Iisus cel Rastignit

Iisus cel Rastignit

An dupa an, in ziua aceasta, intreaga omenire se desteapta din somnul sau greu ca plumbul, stand fata in fata cu toate cele care au fost si indreptandu-si privirile catre Muntele Capatanii - Golgota, spre a-l zari pe Iisus Nazarineanul tintuit in piroane pe varful Crucii.

La ceasul cand soarele amurgeste in ziua de maine, crestinii din toate tinuturile si tarile lumii stau in ruga la picioarele statuilor ridicate pe fiecare spinare de deal si pe acoperisurile tuturor muntilor, spre a purcede, apoi, calauziti de Memorie, catre zidurile Ierusalimului, randuri-randuri, batandu-se cu pumnii in piept si ridicandu-si ochii catre o fantoma incununata cu spini, cu mainile deschise catre eternitate, privind dincolo de giulgiul mortii spre nesfarsitele adancimi ale vietii.Iar cand perdelele noptii abia prind sa lase loc celui dintai licar al zilei, acesti crestini se intorc palcuri-palcuri galagioase, catre umbra uitarii, imbracand iarasi obisnuitul strai al nestiintei si nepasarii.

An dupa an, intr-o asemenea zi, filosofii isi parasesc adaposturile intunecoase, ganditorii isi lasa singure chiliile reci, poetii pleaca din vaile lor himerice, adunandu-se, toti, pe creasta unui munte inalt, muti, infricosati, sa asculte glasul tanar care spune, pentru cei care ii sunt ucigasi: "Parinte, iarta-le lor, nu stiu ce fac!"

Apoi, cand linistea se lasa din nou peste forfota lumii, filosofii, poetii si ganditorii, se intorc la salasele lor spre a-si inmormanta din nou sufletele intre filele tomurilor.

Femeile, luate de la bucuriile vietii, impodobite cu cercei si inele, ies, in ziua asta, dintre peretii caselor lor, spre a o vedea pe Femeia indurerata, incremenita langa piciorul Crucii, aidoma copacului indoit dar nebiruit de furtuna. Iar femeiele ii aud tanguirea adanca si nemangaiata ei plangere.

Fetele si flacaii, purtati de freamatul zilelor al carui inteles inca nu au ajuns a-l pricepe, se cumintesc, in ziua aceasta, sa o vada pe fecioara de la Magdala spaland cu boabe de lacrimi picioarele barbatului inaltat intre cer si pamant, apoi, obositi de priveliste, se intorc, guresi, la ale lor.

An dupa an, in ziua aceasta, umanitatea cunoaste clipa de trezire a primaverii si plange pentru suferinta Nazarineanului, apoi, uscandu-si lacrimile, pleaca inapoi in somnul netulburat si profund. Ramane, surazatoare si treaza, doar primavara care se trece in anotimp varatic, cu straie de aur si miresme in plete.

Oamenilor le place sa se tanguie si sa planga, asemenea femeii, pentru generatiile si pentru eroii trecuti. De-ar fi fost cu totii barbati, ar fi slavit gloria si maretia acestora.
Asemenea unei copile, oamenii varsa o lacrima pentru pasarea care a fost ucisa, dar stau nepasatori inaintea furtunilor care matura, in nestavilita lor trecere, ramurile uscate si necurateniile putreziciunii.

Oamenii il stiu pe Nazarinean nascut in saracie, crescut sarman, batjocorit ca un raufacator si atunci se tanguie, varsa o lacrima, apoi uita.

De-a lungul a nouasprezece generatii, omenirea a venerat neputinta in chipul Nazarineanului. Iisus a fost tare, dar intelesul adevaratei sale puteri ramane necunoscut.

Iisus nu a trait ca sarman temator, nu si-a dat sufletul in plansete de durere, ci a trait ca un rasculat, a fost ridicat pe Cruce ca un razvratit si s-a stins asemenea unui titan.

Iisus nu a venit din orizontul azurului spre a face din suferinta un simbol al vietii, ci pentru a face din viata semn al libertatii si adevarului.

Iisus nu s-a infricosat inaintea impilatorilor sai, nici nu i-a fost teama de cei care l-au dusmanit, nu a suferit in fata ucigasilor lui, ci a stat liber, mai presus de micimea acuzatorilor, mai presus de nedreptate si tiranie. A vazut bubele puturoase si le-a golit de coptura, a auzit glasul raului si i-a poruncit sa taca, a intalnit fatarnicia si a aratat-o cu degetul.

Iisus nu s-a coborat din cerul inalt al creatiei pentru a darama casele si a zidi manastiri si chilii din pietrele lor, n-a venit pentru a ispiti pe barbati spre a-i preface in calugari si popi, ci pentru a raspandi peste lume sufletul nou si puternic care sa zdrobeasca tronurile inaltate pe munti de cranii, palatele zidite pe tarana mormintelor, zeii ciopliti din carnea celor neputinciosi si sarmani.

Iisus nu a venit sa-i invete pe oameni cum sa ridice biserici trufase si sanctuare semete alaturi de bordeie si cocioabe intunecate si reci, ci pentru a face lacas de smerenie din inima omului, altar din suflet si preot din ratiune si judecata.

Acestea le-a implinit Iisus Nazarineanul si pentru acestea s-a rastignit cu buna stiinta. Daca toate acestea le-am fi inteles, astazi, in ziua aceasta a anului, ne-am fi veselit si am fi ridicat cantec si imne de biruinta.

Uriasule rastignit, care din varful Golgotei privesti cortegiille generatiilor, care auzi zbaterea si zarva popoarelor, care intelegi si stii visul eternitatii, tu, pironitul pe lemnul insangerat al Crucii, esti mai slavit decat o mie de voievozi, decat o mie de imparatii si decat o mie de tronuri.

In mahnirea ta este bucurie de primavara si floare, in suferinta ta este pace mai adanca decat seninatatea arhanghelilor, intre calaii tai esti mai slobod decat razele soarelui.

Coroana de spini care ti-a impurpurat fruntea este mai majestuoasa decat toate diademele zeilor, piroanele care ti-au patruns carnea sunt mai stralucitoare decat sceptrul lui Jupiter, picurii sangelui tau mai curati decat giuvaerurile zeitei Istar.

Iarta-le, dar, celor care te caineaza, caci nu stiu cum sa se caineze pe sine!

Iarta-i, caci nu au aflat ca tu ai venit cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte daruindu-le viata!

Nicu Dan Petrescu
Craiova, 7 martie 2010

Despre autor

Nicu Dan Florin Petrescu Nicu Dan Florin Petrescu

Colaborator
17 articole postate
Publica din 03 Ianuarie 2010

09 Martie 2010

Vizualizari: 2442

Voteaza:

Iisus cel Rastignit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact