Catedrala din Aruch

Catedrala din Aruch Mareste imaginea.


Catedrala din Aruch

Biserica Sfantului Grigorie din Aruch este situata la 55 de kilometri vest fata de Erevan, in regiunea Ashtarak. Biserica Aruch este singura biserica timpurie crestina in forma de hala cu dom central ce poate fi cu precizie datata.

Fundamentata pe dovezi epigrafice si istorice, lucrarile la Biserica din Aruch a inceput in anul 671-672, si atat biserica cat si palatul adiacent au fost ridicate de catre printul Grigor Mamikonian.

Catedrala din Aruch

Biserica din Aruch este cea mai mare dintre bisericile armene cu hala si dom central, aceasta fiind si restaurata, cu exceptia domului si a cupolei, intre anii 1949 si 1950.

Orasul Aruch este unul dintre cele mai vechi asezaminte ale Armeniei. Acesta este situat in provincia istorica Aragatsotn, aflata la poalele sudice ale muntilor Aragats, in apropiere de Ashtarak.

Catedrala din Aruch

Atat orasul Aruch cat si imprejurimile sale sunt bogate in vestigii istorice si situri de arheologie. Mentionam doar unele dintre gropile funerale boltite din epoca bronzului, temple, palate, fortarete si alte multe ramasite ale inaintasilor.

Templul din Aruch este unul dintre cele mai importante constructii arhitectonice din Armenia medievala. Conform inscriptiilor de pe zidurile acestuia cat si a manuscriselor gasite, putem afirma in in anii 660-670 acest locas a fost ridicat de catre Grigor Mamikonyan si sotia acestuia, Heghine.

Catedrala din Aruch

Biserica templu apartine stilului arhitectural tip hala cu dom central. Interiorul marii biserici atinge dimensiunile de 17 metri pe 34.6 metri. Altarul acesteia este bine vizibil din toate colturile interiorului.

In peretele estic se afla doua nise adanci, gen abside. Dedesubtul acestora, sub fereastra, este amplasata o inscriptie. Ferestrele acesteia sunt ornate cu bogate arce si decoratii arhitecturale.

 Catedrala din Aruch          Catedrala din Aruch

Peretii bisericii sunt netezi si incarcati cu fresce, astazi puternic avariate. In domul marelui altar, inalt de aproape 7 metri, Hristos este pictat cu un fel de fluier in mana Sa stanga. Piedestalul este impartit in doua parti: frunze de acanthus si fructe si flori formeaza o centura ce traverseaza intreg altarul. Sub piedestal se afla numele pictorului - Stefan.

Catedrala din Aruch, alaturi de intreg palatul si anexele construite de printul Grigor, se afla plasate in lista celor mai celebre monumente ale arhitecturii armene din Evul Mediu.

Catedrala din Aruch

Conform manuscriselor si inscriptiilor murale, cum am spus si mai sus, lacasul a fost ridicat intre anii 670 - 680 de catre printul Grigor Mamikonian, guvernatorul Armeniei.

Catedrala Aruch, care a supravietuit cu toate avariile sale, a fost partial renovata. Meritul esential al acestui stil arhitectural al bisericilor de tip hala cu dom central este maiestatea si unitatea pe care o inspira interiorul acestora.

Catedrala din Aruch

Ruinele palatului regal al lui Grigor, din secolul al VII-lea, au fost descoperite cu ocazia excavatiilor din anii 1949 si 1950. Palatul era format din doua cladiri separate, una dintre ele avand o hala cu coloane pe laterale. Cea de a doua cladire este o hala cu trei nave ce atinge dimensiunea de 18.7 metri pe aproape 11 metri, avand in centru patru pilastri uniti de arce boltite.

Catedrala din Aruch

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 1911

Voteaza:

Catedrala din Aruch 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE