Catedrala Sfantul Iosif din Dunedin

Catedrala Sfantul Iosif din Dunedin Mareste imaginea.


Catedrala Sfantul Iosif din Dunedin

Catedrala Sfantul Iosif este catedrala romano-catolica a diocezei din Dunedin, Noua Zeelanda. Aceasta a fost proiectata de catre arhitectul Francisc Petre, care, de asemenea, a mai proiectat catedrala Sfintelor Taine din Christchurch si a Sfintei Inimi din Wellington.

Ridicarea catedralei, in stilul gotic, a inceput in anul 1878, in timpul episcopatului episcopului Patrick Moran. Prima slujba ce s-a tinut in catedrala a fost cea din februarie 1886, catedrala urmand sa fie cu totul terminata in luna mai a aceluiasi an. Costurile s-au ridicat la suma totala de 22.500 de lire sterline.

          

Proiectul initial intentiona sa aiba ca rezultat o catedrala mult mai mare decat cea prezenta. Deasupra celei actuale s-a dorit a se inalta o spira imensa, lucru ce nu a mai fost realizat.

          

Aceasta a fost asezata langa prioriul Sfantul Dominic, proiectat anterior tot de catre Petre, in anul 1876. Prioriul nu mai este in folosinte, cu exceptia unei singure camera, folosita de catre corul catedralei.

Capela catedralei Sfantul Iosif este situata in spatele prioriului. In incinta acesteia inca se mai oficieaza misa latina o data pe luna.

In spatele catedralei se afla centrul pastoral catolic, unde se gaseste si biroul episcopului si liraria catolica.

Catedrala a suferit mai multe modificari de-a lungul vremii, cea mai notabila fiind indepartarea altarului inalt, imediat dupa cociliul II Vatican. In orice caz, altarul a fost renovat si adus inapoi dupa o plangere a localnicilor.

Altarul lateral a fost demontat in anul 1970, fiind transformat intr-un mare tabernacol, pastrat in capela de langa catedrala.

O descriere a catedralei Sfantul Iosif dintr-un ziar local din anul 1889 zice astfel: dupa ce tramvaiul v-a carat cu greutate aproape 200 de metri in sus, ochii vostri vad o biserica cu doua turnuri din piatra cenusie stand incrustata in dealul inalt. Aceasta este catedrala catolica Sfantul Iosif. Exteriorul acesteia nici nu va da vreo idee despre frumusetea interiorului ei.

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 3964

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE