
Biserica Maicii Domnului, cunoscuta sub numele "Kapnikarea”, se afla in inima Atenei, pe Strada Ermou. Este un important monument arhitectural din perioada medie bizantina.
Originea exacta a numelui Kapnikarea este incerta. Se crede ca numele ar proveni de la cuvantul "kapnicon”, o taxa impusa in Imperiul Bizantin la acea vreme. Foarte posibil, numele ar fi putut avea lagatura si cu familia ctitorilor, care se numeau Kapnicares.
Initial, Kapnikarea a fost catolicon al unei manastiri insa astazi reprezinta un complex constand in trei ansambluri diferite din punct de vedere cronologic. Acestea sunt Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biseria, ridicata imediat dupa mijlocul sec. al XI-lea, exonartexul (pridvorul deschis, datand probabil de la inceputul sec. al XII-lea, si biserica mica, inchinata Sfintei Varvara, construita in timpul perioadei otomane. Biserica Inchinata Maicii Domnului a fost construita pe ruinele unui templu antic, inchinat unei zeitati feminine, probabil Atena sau Demetra. A fost intemeiata la inceputul secolului al XI-lea (aprox. 1050) primind probabil numele ctitorului sau.
In 1834 biserica s-a aflat in pericol de demolare. Distrugerea a fost evitata datorita interventiei Regelui Bavariei, Ludovic. Mai tarziu, in 1863, monumentul a fost inca o data in acelasi pericol, insa cu aceasta ocazie reactia credinciosilor a salvat-o.
Nicio fresca originala nu a putut fi scoasa la iveala. Pictura contemporana "neo-bizantina” dateaza din 1940. In mare parte a fost realizata de catre Fotios Kontoglu care a inceput fresca din absida altarului in 1942. Pictura bisericii a fost finalizata de ucenicii sai, un lucru care a insemnat o schimbare de stil. Kontoglu a incercat sa confere monumentului stilul calm, serios, auster, al picturii religioase clasice din perioada post-bizantina, lucru evidentiat de frescele altarului, ale cupolei si alea zidului sudic.
Cateva fresce de influenta apuseana, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea, s-au pastrat in naos si pridvor. Mozaicul reprezentad-o pe Maica Domnului corespunzator tipului iconografic Hodigitria, a fost realizat de catre Elli Voila in 1936 si Aginoras Asteriadis. Acestia au avut ca model un mozaic din sec. XI aflat in catoliconul Manastirii Hosios Loukas din Focida.
Pozitionata pe Strada Ermou, aceasta mica biserica, se gaseste langa unele din cele mai importante atractii turistice din Atena. Strada Ermou este una dintre cele mai bogate in magazine dintre strazile Atenei, si chiar din intreaga lume. Pe langa toate acestea, sunt vizibile blocuri de piatra provenind de pe Acropole si monumente precum Turnul Vanturilor si Agora Antica.
Radu Alexandru
-
Biserica Sfantul Lazar din Larnaca
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Apostol Andrei - Patras
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Chalkeon
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Tesalonic
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.