Stilul bizantin dupa cruciade

Stilul bizantin dupa cruciade Mareste imaginea.

Inceputul secolului XIII marcheaza o decadenta, cauzata de Cru­ciade (ocuparea latina a Constantinopolului la 1204). Dupa alungarea latinilor din Constantinopol (1261) incepe o a treia si ultima renastere a artei bizantine, pe timpul imparatilor din dinastiile Paleologilor si Cantacuzinilor, pana la caderea Constantinopolului sub turci (1453). In aceasta epoca, stilul bizantin, adoptat de toate popoarele ortodoxe din Balcani, primeste unele adaptari regionale si interpretari, locale, creandu-se tipuri diverse, noi si originale.

 

Dintre monumentele grecesti create in aceasta epoca amintim bise­ricile : Pammakaristos (Fetije-geami) din Constantinopol (sec. XIII), Sf: Nicodim din Atena (sec. XIII), Sfintii Apostoli si Sf. Ecaterina din Tesalonic (secolele XIII-XIV), mai multe biserici din Mistra (capitala Moreei), printre care Pantanassa (prima jumatate a secolului XV), re­marcabila prin frumusetea decorului exterior si clopotnita de stil oc­cidental, Sf. Teodor Brontocheion (sec. XIII), biserica manastirii Perivleptos (sec. XIV), Panaghia Brontocheion (inceputul secolului XIV), Vlacherne si Panaghia Parigoritissa din Arta (sec. XIII), Sf. Sofia din Monemvasia (secolele XIII-XIV) s.a.

 

In Balcani, sarbii si bulgarii adopta stilul bizantin de tip atonit, cu tendinta de revenire la forme mai vechi  (traditionale) : doua abside laterale, altar triconc, cupole mici, ridicate pe tambururi inalte si zvelte, nartex dublu,  surmontat  uneori  de  un  turn-clopotnita de stil  romanic si precedat de un portic, preocupare pentru decorarea fatadelor prin al­ternarea materialului de constructie (piatra si caramida), prin sculptura chenarelor de usi si ferestre, prin utilizarea faiantei policrome (influenta italiana si araba, venita prin turci) s.a. Monumentele balcanice sunt in general de mici proportii, dar bogat  decorate,  atat in interior cat si la exterior. Tarii sarbi si bulgari zidesc manastirea Hilandar    din Atos (1293-1299), bisericile sarbesti de la Pavlita pe Ibar (sec. XIII), Nagoritcino, Matejici (cu 5 cupole),  Gracianita, Studenita (2 biserici din seco­lele XII si XIV), Deciani (biserica din  1327, de plan bizantin si decor occidental), Liubostinia Frusca-Gora  (masiv muntos cu  12 biserici manastiresti).

 

In Bulgaria : biserica din Boiana (sec. XIII), Trapezita, Tirnovo (Sfintii Pe­tru si Pavel, sec. XIV), Mesemovia (mai multe biserici), Poganovo s.a.

 

La rusi, din sec. XIV inainte, stilul bizantin sufera puternice influ­ente nordice (scandinave) si orientale (mongole,  armene,  georgiene si persane), dand nastere unui substil specific rusesc, cu caractere proprii, ca de exemplu :

 

a)  Multimea si varietatea extrema a formelor  cupolelor  (semicerc, glob, ou, cort, para, ceapa,  sau alte forme bizare)  si a turlelor (late, inalte ca minaretele  turcesti   etc) ;   de  ex.   Biserica  Sf. Vasile din Kremlin (Moscova) are 17 turle.

 

b)  Sprijinirea unora dintre cupole nu pe arcuri, ci pe un perete sau pe o galerie rotunda, cu ferestre ;

 

c)  Decoratia variata a turlelor, a fatadelor si mai ales a acoperisurilor, cu ornamente de faianta, pietre multicolore, zugraveli cu culori vii si batatoare la ochi (galben, rosu, alb, verde si albastru) sau motive ale sculpturii  ornamentale orientale si  apusene  (mai  ales  de  stil romanic si Renastere), aduse de mesteri italieni, ca de exemplu intrebuintarea pi­lastrilor si a briielor ca mijloace pentru decorarea fatadelor s.a.

 

Ca monumente re­prezentative mai importante ale vechiului stil rusesc amintim bisericile:

- Adormirea (Uspenia) din Moscova (sec. XV);

-Bunavestire (Blagovestenski sobor) din Moscova (sec. XVI), cu 9 cupole ;

-Sf.  Vasile (Vasilii blajenii) din Moscova  (Kremlin),  ctitoria lui Ivan cel Groaznic (sec XVI), cu 17 turle ;

- Sf. Ioan Bogoslovul (secolele XIV-XV), cu influente de origine mongola.

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 9625

Voteaza:

Stilul bizantin dupa cruciade 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE