Slujba de inmultire a dragostei tinuta de IPS Pimen


IPS Pimen: „In fata suvoiului de apa, a viiturii, nu te poti impotrivi” 


Ieri, in curtea Manastirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, in fata a circa 2.000 de preoti, calugari, maicute si credinciosi, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a protestat din nou fata de refuzul Comisiei Judetene de Fond Funciar de retrocedare a celor 192.000 de hectare de padure revendicate

Slujba a durat ceva mai bine de o ora, dupa care ÎPS Pimen a anuntat ca nu se va mai merge in mars pe strazile Sucevei, „aceasta, tinnd seama de declaratiile Domnului Prefect, care este ATOTPUTERNIC”

Înca o forma de protest inedita a preotilor din Bucovina. Dupa ce la inceputul lunii mai au iesit pe strazi pentru a-si exprima nemultumirea fata de refuzul Comisiei Judetene de Fond Funciar Suceava de retrocedare a 192.

000 de hectare de padure, clerul din Bucovina a organizat ieri o noua actiune similara. În jurul orei 10.30, de la statia de amplificare montata in curtea Manastirii Sf. Ioan cel Nou toti participantii au fost anuntati sa ia pozitii deoarece la ora 10.45 ÎPS Pimen va oficia o slujba de inmultire a dragostei. La ora stabilita, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a urcat pe scena improvizata si slujba a inceput. Dupa mai bine de o ora, in care toata lumea a ascultat slujba si a cntat „Doamne Miluieste!”, ÎPS Pimen i-a anuntat pe cei circa 2.000 de preoti, calugari, maicute si credinciosi ca marsul nu va mai avea loc. „Am gasit de cuviinta ca manifestarea de azi sa se desfasoare numai in incinta Manastirii „Sfntul Ioan cel Nou” Suceava; aceasta, tinnd seama de declaratiile Domnului Prefect, care este ATOTPUTERNIC, de altfel ca si Guvernul, care i-a incredintat Înalta Slujire. În fata suvoiului de apa, a viiturii, nu te poti impotrivi”, a spus ÎPS Pimen. În cuvntul pe care l-a citit in fata participantilor la protest, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a tinut sa aminteasca scopul actiunii si cine se afla in spatele refuzului de a retroceda cele 192.000 de hectare de padure. „Ne-am adunat astazi in incinta Manastirii „Sfntul Ioan cel Nou” Suceava, nu att pentru retrocedarea bunurilor noastre blocate in folosul structurilor mafiote care conduc Tara, ct pentru a marturisi pentru a nu stiu cta oara un adevar: fundamentul moral al societatii romnesti nu poate fi conceput fara dreptate, adevar, lege. Cauza Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor este cauza milioanelor de familii de romni inselati in asteptarile lor, precum trebuie sa fie si cauza intregului popor romn”, a declarat ÎPS Pimen. Acesta le-a prezentat la final fetelor bisericesti si enoriasilor si planul de viitor in privinta actiunilor de protest. Potrivit Înaltului Pimen, in perioada urmatoare se vor strnge semnaturi de la toti oamenii din judetul Suceava pentru a fi trimise forurilor superioare si competente sa rezolve doleantele Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor care „trebuie sa afle ca nu este numai o dorinta a mea ci a intregii suflari din Bucovina”. Astfel, marsul care trebuia sa se deruleze pe ruta Arhiepiscopie –Prefectura - Liceul „Stefan cel Mare” - Catedrala de pe Marasesti-Primarie-Arhiepiscopie a fost anulat, actiunea de protest din incinta Manastirii „Sf. Ioan cel Nou” incheindu-se in jurul orei 12.00.

Norma pentru preoti: „cel putin 15 credinciosi la marsul de protest”

Desi Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a estimat ca la mars vor participa circa 5.000 de preoti, calugari si credinciosi, in cele din urma la ora protestului nu se adunasera dect maxim 2.000 de persoane. Si aceasta in ciuda faptului ca preotii au avut sarcina de serviciu de a veni cu ct mai multi credinciosi. „Ca urmare a ord. Sf. Arhiepiscopii nr. 860/2006, Va facem cunoscut ca in ziua de Marti-13 iunie 2006, se va organiza marsul de protest fata de guvernantii actuali privind retrocedarea Fondului Bisericesc al Bucovinei. P.C. Voastra veti aduce la cunostinta credinciosilor in cuvntul de invatatura de la sfrsitul Sf. Liturghii din zilele de Duminica – 4 si 11 iunie, iar in ziua de 13 iunie veti participa impreuna cu cel putin 15 credinciosi la marsul de protest”, se arata intr-o adresa (vezi facsimil) a Protopopiatului Suceava catre parohii. De altfel, ieri in curtea Manastirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava s-a facut si o prezenta, iar unii preoti ne-au spus ca in cazul unei absente ar fi trebuit sa dea explicatii si li s-ar fi batut obrazul daca ar mai fi avut nevoie de ceva de la Arhiepiscopie.

Onofrei considera ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor „lupta” pe trei fronturi

Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, considera ca in incercarea de a obtine cele 192.000 hectare de padure, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor „lupta” pe trei fronturi. Astfel, Onofrei a spus ca pe de o parte reprezentantii Arhiepiscopiei si ai Fondului Bisericesc Ortodox Romn din Bucovina participa la intlnirile organizate de Guvern pentru gasirea unei solutii in vederea promovarii unui act normativ prin care sa se rezolve aceasta problema, iar pe de alta parte continua actiunile in instanta „pentru a incerca sa gaseasca o solutie favorabila care sa le dea dreptate pentru retrocedare”. Nu in ultimul rnd, prefectul a declarat ca o alta solutie folosita de Arhiepiscopie este si organizarea acestor mitinguri de protest, considerate a fi un mijloc de presiune suplimentar. „Din pacate, prin aceasta se politizeaza intreaga actiune. În acest fel se incalca dispozitia Bisericii Ortodoxe din Romnia de a se abtine de la politizare”, a spus prefectul judetului. În ceea ce priveste acuzele aduse de ÎPS Pimen, potrivit carora el ar fi fost motivul pentru care nu s-a mai organizat marsul stradal, Orest Onofrei a afirmat ca „aceasta problema este complet falsa. Motivul ar putea fi insa ca acea circulara trimisa la fiecare parohie nu si-a facut efectul”. Nu in ultimul rnd, prefectul de Suceava a mai precizat ca initiativa preotilor din Bucovina de a strnge semnaturi pentru a fi trimise forurilor superioare si competente sa rezolve doleantele Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor ar putea avea aceeasi soarta ca „strngerile de semnaturi ale oamenilor politici pentru a candida la nu stiu ce functie, dar in cele din urma obtin mai putine voturi dect numarul celor de pe liste”.

Monitorul de Suceava
 

.

15 Iunie 2006

Vizualizari: 2023

Voteaza:

Slujba de inmultire a dragostei tinuta de IPS Pimen 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE