Biserica Sfanta Irina - Constantinopol

Biserica Sfanta Irina - Constantinopol Mareste imaginea.


Biserica Sfanta Irina - Constantinopol

Biserica Sfanta Irina este una dintre cele mai renumite biserici ortodoxe din maretul Constantinopol, orasul Istanbul - Istambul - de astazi. Alaturi de aceasta renumita biserica a Sfintei Irina, minunata capitala a Imperiului Bizantin mai gazduieste si alte locasuri de cult, precum: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Vlaherne, Manastirea Studion, Biserica Chora, Biserica Pammakaristos, Biserica Sfintii Apostoli si altele asemenea.

 

Biserica Sfanta Irina din Constantinopol - Sfanta Pace, Hagia Irene, Hagia Eirene, Αγία Ειρήνη, Aya Irini - este o fosta biserica ortodoxa, localizata in prima curte interioara a Palatului Topkapi. Acest palat este un muzeu in aer liber, deosebit de mare, si este deschis de marti pana duminica.

Biserica Sfanta Irina din Constantinopol - scurt istoric

Biserica Sfanta Irina a fost construita pe locul unui mai vechi templu pre-crestin. Aceasta este cunoscuta ca fiind prima biserica ortodoxa construita in Constantinopol. Sfantul imparat Constantin cel Mare a hotarat zidirea Bisericii Sfanta Irina in secolul al IV-lea.

Intre lunile mai - iunie ale anului 381, in aceasta biserica s-au tinut sedintele celui de-Al Doilea Sinod Ecumenic. Sinodul Ecumenic din Constantinopol - 381 - a revizuit "Crezul de la Niceea", dandu-i forma care este utilizata pana in zilele noastre in Biserica Ortodoxa si in Bisericile Orientale ne-calcedoniene.

Sub domnia lui Iustinian "bazilica cu cupola" avea sa triumfe prin construirea celor doua biserici invecinate, Sfanta Irina si Sfanta Sofia, ridicate spre a inlocui sanctuarele asezate sub aceleasi hramuri, distruse la 15 ianuarie 532 de incendiul din cursul rascoalei NIKA (numita astfel pentru ca razvratitii se raspandisera pe ulite strigand Nika: Invinge!).

Imparatul Justinian I a supravegheat restaurarea bisericii sinodale in anul 548. Aceasta minunata si deosebit de importanta biserica bizantina a servit pe post de resedinta patriarhala, pana la construirea uriasei Biserici Sfanta Sofia, in anul 537.

In afara de existenta unei cupole, nu cunoastem aspectul pe care il aveau in secolul al VI-lea partile superioare ale Bisericii Sfanta Irina, deoarece edificiul, dupa ce trecuse printr-un nou incendiu in 564, a fost grav deteriorat de un violent cutremur de pamant, in octombrie 740, si reconstruit sub Constantin al V-lea Copronimul.

Grav avariata de un cutremur, petrecut in cursul secolului al VIII-lea, Biserica Sfanta Irina isi datoreaza actuala forma reparatiilor si reconstructiilor savarsite atunci. Imparatul Constantin al V-lea Copronimul este cel care a ordonat restaurarea din nou a bisericii si imbracarea ei in "haine imparatesti" - mozaicuri si fresce.

Biserica Sfanta Irina - Hagia Irene - este singura biserica bizantina din Constantinopol, care isi pastreaza pana astazi "atrium-ul" original (un fel de curte interioara). O imensa cruce incununeaza bolta absidei Sfantului Altar, ca semn al rugaciunii inaltate in aceasta biserica. In acest loc, traditia bizantina aseaza mereu o fresca ampla cu Maica Domnului. Aceasta cruce este un vestigiu unic, din perioada artei iconoclaste.

Biserica a fost marita in decursul secolelor XI-XII. Actuala biserica masoara 100 de metri in lungime si 32 in latime. Aceasta este fidela arhitecturii de tip nava, avand o spatioasa nava si doua abside, conturate de doua siruri de coloane. Biserica Sfanta Irina este impartita in: curtea interioara, pronaos si naos, galerii si atrium. Domul central al bisericii are un diametru de 15 metri se se afla la 35 de metri inaltime; domul central mai are 20 de ferestre.

Dupa Cucerirea Constantinopolului de catre turcii condusi de Mehmed al II-lea, in anul 1453, Biserica Sfanta Irina a fost inchisa in interiorul zidurilor Palatului Sultanului. Ienicerii turci au folosit aceasta biserica pe post de magazie de munitie, apoi ca magazie si baza militara.

In vremea domniei sultanului Ahmet al III-lea (1703-1730) biserica a fost transformata in muzeu de arme. Biserica Sfanta Irina a fost in intregime reparata de catre Field Marshall, Ahmed Fethi Pasa, in anul 1846, si a devenit primul mare Muzeu National. Aceasta a fost "muzeu militar" in perioada anilor 1908-1978, iar mai apoi a fost predata Ministerului Culturii.

Astazi, biserica-muzeu este folosita mai mult pentru sustinerea de concerte simfonice, datorita acusticii ei deosebite. Incepand cu anul 1980, cele mai multe dintre concertele din cadrul Festivalului International de Muzica din Istanbul au fost tinute in aceasta biserica.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 28812

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE