Fecioara-Peribleptos de la Ohrid


Fecioara-Peribleptos (Sfantul Clement) de la Ohrid

Se poate atribui de asemenea o origine tesaloniciana celor doi pictori, Mihail, poate fiul lui Astrapas, si Eutihie, care au executat frescele bisericii Fecioarei-Peribleptos de la Ohrid, numita mai tarziu Sfantul Clement. Acest edificiu a fost zidit in 1295 de un inalt dregator bizantin, marele eteriarh Progonos Sguros, ruda prin alianta cu imparatul Andronic al II-lea Paleologul. Orasul Ohrid, care nu va fi cucerit de sarbi decat in 1334, tinea inca de Imperiul bizantin. Semnaturile celor doi pictori si inscriptiile sunt in limba greaca.

Sentimentalitatea epocii a dictat alegerea scenelor principale din naos: in partea superioara Patimile lui Hristos, iar mai jos Copilaria Fecioarei.

Cei doi pictori au fost inclinati sa redea pateticul prin vehementa gesturilor, freamatul draparilor, tulburarea chipurilor. Caracterul tumultuos al Punerii in Mormant contrasteaza cu retinerea sobra a aceluiasi episod de la Nerezi. Dar arabescul viguros care uneste numeroasele personaje intr-un tot este opera unor artisti iscusiti in organizarea unor mari compozitii cu suflu eroic.

Desenul si coloritul, cu armonii adesea cam crude, nu atinge acelasi nivel. Formele au o plasticitate, in anumite cazuri destul de masiva, care le face sa semene cu operele lui Panselinos, dar in chip mai putin izbutit. Detaliile de iconografie si de stil permit o apropiere intre aceste fresce si cele din Sfantul Nicolae Orfanos de la Salonic.

C. Delvoye

.

20 Iunie 2008

Vizualizari: 1214

Voteaza:

Fecioara-Peribleptos de la Ohrid 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE