sale moaste la noua biserica ridicata de catre mitropolitul Stefan al II-lea al Tarii Romanesti. De atunci, moastele Sfantului Stelian sunt odorul cel mai de pret al Bisericii Lucaci.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Noiembrie 2013

Vizualizari: 734

Voteaza:

Sfantul lacas al ocrotitorului de prunci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE