Catedrala Aachen

Catedrala Aachen Mareste imaginea.

Catedrala Aachen este o biserica de o importanta istorica, arhitecturala si religioasa din Germania. Construita de Charlemagne in anul 805, stilul unic al catedralei Aachen a influetat arhitectura biserilor german. A fost locul de incoronare a numerosi imparati. Catedrala Aachen este si un loc de perelerinaj pentru mii de credinciosi.

Catedrala Aachen este una dintre cele mai vechi biserici din Germania. Adaposteste numeroase comori din epoca medievala. Printre acestea se numara tronul lui Charlemagne, pe care au fost încoronaţi 30 de regi, sarcofagul cu osemintele lui Carol cel Mare, racla de aur a Fecioarei Maria, vesmantul Maicii Domnului si Acoperamantul lui Ioan Botezatorul.

Tot la Catedrala Aachen credinciosii mai pot admira candelabrul regelui Friedrich Barbarossa, vitraliile de sticla din altar sau cele opt clopote.

Catedrala Aachen - scurt istoric

Charlemagne sau Carol cel Mare, primul mare imparat, a inceput constructia Capelei Palatine in anul 786. Aceasta capela a fost descrisa ca fiind o capodopera a arhitecturii carolingiene. Aceasta capela este inclusa in patrimoniul UNESCO inca din anul 1978. De altfel, capela este singura cladire care a ramas din complezul palatului lui Carol cel Mare din Aachen.

Capela Palatina din Aachen a fost realizata de catre Odo din Metz. Catedrala a fost inspirata de catre biserica bizantina din San Vitale, Ravenna, Italia. Aceste influente se pot observa in forma octogonala a catedralei sau mozaicul auriu. Capela a fost proiectata inca de la inceput sa serveasca drept biserica imperiala.

In timpul vietii sale, Carol cel Mare a colectionat numeroase relicve si opere de arta, multe dintre acestea gasindu-se in prezent la Catedrala Aachen. Printre cele mai importante astfel de relicve se numara vesmantul Fecioarei Maria, scutecele pruncului Isus, vestimentele lui Isus de pe cruce sau acoperamantului lui Ioan Botezatorul.

Aceste moaste au atras de-a lungul timpului numerosi pelerini din tari precum Germania, Austria, Ungaria, Anglia sau Suedia. La mijlocul secolului al XIV-lea era un obicei ca biserica sa arate popului cele patru relicve o data la sapte ani. Acest obicei exista si astazi.

In anul 814 Carol cel Mare moare si este inmormantat in capela. In anul 1000, Imparatul Otto al III-lea deschide mormantului lui Carol cel Mare. Legenda spune ca trupului lui Carol cel Mare se afla in star perfecta de conservare, asezat pe un tron de marmura si imbracat in haine imperiale, cu coroana pe cap si sceptrul in mana.

In anul 1165, Imparatul Frederick Barbarossa a deschis din nou mormantul lui Carol cel Mare si a asezat ramasitle acestuia intr-un sarcofag realizat din marmura. Legenda spune ca in acest sarcofag a fost inmormant Cezar. La cererea lui Frederick Barbarossa, Carol cel Mare a fost canonizat in acelasi an.

In anul 1168, Frederick Barbarossa a comandat un candelabru de bronz care sa atarne deasupra altarului. Acest candelabru a ramas pana in zilele noastre. In anul 1215, Frederick al II-lea a mutat osemintele lui Carol cel Mare intr-un altar de aur care a fost asezat sub candelabru.

In anul 1349, osemintele impratului au fost mutate din nou. Atunci au fost create doua racle speciale in care oasele sa fie aratate publicului. Imparatul Charles al IV- lea administra racla cu oasele si bustului lui Carol cel Mare. Aceste moaste puteau fi vazute in Trezorerie. Tot aici se afla si oasele de la mana dreapta a lui Carol cel Mare.

Intre timp, Capela Palatina a fost reconstruita in stilul gotic. Noua Capela din Sticla a fost construita in anul 1414, la aniversarea a 600 de ani de la moartea lui Carol cel Mare. In secolul XV catedralei i-au fost adaugate si cateva mici vestibule, care sa adaposteasca numarul tot mai mare de pelerini.

Din fericire, in timpul razboaielor mondiale, catedrala a suferit foarte putine pagube. In anul 1978 a printre cele 12 situri care au intrat in patrimoniul Unesco. Lucrarile la Catedrala din Aachen au fost finalizate in anul 2006.

Partea vestica a catedralei este in intregime de origine carolingiana. Veranda dateaza in intregime din secolul XVII, iar partea superioara a turnului vestic a fost adaugata in perioada 1879 - 1884. Portalul vestic inca mai pastreaza usile de bronz, datate din anul 800. Aceste usi cantaresc 4 tone. La intrarea in catedrala se gasesc si doua sculpturi din bronz.

Catedrala Aachen

Catedrala din Aachen este una dintre cele mai importante capodopere ale lui Carol cel Mare. Catedrala mai este cunoscuta si sub numele de Octagon. Una dintre atractiile catedralei este candelabrul din bronz, comandat de Frederick Barbarossa pentru a celebra canonizarea lui Carol cel Mare.

Bolta catedralei este impodobita cu mozaicuri din aur, executate de Salviati la Venetia, in anul 1882. Catedrala are o cupola inalta de 31 de metri. In galerie, vizitatorii pot admira tronul din marmura pe care au fost incoronatii imparatii romani in perioada 936 - 1531. Tronul dateaza din perioada carolingiana si a fost folosit chiar de catre Carol cel Mare.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 10178

Voteaza:

Catedrala Aachen 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE