Catedrala Uspenski din Helsinki

Catedrala Uspenski din Helsinki Mareste imaginea.


Catedrala Uspenski din Helsinki

Orasul modern Helsinki este un amestec arhitectural fascinant, influentat pe de o parte de stilul caracteristic Saint Petersburgului iar pe de alta parte cu elemente specifice unei suburbii futuristice. Ca oras capitala al Finlandei este totodata un centru cultural important.

Arhitectura orasului este, in general, o combinatie de design specific secolului al XIX-lea si de stil Art Nouveau. Cele mai impresionante cladiri si aranjamente arhitecturale apartin renumitului arhitect finlandez Alvar Alto. Printre cele mai importante constructii sunt Catedrala Luterana, Piata Senatului, Catedrala Ortodoxa Uspenski, Universitatea si Palatul Prezidential.

          

Catedrala Uspenski este o catedrala ortodoxa aflata in orasul Helsinki, aflat in Finlanda. Aceasta este inchinata Adormirii Maicii Domnului. Legat de hramul acesteia este legat si numele ce il poarta. Numele catedralei vine de la cuvantul rusesc "uspenie", care inseamna "Adormirea".

Uspenski este cea mai mare catedrala din Biserica finlandeza a diocezei de Helsinki, si cea mai larga biserica ortodoxa din Europa de Vest.

Catedrala Uspenski a fost construita intre anii 1862 si 1868, dupa schitele si proiectul arhitectului rus Alexey Gornostaev (1808-1862). Acesta nu si-a vazut proiectul devenit realitate deoarece a murit inainte de finalizarea acestuia.

Catedrala este asezata pe un deal aflat in peninsula Katajanokka, loc de unde se vede intregul oras. In spatele catedralei se afla o placa comemorativa in cinstea tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, care a fost conducatorul Marelui Ducat al Finlandei in timpul ridicarii acesteia - ridicarea catedralei.

Catedrala a fost construita din caramida rosie, asa cum se vede si la exteriorul acesteia, in stilul arhitectural bizantino-rus, imbinand insa si unele elemente de arhitectura apuseana.

Apartinand tot stilului rusesc este si clopotnita foarte inalta. Aceasta a fost construita cu trei niveluri si asezata in partea sudica a catedralei.

          

Catedrala Uspenski detine o serie de mai multe icoane valoroase. Astfel, amintim icoana Sfantului Mare Ierarh Nicolae, facatoare de minuni, care a fost furata la data de 16 august 2007, intre orele 12.00 si 13.00, in amiaza mare. Acest lucru s-a intamplat in timp ce sute de vizitatori admirau catedrala.

Aceasta icoana a Sfantului Nicolae dateaza din secolul al XIX-lea si este un model foarte rar. Initial, aceasta a fost daruita Catedralei Ortodoxe din Viborg, iar de aici mutata in Helsinki, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Aceasta este tot ce se stie despre originile acestei icoane.

          

Icoana, cu dimensiunile de 45 x 35 centimetri si o greutate de cateva kilograme, a fost asezata intr-o caseta de protectie din sticla. Aceasta icoana este unul dintre marile puncte de atractie ale Catedralei Uspenski, fiind cunoscuta in toate tara, insa si peste hotare.

Catedrala Uspenski a fost construita direct pe stanca ce se afla nivelul solului. Intregul oras Helsinki are un sol stancos, pe alocuri, piatra nefiind acoperita de nici un strat de sol.

Biserica are o serie de 13 turle terminate in domuri aurite. Acestea reprezinta cea mai evidenta dovada a influentei stilului rusesc in arhitectura din Finlanda.

Interiorul acesteia este bogat ornat, toate detaliile purtand mintea in marile biserici ale Rusiei. Arcele bogat ornate ce sustin bolta bisericii se sprijina pe patru coloane masive de granit.

Asemanarile acesteia cu bisericile rusesti se gasesc in arhitectura, in culori si in stilul picturii. Iconostasul imens al catedralei poarta semnatura pictorilor rusi.

Pe langa multele detalii ale catedralei care atrag atentia si surprind, mai este si acela care arata ca intreaga catedrala nu are scaune. Pe toata lungimea acesteia nu sunt strani sau banci. Lumea toata sta in picioare la slujbele oficiate in aceasta.

In perioada de vara, slujbele din catedrala sunt tinute la orele 12.00 si 15.00 in zi de duminica si la orele 9.30 si 16.00 de luni pana sambata. Acestea sunt tinute in limba finlandeza.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 7839

Voteaza:

Catedrala Uspenski din Helsinki 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE