Catedrala Las Lajas

Catedrala Las Lajas Mareste imaginea.

Catedrala Las Lajas

Catedrala Las Lajas, cunoscuta si sub denumirea de "Sanctuarul Las Lajas" este o basilica romano-catolica situata in departamentul columbian Narino, municipiul Ipiales, sud-vestul Columbiei. Catedrala, construita in interiorul canionului format de raul Guaitara, este cea mai minunata biserica din Columbia si printre cele mai deosebite monumente arhitecturale din lume.

Catedrala este un rezultat al renasterii arhitecturii gotice, fiind construita intre 1 ianuarie 1916 si 20 august 1949, cu ajutorul donatiilor facute de credinciosii zonei. Impunatoarea catedrala inlocuieste o mai veche capela, datand inca din secolul al XIX-lea.

Numele catedralei - "las laja" - vine de la numele unei roci sedimentare cu care este pavata intreaga constructie, roca scoasa din Muntii Anzi. Printre localnici exista legenda cum ca pe o astfel de piatra plata sedimentara a aparut imprimat chipul Maicii Domnului.

Legenda construirii catedralei este urmatoarea: in anul 1754, americanca Maria Mueces si fiica ei Rosa, surdo-muta, au fost prinse de o puternica furtuna chiar in momentul in care treceau prin acest canion. Potrivit altor marturii, femeia era o indicanca.

Cele doua femei au gasit scapare intre giganticile stanci ale defileului, in locul in care astazi se afla catedrala.. Spre surprinderea nespusa a mamei sale, fiinca ei, Rosa, a vorbit, zicand: "Mestiza ma cheama", aratand cu degetul spre reprezentarea aparuta pe o piatra sedimentare de deasupra. Era chipul Maicii Domnului, impregnat in piatra.

Aceasta consemnare ciudata se gaseste in jurnalul de calatorie al Fratelui Juan de Santa Gertrudis, cand a vizitat toate locurile deosebite din Noul Regat de Granada, intre anii 1756 si 1762.

Catedrala Las Lajas este astazi unul dintre cele mai vizitate si indragite locuri din circuitul turistic al crestinilor romano-catolici. In anul 1951, Biserica Romano-Catolica a autorizat functionarea acestei marete catedrale, numita "Maica noastre de Las Lajas", iar in anul 1954 ea a fost ridicata la rangul de mica basilica.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6816

Voteaza:

Catedrala Las Lajas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE