Catedrala Carlisle

Catedrala Carlisle Mareste imaginea.


Catedrala Carlisle

Catedrala Carlisle este o biserica aflata sub supravegherea Bisericii Angliei, situata in orasul Carlisle din regiunea Cumbria - Anglia. Catedrala Carlisle este situata in nordul Angliei, foarte aproape de granita cu Scotia.

 

Orasul ce gazduieste catedrala a avut o istorie destul de zbuciumata. Romanii au construit in acesta un mare zid de aparare, vikingii l-au invadat iar scotienii si englezii s-au luptat pentru el multi ani la rand.

          

Ridicarea Catedralei Carlisle a inceput in timpul domniei regelui Henry I, sub directa indrumare si supraveghere a episcopului de Carlisle, englezul Ethelwulf (1133-1155). Acesta a construit partea centrala a viitoarei catedrale normande, din care, transeptele si o parte a navei se pastreaza inca.

Catedrala, fondata in anul 1122, a fost ridicata spre slava lui Dumnezeu, iar slujbele din aceasta au fost tinute, fara intrerupere, timp de 900 de ani.

Catedrala ce se gaseste in prezent in orasul Carlisle prezinta modele extraordinare de sculptura in piatra, vitralii medievale, picturi si sculpturi. Cladirea catedralei este construita din piatra rosie, care, datorita influentelor meteorologice din zona, pe alocuri a devenit neagra.

          

Datorita pozitiei strategice a catedralei, aceasta fiind aflata la granita orasului Carlisle, turnul acesteia este destul de inalt si puternic fortificat. In timpul celei de a doua invazii iacobite impotriva regelui George II al Marii Britanii, din anul 1745, fortele inamice conduse de Bonnie Prince Charlie au invadat Anglia, ajungand pana la Derby.

Orasul Carlisle alaturi de castelul Carlisle au fost asediate, izolate si fortificate de catre iacobiti. Iacobitii i-au amenintat pe locuitorii orasului Carlisle si nu au avut pic de respect fata de cladirile bisericilor din oras.

In acest moment, catedrala Carlisle a avut mult de suferit. Multe parti ale ei au fost demontate, iar nava a fost deplin inlaturata, piatra din aceasta fiind folosita spre intarirea zidurilor impotriva contraatacului ce urma, din partea regelui.

Trupele regelui au recastigat orasul si i-au inchis pe iacobiti in catedrala, inainte de a-i tortura si executa. Catedrala Carlisle este, posibil, singura catedrala din intreaga tara care a luat parte la o asemenea cruzime si la un asemenea macel.

          

Intre obiectivele turistice ale catedralei sunt si vitraliile medievale, in special fereastra vitraliu de est, care pastreaza vitraliile foarte frumos lucrate ale secolului al XIV-lea. Vitraliile catedralei dateaza din secolul al XIV-lea.

Un alt element de atractie este tripticul Brougham, o piesa sculptata aflata in compozitia altarului, datand din secolul al XVI-lea si lucrate de Flemish. Aceasta se afla in capela Sfantului Wilfrid.

Catedrala Carlisle a fost restaurata in secolul al XIX-lea de catre Ewan Christian.

Datorita conditiilor meteorologice extrem de umede si de uscate din regiunea Carlisle, pamantul pe care este ridicata catedrala este intr-o continua miscare si schimbare. Acest lucru este vizibil in primul rand la coloanele catedralei, care sunt inclinate in directii diferite, fara o anumita ordine, fiecare avand un alt grad de inclinatie. 

Localnicii spun ca doar un singur arc si pilastru este corect pozitionat, adica se afla inca in pozitia initiala in care a fost construit, restul fiind denaturat de la originala forma. Cu toate acestea, cladirea sta inca in picioare.. lucru ce uimeste pe multi arhitecti.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2088

Voteaza:

Catedrala Carlisle 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE