Papa invoca necesitatea vitala a dialogului dintre crestini si musulmani

 
Dialogul dintre crestini si musulmani reprezinta o "necesitate vitala de care depinde insusi viitorul nostru. Avem absoluta nevoie de realizarea unui dialog autentic intre religii si culturi, dialog in masura sa ne ajute sa depasim - intr-un spirit de intelegere avantajoasa - tensiunile". Acestea au fost cuvintele cu care Papa Benedict al XVI-lea si- a initiat ieri discursul adresat ambasadorilor tarilor musulmane pe langa Sfantul Scaun si membrilor comunitatilor islamice din Italia, pe care i-a primit in audienta la resedinta sa de la Castel Gandolfo. Initiativa Papei s-a dorit a fi un gest de apropiere si respect intre Sfantul Scaun si lumea Semilunei, gest menit sa evidentieze importanta dialogului, in special in acest moment, aflat sub semnul tensiunilor izbucnite dupa discursul Papei de la Universitatea din Regensburg, discurs care a inflamat lumea musulmana. Suveranul Pontif s-a declarat "fericit" de a avea ocazia acestei intrevederi cu reprezentantii lumii islamice, subliniind faptul ca scopul audientei rezida tocmai in "consolidarea legaturilor de prietenie dintre Sfantul Scaun si tarile musulmane din intreaga lume", precum si reafirmarea "stimei si respectului pe care Sfantul Scaun le nutreste pentru lumea musulmana".

"Biserica priveste cu mare stima lumea musulmana care crede intr-un singur Dumnezeu", a declarat Suveranul Pontif, citand, de asemenea, si din cuvintele predecesorului sau, Ioan Paul al II lea, care invoca nevoia unei "reciprocitati in toate nevoile".

Intrevederea, care a durat 30 de minute, a constituit un demers semnificativ in sensul relansarii unei noi etape a reconcilierii dintre crestini si musulmani. Pe lista invitatilor Papei de la Castel Gandolfo a figurat si Osman Durak, ambasadorul Turciei pe langa Sfantul Scaun, tara in care Sfantul Parinte are prevazut, in luna noiembrie, urmatorul voiaj apostolic. Decizia lui Joseph Ratzinger de a intalni reprezentantii liderilor islamici intervine dupa ce Mohamed Nour Dachan, liderul UCOII (Uniunea Comunitatilor si Organizatiilor Islamice din Italia) solicitase liderului Bisericii un gest clar pentru a calma spiritele in lumea musulmana.

Un alt pas important in spinosul itinerar al reconcilierii dintre Vatican si universul musulman l-ar constitui, in viziunea lui Dachan, prezidarea, de catre Suveranul Pontif, a Zilei de Dialog Crestino-Islamic care se celebreaza in Italia in ultima vineri a Ramadanului.

Claudia STANILA, Vatican

.

26 Septembrie 2006

Vizualizari: 2016

Voteaza:

Papa invoca necesitatea vitala a dialogului dintre crestini si musulmani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE