
Părinții Sf. Biserici spun că iluminarea este a doua etapă a vieţii duhovniceşti, în care Duhul Sfânt ne ajută ca, în locul celor şapte păcate capitale curăţite în prima fază a despătimirii, să punem cele şapte virtuţi de căpetenie: trei virtuţi „teologice” (credinţa, nădejdea şi dragostea) şi patru virtuţi „cardinale” (înţelepciunea, dreptatea, curajul şi cumpătarea).
Cât despre răutățile noastre, toate se cuprind în aceste șapte păcate: mândria, iubirea de argint, curvia, mânia, lăcomia pântecelui, zavistia și lenea, care se numesc de moarte, deoarece ele sunt rădăcini din care ies toate celelalte fărădelegi omenești și care omoară sufletul nostru.
Prin aceste șapte păcate de căpetenie suntem permanent ispitiți de cei trei vrăjmași mari ai sufletului nostru: trupul, lumea și diavolul.
Trupul ne îndeamnă și ne atrage spre curvie, lăcomia pântecelui și spre lene. Lumea ne ispitește prin iubirea de argint și pofta nesățioasă a lucrurilor pământești. Și diavolul ne împinge la pierzanie, cu toată râvna răutății lui, prin mândrie, mânie și invidie (Monahul Agapie Criteanu, „Mântuirea păcătoșilor”, Edit. Egumenița, Galați, 2009, p. 22).
Iluminarea este în legătură directă cu Taina Sfântului Mir şi o prelungire a ei, după cum curăţirea sau purificarea am considerat-o în corespondenţă cu Botezul şi ca o prelungire a lui (ÎPS Andrei Andreicuţ, „Morala Împărăţiei întemeiată pe Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi”, Edit. Reîntregirea, Alba Iulia, 2003, p. 136).
După iluminare urmează starea duhovnicească în care omul nu mai are nici un fel de gând: „La începutul nevoinţei duhovniceşti gândurile sunt amestecate, bune şi rele.
Unul are 70% rele, altul are 20%. Iar alt nevoitor se sileşte să pună mereu gândul cel bun şi are numai gânduri bune. Dar şi această lucrare este trupească.
Apoi se crează un gol în minte şi omul nu mai are gânduri, nici bune, nici rele. Iar după aceasta vine iluminarea dumnezeiască. Atunci cel ce a ajuns în această stare nu mai are nevoie de logică pentru a-i înţelege pe oameni, ci vede cu ochii cei duhovniceşti cele ascunse din inimile oamenilor” (Atanasie Rakovalis, „Părintele Paisie mi-a spus...”, Edit. Evanghelismos, Bucureşti, 2002, pp. 86-87).
Pentru ca cineva să ajungă la „golirea” minţii, cel mai mult ajută studiul duhovnicesc, rugăciunea neîncetată, tăcerea şi osteneala.
„Un suflet care va lua în serios nevoinţa împotriva gândurilor rele poate ajunge într-o stare mai bună decât unul care nu are aproape deloc gânduri rele. Adică se poate ca la începutul vieţii duhovniceşti să fi avut nouăzeci de gânduri rele şi zece bune şi să ajungă la o stare mai bună decât a aceluia care a avut nouăzeci de gânduri bune şi zece rele” (Sf. Paisie Aghioritul, „Nevoinţă duhovnicească”, Edit. Evanghelismos, Bucureşti, 2002, p. 62).
Toată lucrarea omului este să ia aminte să nu-l părăsească harul lui Dumnezeu, ca să aibă astfel iluminarea de sus. Pentru că dacă nu există iluminare dumnezeiască, toate sunt pierdute, întrucât se fac după logica omenească.
Duhul Sfânt este Lumina dumnezeiască. Pentru ca Acesta să locuiască în om trebuie duh de nevoinţă, smerenie, mărime de suflet, nobleţe şi jertfire de sine. Dacă lipseşte harul Sfântului Duh, omul este nefolositor, deoarece iluminarea este totul. Şi dacă ea vine, atunci omul se odihneşte şi toţi cei dimprejurul lui şi el însuşi se desfătează duhovniceşte.
De aceea sunt bune şi luminile, şi descoperirile minţii, dar mai presus de toate este lumina harului lui Dumnezeu, care luminează pe om. Cel care are harul Sf. Duh vede foarte curat lucrurile, este înştiinţat şi învăţat în chip tainic şi fără greşeală de har, şi nici el nu se osteneşte, iar pe toţi ceilalţi îi ajută duhovniceşte (Sf. Paisie Aghioritul, „Trezire duhovnicească”, Edit. Publistar, Bucureşti, 2000, pp. 82-86).
Sorin Lungu
-
Asceza in monahismul ortodox si practicile necrestine
Publicat in : Editoriale -
Crestere si nu imbunatatire
Publicat in : Editoriale -
Reflectii asupra innoirii si reformei liturgice
Publicat in : Viata liturgica -
Dezlumirea
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.