Manastirea Rousanou

Manastirea Rousanou


Manastirea Rousanou

Manastirea Rousanou este una dintre manastirile de la Meteora. Situata in campia Thesaliei, in apropiere de Kalambaka, intre muntii Koziakas si Antichassia, Meteora este unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Rasaritului crestin. O adevarata padure de piatra ce izbucneste in mijlocul campiei plaseaza ansamblul monastic intr-un peisaj de o maretie tulburatoare. Meteorele reprezinta cel mai important centru monahal ortodox al grecilor, dupa Sfantul Munte Athos.

Traseul de la Kalambaka pana la manastiri este fermecator. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice. Dupa un parcurs incantator ajungi la Meteora, unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant, iar ca fenomen natural, unicul din lume.

Manastirea Rousanou se afla la sud-est de Marele Meteor si intre Manastirile Varlaam si Sfanta Treime, pe o stanca verticala dura si abrupta a padurii de piatra de la Meteora. Trecand pe la poalele acestui imens masiv de piatra un puternic sentiment de teama il zguduie pe vizitator cand privirea sa cuprinde laturile aproape verticale, atat ale stancii cat si ale manastirii. Manastirea mandra, sede pe varful stincii, pe o suprafata care abia o incape.

Meteora

Meteora este in totalitate pamant sfant, loc sfant zidit si pazit de Dumnezeu, pentru ca aici s-a sfintit fiecare stanca, fiecare pestera, fiecare piatra, pentru ca o multime de cuviosi ascetici si martiri s-au rugat si s-au indumnezeit pe stancile si vaile acestui loc.

Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale. Prin Legea nr. 2531/11.10.1995 si Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Greciei, teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, "loc sfant, imuabil si inviolabil", ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.

Dintre manastirile existente atunci, unele sunt astazi in stare de ruina: Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova, Sfantul Antonie, Sfanta Manastire Pantocrator, Ipsilotera, Sfantul Gheorghe Mandilas, Intampinarea Domnului, Manastirea Maicii Domnului, Schitul Doumbiani, Manastirea Sfantul Grigorie, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Manastirea Sfantul Modest, Manastirea Caligrafilor (aflata pe cea mai inalta stanca).

Altele se conserva bine si fiinteaza si in prezent constituind o puternica atractie atat pentru pelerini cat si pentru turistii din intreaga lume. Manastirile vietuite de la Meteora sunt urmatoarele: Manastirea Marea Meteora (Schimbarea la Fata), Manastirea Varlaam (1350), Manastirea Sfanta Treime (1458-1476), Manastirea Sfantul Stefan (1350), Manastirea de la Rusanu (1380) si Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsa (1527).

Pastrate cu mare grija si evlavie de catre monahi, aici pot fi admirate numeroase manuscrise si icoane de pret, moaste ale sfintilor si opere de arta miniaturala, fresce de o valoare inestimabila apartinand Scolii Cretane si Macedoniene.

Manastirea Rousanou - scurt istoric

Pina in anul 1897 la manastire urcai pe scari de sfoara. Mai tarziu doua poduri din lemn serveau atat pe calugari cat si pe vizitatori. Din anul 1936 doua poduri pitoresti solide, de pe coasta muntelui care reduce inaltmea stancii, au acelasi rol. Podurile au fost construite pe cheltuiala doamnei Dafni Baka de la Kastraki.

In ceea ce priveste denumirea Manastirii Rousanou nu exista documente care sa ne conduca la concluzii intemeiate. In orice caz se pare ca denumirea de „Rousanou" sau „Rousano" se datoreste numelui celui dintai intemeietor care purta numele de Rousanos. Dupa parerea altora, cel dintai ctitor se tragea din satul Rosana din Tessalia si de aceea manastirea a primit numele de Rousanou.

Izvoare istorice care pana astazi nu au fost precizate mentioneaza ca Manastirea Rousanou s-a intemeiat la anul 1288, de catre calugarii Nicodim si Benedict. Sigur este in orice caz ca 165 de ani mai tarziu manastirea a fost renovata, cladirile ruinate au fost reconstruite si manastirea a inceput sa functioneze ca o chinovie (comunitatete) prin grijile sfintilor calugari Maxim si Ioasaf care au venit de la Ioannina la anul 1545.

Manastirea de aici este un ansamblu incantator, cu patru etaje, care a capatat forma arhitectonica de baza in deceniul trei al secolului al XVI-lea. Biserica si cateva chilii se situeaza la parter, iar la etaj arhondaricul cu camerele de primire, chilii si alte incaperi auxiliare.

Dupa cum izvoarele certifica, manastirea a inceput din nou sa functioneze cu binecuvaintarea Mitropolitului de atunci al Larisei, Visarion (+1541) si cu incuviintarea egumenului Mmanastirii Marelui Meteor.

Pe la mijlocul secolului al XVI-lea a functionat la Manastirea Rousanou un atelier de manuscrise. Majoritatea manuscriselor si documentelor acestei manastiri sunt pastrate la Biblioteca Nationala din Atena.

Manastirea Rousanou - biserica centrala

Biserica manastirii, adica naosul central este dedicat Schimbarii la Fata a lui Hristos. Pe langa hramul principal - "Schimbarea la Fata a Domnului" -, manastirea mai cinsteste cu deosebita evlavie, la 4 decembrie, pe Sfanta Mucenita Varvara.

          

Din punct de vedere arhitectonic, aceasta este o biserica in stil bizantin cu turnuri, cu trei spatii decorate cu picturi murale deosebite care provin din ciclul istoric, dogmatic si liturgic al bisericii noastre.

Compozitiile iconografice au plasticitate si gratie si au fost create un de artist incercat. Iconostasul bisericii este sculptat in lemn si poleit cu aur, iar postamentul Axionitei - locul de inchinare la icoana Nascatoarei de Dumnezeu - are diferite modele din sidef.

Aceasta piese este o adevarata opera de arta. Realizarea acestei Axionite s-a facut cu contributia ieromonahilor Damaskinos si Viasrion, dupa cum certifica inscriptia, si este opera preotului Rizos.

          

Aici se afla unul dintre cele mai importante si mai stralucitoare ansambluri picturale ale perioadei postbizantine. Frescele care acopera tot naosul si pronaosul, apartin scolii cretane (dupa estimarile specialistilor, ucenicului lui Theofanis din Creta, Georgi).

Frescele, despre care inscriptia spune ca s-au realizat in anul 1561, cu participarea staretului Arsenie, se pastreaza in stare foarte buna, chiar daca au trecut mai mult de 400 de ani de la realizarea acestora.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 5419

Voteaza:

Manastirea Rousanou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact