Simpozion dedicat Parintelui Dumitru Staniloae la Oradea

Facultatea de Teologie Ortodoxa "Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea, in colaborare cu Episcopia Oradiei, a organizat Simpozionul national cu tema "Acad. Pr. Prof. Univ.

Dr. Dumitru Staniloae - Parintele Teologiei romanesti“.
 
Simpozionul a debutat cu oficierea slujbei Parastasului pentru Parintele Dumitru Staniloae, in biserica de lemn, monument istoric, cu hramurile "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ si "Sfintii Martiri Brancoveni“ din campusul Universitatii. In cadrul simpozionului, desfasurat in sala de conferinte a Bibliotecii Universitatii din Oradea, la care au participat cadre didactice de la mai multe facultati de teologie ortodoxa din Patriarhia Romana si personalitati din mediul academic oradean, au fost prezentate diverse aspecte din complexa opera teologica a Parintelui Dumitru Staniloae. Lucrarile au evocat opera si personalitatea emblematica a celui care a fost considerat "cel mai mare teolog al secolului al XX-lea“.

Teologie apostolica, contemporana si profetica

In alocutiuni s-a reliefat ideea ca opera si gandirea Parintelui Dumitru Staniloae este o adevarata oda adusa invataturii ortodoxe. El a scris o teologie adevarata si vie de o mare inaltime duhovniceasca, care a fost orientata spre trei directii: trecut, prezent si viitor, teologia sa fiind, in acelasi timp, apostolica, contemporana si profetica. Caracteristicile operei teologice a Parintelui Dumitru Staniloae sunt fidelitatea fata de Revelatia Mantuitorului nostru Iisus Hristos oferita prin Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Invataturile sale au o mare deschidere catre viitorul eshatologic, fiind bazate pe traditia apostolica, asa cum este ea interpretata si de catre Sfintii Parinti. Teologia scrisa de catre Parintele Dumitru Staniloae este o teologie a iubirii si a comuniunii personale, bazata pe bucuria trairii lui Dumnezeu. 
 
Studiul teologic aprofundat al Parintelui Staniloae s-a reflectat puternic si in viata sfintiei sale. Au marturisit cu sfiala cei care i-au trecut pragul casei pentru a afla un cuvant de folos sau pentru a primi o lamurire la intrebarile care ii framantau, intr-o vreme neprielnica pentru preocupari duhovnicesti. Parintele unea in personalitatea sa, intr-un chip armonios, pe preotul ortodox cu teologul de mare iubire si cuprindere, pe preotul casatorit preocupat de Filocalie, pe omul inaintat in zile, dar cu duhul tanar, plin de iubire pentru cei de aproape si pentru cei de departe. El a fost cel care a teologhisit patristic si in acelasi timp contemporan. El este gura evlaviei traditional-patristice a poporului roman binecredincios si, in general, a intregului popor ortodox.
 
Calauzit de Sfinti Parinti precum Sfantul Maxim Marturisitorul sau Sfantul Grigorie Palama, Parintele Dumitru Staniloae a dezvaluit inaltimile cugetarii duhovnicesti si ne-a deschis calea spre o perspectiva dincolo de orizonturile lumii acesteia. Teologia scrisa de Parintele Staniloae privea lumea aceasta si ii cheama pe contemporani spre lumea tainica a inimii.
 
Toti cei prezenti la lucrarile simpozionului au concluzionat genialitatea personalitatii Parintelui Dumitru Staniloae, cel care a fost si va ramane un teolog de exceptie, un adevarat slujitor al lui Hristos, care a adunat si va aduna si pe mai departe in jurul operelor sale, cercetatori si teologi din tara si din intreaga lume.

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Iulie 2013

Vizualizari: 601

Voteaza:

Simpozion dedicat Parintelui Dumitru Staniloae la Oradea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE