Catedrala Uspensky din Kremlin

Catedrala Uspensky din Kremlin


Catedrala Uspensky din Kremlin

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin (in limba rusa - Uspensky Sobor) este una din multele biserici ale Kremlinului. Aceasta a fost ridicata intre anii 1475 si 1479 de catre arhitectul italian Aristotele Fioravanti.

In secolul al XIV-lea, mitropolitul Petru a insistat pe langa Ivan I (Ivan Kalita) in privinta ridicarii unei catedrale in Moscova, inchinate Maicii Domnului, asemanatoare celei inchinate Adormirii Maicii Domnului din orasul Vladimir (la acea vreme era capitale tarii).

          

Ridicarea noii catedrale a inceput la data de 4 august 1326. In urmatorul an, Moscova va deveni capitala principatului Vladimir-Suzdal, iar mai tarziu, a intregii Rusii.

Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, vechea catedrala ajunsese sa fie delapidata, lucru ce a facut ca in anul 1472, arhitectii Kryvtsov si Myshkin sa inceapa ridicarea unei noi catedrale.

Doi ani mai tarziu, in momentul in care lucrarile se apropiau cu pasi repezi de sfarsitul acestora, intreaga cladire s-a prabusit, ca urmare a unui puternic cutremur de pamant (cutremurele de pamant sunt evenimente foarte rare in zona Moscovei).

          

Ivan al III-lea l-a invitat atunci pe Aristotele Fioravanti, un renumit arhitect si inginer din Bologna, Italia, pentru a veni la Moscova si a il insarcina cu ridicarea din nou a catedralei, conform traditiilor si stilului arhitectural rusesc.

Catedrala din Vladimir a ajuns inca o data sa fie lata drept model, lucru ce l-a obligat pe Fioravanti sa calatoreasca la Vladimir, in scopul de a studia metodele rusesti de zidire si arhitectura. Astfel, acesta a realizat o capodopera usoara si spatioasa care a reusit sa imbine armonios spiritul renascentist cu traditiile si stilul propriu Rusiei.

          

Fundatia noii catedrale a fost asezata ia anul 1475, iar in anul 1479 noua catedrala, proaspat terminata a fost sfintita de catre mitropolitul Geronty.

Interiorul acesteia a fost pictat in fresca si imbogatit cu multe imagini biblice. Sunt infatisate si icoanele Maicii Noastre din Vladimir si Blachernitissa.

In anul 1547, incoronarea primului tar rus, Ivan cel Groaznic, a avut loc in aceasta catedrala, iar din anul 1721 aceasta a fost consacrata drept locul special folosit pentru incoronarea imparatilor rusi.

          

Slujba de inscaunare a patriarhilor si a mitropolitilor Bisericii Ortodoxe se savarsea, de asemenea, tot in aceasta catedrala, mormintele lor putand fi vazute in interiorul acesteia. Patriarhatul a fost abolit de catre Petru cel Mare, urmand sa fie reactivat abia in anul 1917, dupa revolutia din februarie.

La data de 21 noiembrie 1917, catedrala a fost folosita in scopul numirii mitropolitului Tihon (mitropolitul Moscovei) drept patriarh. Mai tarziu, aceasta a fost si canonizat.

Odata cu transferarea Guvernului Bolsevic la Moscova, serviciile liturgice din Kremlin au fost interzise. Doar cu aprobarea lui Lenin a fost posibila savarsirea ultimei slujbe de Inviere, in anul 1918. Ultimele clipe ale acestei slujbe de Paste au constituit subiectul unei picturi neterminate a lui Pavel Korin, intitulata La revedere Rusiei!.

          

Potrivit unei legende, in iarna anului 1941, in momentul in care nazistii au atins Moscova, Joseph Stalin a ordonat in secret ca o slujba sa fie tinuta in Catedrala Adormirii avand drept scop rugaciunile pentru salvarea tarii din invazia germana.

In anul 1990 Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost returnata Bisericii.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8551

Voteaza:

Catedrala Uspensky din Kremlin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact