Catedrala Buna Vestire - Harkov

Catedrala Buna Vestire - Harkov Mareste imaginea.

Catedrala Buna Vestire este cea mai mare biserica ortodoxa din orasul Harkov (Kharkov, Harkiv), al doilea mare oras din Ucraina. Harkovul este unul dintre cele mai importante centre industriale, culturale si de invatamant din Ucraina.

"Aparatoare Doamna, pentru biruinta, multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, slobozeste-ne din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa, pururea fecioara!"

Catedrala Buna Vestire - Harkov

Primul locas de rugaciune construit pe locul actualei catedrale, inchinat tot Bunei Vestiri, a fost zidit inainte de anul 1655. Aceasta prima biserica a pierit intr-un incendiu, in anul 1738. Pe locul ei a fost contruita o alta biserica, din lemn, urmandu-se acelasi model. In acelasi loc, in data de 10 iulie 1789 s-a pus piatra de temelie a unei biserici din piatra, care va fi sfintita in data de 8 septembrie 1794. Aceasta va fi contruita urmandu-se planurile arhitectului P.Yaroslavl.

Pentru ca biserica era mult prea mica pentru numarul tot mai mare de credinciosi, in anul 1836, Sfantul Ierarh Meletie Leontovich a inceput construirea unei biserici inchinate Sfintei Mucenite Varvara si Sfantului Mucenic Ioan (?). Aceasta a fost terminata in anul 1839. Avea o clopotnita inalta, din piatra, si trei altare. Intre anii 1846-1863, aceasta biserica a fost numita catedrala. Apoi, incepand cu data de 3 iulie 1914, actuala catedrala, construita pe locul celei vechi, a fost numita definitiv Catedrala orasului Harkov.

Actuala catedrala a orasului, inchinata Bunei Vestiri, a carei clopotnita atinge inaltimea de optzeci de metri, a inceput sa fie construita in ziua de 2 octombrie 1888. Mareata biserica a fost sfintita in anul 1901, cand vechea biserica inchinata aceluiasi mare praznic a fost demolata.

Proiectul catedralei, intocmit in stilul neo-bizantin, a fost realizat de catre un arhitect local, Mihail Lovtsov. Cand a fost construita, aceasta se numara printre cele mai inalte biserici contruite vreodata in Imperiul Rus.

Incepand cu data de 3 iulie 1914, Catedrala Buna Vestire a fost recunoscuta drept catedrala principala a orasului Harkov. Peretii laterali au inaltimea de 34 de metri, cupola centrala se inalta pana la inaltimea de 59 de metri, iar lungimea bisericii atinge 71 de metri. In interiorul catedralei incap mai bine de patru mii de oameni.

Catedrala are cinci domuri. Prima catapeteasma a catedralei a fost confectionata din marmura de Carrara. Frescele catedralei au fost zugravite in stilul celor prezente inca in Catedrala Sfantul Vladimir, din Kiev. Icoanele imparatesti sunt realizate pe tabla de zinc, de catre artistii A.Danilevsky si M.Mikhaylov.

In anul 1930, la ordinul autoritatilor comuniste, slujbele au fost interzise, iar catedrala a fost inchisa. Dupa aceasta data, in catedrala a fost amenajat un liceu si un depozit. Biserica a fost redeschisa in anul 1943, in timpul ocupatiei germane.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, catedrala s-a aflat sub ocrotirea Bisericii Ortodoxe din Ucraina. In anul 1946, Catedrala Buna Vestire a fost aleasa drept resedinta episcopala pentru Eparhia de Harkov si Bohodukhiv. In acest moment ea a trecut in grija Patriarhiei din Moscova.

Sfantul Atanasie Patelarie, patriarhul Constantinopolului, s-a nascut in anul 1560, intr-o localitate din insula Creta, si a trecut la cele vesnice in ziua de 2 mai (5 aprilie) 1654, a treia zi a Sfintelor Pasti, in Manastirea Schimbarea la Fata, din orasul Lubensk, in Ucraina. El a adormit in Domnul stand in genunchi, cu Sfanta Evanghelie in maini, rostind cu ultimele puteri: “Doamne, primeste sufletul meu!"

Dupa cinci ani de la redeschiderea catedralei, in anul 1948, Moastele Sfantului Atanasie Patelarie si ale Sfantului Ierarh Meletie, arhiepiscopul din Harkov, au fost asezate in interiorul acesteia, unde ele se afla si astazi.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

05 Septembrie 2013

Vizualizari: 2870

Voteaza:

Catedrala Buna Vestire - Harkov 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE