Catedrala Sfanta Treime - Tbilisi

Catedrala Sfanta Treime - Tbilisi Mareste imaginea.

Catedrala Sfanta Treime din Tbilisi, cunoscuta si sub numele de Sameba, este cea mai importanta catedrala a Bisercii Ortodoxe Georgiene din Tbilisi, capitala tarii.

Catedrala a fost construita intre anii 1995 - 2004. Este a treia cea mai inalta biserica ortodoxa din lume. Sameba este o sinteza a stilului arhitectural traditional georgian din diverse etape istorice, incepand cu epoza bizantina.

Istoria catedralei Sfanta Treime din Tbilisi

Idea construirii unei noi catedrale care sa comemoreze 1500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe din Georgia si 2000 de ani de la nasterea lui Iisus Hristos a aparut inca din anul 1989. Acesta a fost un an crucial pentru Republica Sovietica Georgia, de atunci.

In mai 1989, patriarhul bisercii ortodoxe din Georgia si autoritatile de la Tbilisi au anuntat desfasurarea unui concurs international pentru proiectul "Catedrala Sfanta Treime".

Nu a fost ales niciun castigator la prima etapa a concursului. Aceasta etapa a adunat sute de proiecte, care au fost inscrise in concurs. In cele din urma proiectul arhitectului Archil Mindiashvili a castigat acest concurs.

Anii turbulenti care au urmat au amanat constructia catedralei cu sase ani. Abia pe data de 23 noiembrie 1995 a fost turnata fundatia viitoarei grandioase catedrale.

Constructia unei biserica care sa devina simbolul reinvierii nationale si spirituale a natiunii georgienii a fost sponsorizata in mare parte de donatii anonime ale unor oameni de afaceri importanti. La constructia catedralei au contribuit insa si locuitori obisnuiti ai capitalei Georgiei.

Pe data de 23 noiembrie 2004, in Ziua Sfantului Gheorghe, catedrala a fost sfintita de catre patriarhul Geogiei, Ilia al II-lea, in prezenta a numerosi reprezentati ai bisercii ortodoxe din intreaga lume. La ceremonii au participat si numerosi lideri politici si reprezentanti ale alor comunitati religioase din Georgia.

Arhitectura catedralei Sfanta Treime din Tbilisi

Catedraka Sameba a fost ridicata pe Dealul Elia, care se ridica deasupra malului drept al raului Kura. Dealul se afla in cartierul Avlabari din centrul vechi al orasului Tbilisi. Catedrala are forma de crucifix, incununata cu un dom sustinut de opt coloane care formeaza centrul catedralei.

Parametrii domului sunt in acelasi timp independenti de altare, oferind constructie un aspect monumental. Deasupra domului se afla o cruce de 7,5 metri, suflata in aur.

Catedrala este compusa din noua capele. Printre acestea se numara Capela Arhanghelilor, Capela Sfantului Ioan Botezatorul, Capela Sfantului Nino, Capela Sfantului Gheorghe, Capela Sfantului Nicolae, Capela Sfintilor si Capela celor 12 Apostoli.

Suprafata totala a catedralei este de 5000 metri patrati, iar inaltimea este de 84 de metri. Capela de la subsol ocupa 35,550 metri cubi si are o inaltime de 13 metri.

Catedrala din Tbilisi a fost construita cu materiale naturale. Podeaua este realizata din marmura, iar altarul este decorat cu mozaicuri. Picturile murale au fost realizate de un grup de artizani sub indrumarea pictorului Amiran Goglidze.

Complexul Sameba este constituit din biserica principala a catedralei, o clopotnita, resedinta patriarhului, o manastire, un seminariu clerical, o academie teologica si chilii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2269

Voteaza:

Catedrala Sfanta Treime - Tbilisi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE