Capela Sfantul Pavel din Damasc - Bab Kisan

Capela Sfantul Pavel din Damasc - Bab Kisan Mareste imaginea.

Capela Sfantului Apostol Pavel, numita si "Bab Kisan", este o capela crestina din Damasc, Siria. Bab Kisan este una dintre cele sapte porti antice ale orasului Damasc, oras inconjurat de un puternic zid de aparare, in vremea imperiului roman.

Aceasta poarta, amintind de fuga Apostolului Pavel din oras, pe ascuns, de mania iudeilor, care vroiau sa-l omoare, a fost mai tarziu izolata si transformata in capela de rugaciune: Capela Sfantului Pavel din Damasc.

Actuala capela inchinata Sfantului Pavel pastreaza incorporata in zidurile ei o mare parte din poarta orginala antica a orasului, pe unde Apostolul a fost coborat peste ziduri, ascuns intr-un cos de nuiele, dupa cum citim in Sfanta Scriptura.

Bab Kisan si fuga Apostolului Pavel in Sfanta Scriptura

"Iar Saul, sufland inca amenintare si ucidere impotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu, si a cerut de la el scrisori catre sinagogile din Damasc ca, daca va afla acolo pe vreunii, atat barbati, cat si femei, ca merg pe calea aceasta, sa-i aduca legati la Ierusalim.

Dar pe cand calatorea el si se apropia de Damasc, o lumina din cer, ca de fulger, l-a invaluit deodata si, cazand la pamant, a auzit un glas, zicandu-i: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Iar el a zis: Cine esti, Doamne? si Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa. Si el, tremurand si inspaimantat fiind, a zis: Doamne, ce voiesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci. Iar barbatii, care erau cu el pe cale, stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni. Si s-a ridicat Saul de la pamant, dar, desi avea ochii deschisi, nu vedea nimic. si luandu-l de mana, l-au dus in Damasc. Si trei zile a fost fara vedere; si n-a mancat, nici n-a baut.

Si era in Damasc un ucenic, anume Anania, si Domnul i-a zis in vedenie: Anania! Iar el a zis: Iata-ma, Doamne; si Domnul a zis catre el: Sculandu-te, mergi pe ulita care se cheama Ulita Dreapta si cauta in casa lui Iuda, pe un om din Tars, cu numele Saul; ca, iata, se roaga. Si a vazut in vedenie pe un barbat, anume Anania, intrand la el si punandu-si mainile peste el, ca sa vada iarasi.

Si a raspuns Anania: Doamne, despre barbatul acesta am auzit de la multi cate rele a facut sfintilor Tai in Ierusalim. Si aici are putere de la arhierei sa lege pe toti care cheama numele Tau. Si a zis Domnul catre el: Mergi, fiindca acesta imi este vas ales, ca sa poarte numele Meu inaintea neamurilor si a regilor si a fiilor lui Israel; caci Eu ii voi arata cate trebuie sa patimeasca el pentru numele Meu.

Si a mers Anania si a intrat in casa si, punandu-si mainile pe el, a zis: Frate Saul, Domnul Iisus, Cel ce ti S-a aratat pe calea pe care tu veneai, m-a trimis ca sa vezi iarasi si sa te umpli de Duh Sfant. Si indata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi; si a vazut iarasi si, sculandu-se, a fost botezat. Si luand mancare, s-a intarit si a stat cu ucenicii din Damasc cateva zile.

Apoi propovaduia in sinagogi pe Iisus, ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu. Si se mirau toti care il auzeau si ziceau: Nu este, oare, acesta cel care prigonea in Ierusalim pe cei ce cheama acest nume si a venit aici pentru aceea ca sa-i duca pe ei legati la arhierei? Si Saul se intarea mai mult si tulbura pe iudeii care locuiau in Damasc, dovedind ca Acesta este Hristos.

Si dupa ce au trecut destule zile, iudeii s-au sfatuit sa-l omoare. Si s-a facut cunoscut lui Saul viclesugul lor. Si ei pazeau portile si ziua si noaptea, ca sa-l ucida. Si luandu-l ucenicii lui noaptea, l-au coborat peste zid, lasandu-l jos intr-un cos." (Faptele Apostolilor 9, 1-25)

Insusi Apostolul marturiseste despre fuga lui din Damasc, intr-ascuns, de frica iudeilor. "In Damasc, dregatorul regelui Areta pazea cetatea Damascului, ca sa ma prinda, si printr-o fereastra am fost lasat in jos, peste zid, intr-un cos, si am scapat din mainile lui" (II Corinteni 11, 32-33).

Bab Kisan si Capela Sfantului Apostol Pavel din Damasc

In vremea Sfantului Pavel, orasul Damasc era inconjurat de un puternic zid de aparare, punctat de sapte porti mari. Bab Kisan este poarta aflata pe laterala sud-estica a orasului Damasc (3), fiind inchinata zeului Saturn. Traditia crestina primara a identificat o fereastra foarte apropiata de aceasta poarta - Kisan Gate - drept fereastra pe care a fost scos Pavel din cetate, intr-un cos impletit din nuiele.

Este foarte opurtun a crede ca aceasta este poarta prin care a scapat Sfantul Apostol Pavel din oras, de mania iudeilor. Acest cartier sud-estic al orasului nu numai ca se afla foarte aproape de drumul roman pe care Apostolul a plecat spre Ierusalim, dar mai era si cartierul locuit de crestini, inca de la inceput. In aceasta zona se afla si locul unde s-a intalnit Apostolul cu Anania.

Numele actual al portii aminteste de un sclav din zona, ajuns renumit in vremea cuceririi musulmane, dupa ce a fost eliberat de califul Muawia. Aceasta poarta a fost inchisa, redeschisa si reparata in repetate randuri, de-a lungul vremii. Blocurile de piatra de la baza portii sunt si astazi cele originale, din vremea romanilor, in vreme ce stilul portii trimite la perioada mameluca.

Istoricul arab Ibn Assaker mentioneaza ca moscheea situata in Darb el Baia a fost, la inceput, biserica iudeilor, mai apoi fiind insa transformata in moscheea numita Ibn Shahrazouri. Atunci, aceasta biserica era una dintre cele 15 biserici in care califul Omar le-a permis crestinilor sa se adune si sa slujeasca slujbele lor.

Cativa ani mai tarziu, Ibn Kathir ne marturiseste inca si mai multe, zicand ca moscheea restaurata de Sef ed Din Boghaais, aflata in poarta Bab Kisan, a fost la inceput biserica. Aceasta a fost inchisa in anul 1122, locul fiind transformat in moschee.

Incepand din secolul al XIII-lea, foarte multi pelerini care au ajuns in Damasc au marturisit despre fereastra Sfantului Pavel, aflata langa poarta Bab Kisan. In orice caz, nici o astfel de marturie nu aminteste de existenta aici a vreunei moschei.

Prima marturie apartine unui englez anonim, ajuns in Damasc in anul 1244, care numeste poarta cu numele de "Porta Santi Pauli". Franciscanul Bonifacio di Ragusa identifica si el Porta Santi Pauli drept locul pe unde Sfantul Pavel a fugit din Damasc, loc aflat imediat langa Bab Kisan. Dupa acesta, toate marturiile aminteste de o fereastra aflata langa poarta Bab Kisan, care era cinstita drept locul pe unde a fost coborat Sfantul Pavel, peste zid, in cosul de nuiele.

Moscheea din poarta Bab Kisan, amintita de scriitorii arabi, a fost restaurata in anul 1387, iar din acest an inainte nu se mai face nici cea mai mica amintire despre aceasta. In anul 1885, veche si ajunsa in stare de ruina, poarta si zona din jurul acesteia a ajuns in proprietatea patriarhului melchit Grigorie Iosif. O capela a fost ridicata in acest loc, ai carei pereti incorporeaza urmele ramase de la vechea poarta a Damascului, cat si o bucata din zidul antic al orasului.

Capela lui Pavel a fost sfintita in anul 1939. In afara portii, chiar langa intrare se afla asezata o statuie de metal, in care Sfantul Apostol Pavel este infatisat pe cal, cazand, la aparitia luminii celei orbitoare, aparuta in cale, pe drumul sau spre Damasc. In interiorul capelei, mai multe icoane amintesc de coborarea pe fereastra a Apostolului Pavel, intr-un cos de nuiele, legat cu o funie. Cea mai mare reprezentare este insa una sculptata in piatra.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1793

Voteaza:

Capela Sfantul Pavel din Damasc - Bab Kisan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE