
Biserica Sfanta Sofia - Trapezunt
Biserica Sfanta Sofia este o veche biserica bizantina, ajunsa moschee, iar in cele din urma muzeu de arta bizantina. Situata in orasul Trabzon - Trapezunt, in nord-estul Turciei, aceasta frumoasa biserica dateaza inca din secolul al XIII-lea, de pe cand localitatea Trabzon era capitala Imperiului de Trapezunt. Locasul bizantin se afla aproape de tarmul marii si la o distanta de doar 3-4 kilometri de Fortareata Comnenilor.
Biserica Sfanta Sofia din Trapezunt - scurt istoric
Biserica Sfanta Sofia - Hagia Sophia - a fost construita in Trapezunt, in vremea domniei imparatului bizantin Manuel I, intre anii 1238 si 1263. Dupa ce Mehmed al II-lea a cucerit orasul, in anul 1461, datorita frumusetii ei, biserica a fost crutata de la distrugere, insa a fost transformata in moschee.
De-a lungul scurtei perioade in care orasul Trabzon - Trapezunt s-a aflat in mana rusilor, in vremea Primului Razboi Mondial, biserica a fost folosita de catre armata rusa drept spital si refugiu de aparare. Dupa plecarea lor de aici, locasul a fost folosit din nou drept moschee, pana in anul 1964, cand a fost transformat in muzeu.
Biserica Sfanta Sofia din Trabzon isi pastreaza statutul de muzeu pana astazi. Intre anii 1958-1964, locul a fost restaurat in intregime, cu ajutorul Universitatii din Edinburgh, cat si al Directiei Generale a Fundatiilor.
Biserica Sfanta Sofia este un deosebit de important monument arhitectural, aici putandu-se observa foarte bine arhitectura bizantina tarzie: domul central, patru coloane pe care se sprijina greutatea domului si a boltilor, cat si multime de arce.
Biserica a fost construita urmand liniile intalnite in planul arhitectural al Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol, insa la o scara cu mult mai mica. Biserica este zidita in forma de cruce, avand o lungime de 22 de metri si o latime de 11.6 metri; inaltimea bisericii este de 12.7 metri.
Arhitectura ce imbraca zidurile, decoratiile din interior si exterior reflecta intru toate ambele perioade de conducere politica, atat pe cea bizantina, cat si pe cea otomana. Frescele tarzii, de secol XIII, scoase la lumina in urma ultimelor restaurari, infatiseaza teme din Noul Testament, in timp de decoratiile de piatra din exterior evoca stilul islamic oriental.
Pe centrul podelei se afla inca si astazi o mare parte din mozaicul original, de o frumusete rara. Pietrele multicolore isi pastreaza inca viile culori de odinioara. Cand cercetatorul Texier a vizitat Trapezuntul, in anul 1836, el a consemnat in cartea sa "Arhitectura Bizantina" (Londra, 1864), urmatoarele: "Minunatul mozaic de pe centrul podelei bisericii Sfanta Sofia poate fi considerat, pe buna dreptate, unul dintre cele mai extraordinare exemple de mozaicuri bizantine din marmura, care au supravietuit pana astazi."
Istoricul Finley (1850) descrie si el mozaicul de pe podeaua Bisericii Sfanta Sofia, in jurnaul sau, in manuscris, zicand acestea: "Pavajul de sub domul central al bisericii este bogat ornat in culori si linii curbe, cat si extrem de bine imbinat si sudat cu ciment. Acesta este adevaratul stil bizantin, executat mai bine insa ca oriunde."
La o distanta de 24 de metri mai spre vest de biserica se afla un tun inalt de 40 de metri. Acesta a fost construit in anul 1427. Interiorul turnului era imbracat in intregime in fresce de o frumusete rara. Dupa ruinele ramase in jurul Bisericii Sfanta Sofia, se vede cum aceasta, cat si turnul, faceau parte dintr-un complex monahal mai larg.
Se crede ca acesta ar fi fost turnul clopotnita al bisericii, insa se mai stie ca la acea data, bisericile din Trapezunt nu aveau voie sa poarte clopote, drept urmare a unei interdictii musulmane. Doar Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul avea clopote. In restul tarii, se folosea toaca, prin bataile careia crestinii erau chemati la slujbe.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Biserica Sfanta Sofia din Niceea
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Sofia - Ohrida
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Sofia - Floreasca
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.