Kafr Kanna - Cana Galileii

Kafr Kanna - Cana Galileii Mareste imaginea.

Intors in Galileea, Mantuitorul deschide tezaurul faptelor Sale mantuitoare. In vecinatatea oraselor Nazaret si Magdala, in Cana Galileii, Mantuitorul si ucenicii Sai sunt invitati la o nunta, fiind prezenta si Fecioara Maria, probabil ruda cu bucuroasa familie. Cum acest eveniment era unul important, mancarurile alese si vinul bun erau semnele principale ale ospitalitatii galante.

Vinul, cu acest prilej era simbolul bucuriei, caci la iudei dintotdeauna se spunea despre el ca veseleste inima omului (Psalmul 103,16), ne este usor sa intelegem ce nefericita stare a fost pentru nuntasi cand vinul s-a ispravit. Aceasta intamplare putea intrerupe solemnitatea nuntii, pricinuind intristare pentru miri, dar si rusine pentru organizatori.

De imprejurarea aceasta a fost marcata si Sfanta Fecioara care graieste Fiului ca nu mai au vin (Ioan 2, 3), reprezentand o simpla observatie, dar nimeni nu stia cine e Fiul ei si nici ce putere are, dar prin simtul matern stia ca ceasul descoperirii Fiului sosise si putea inlatura aceasta situatie neplacuta. Fiul ce crescuse in fata ochilor Fecioarei, cel care crescuse ca si alti copii, dar se distinsese prin desavarsita sa nepacatosenie, prin intelepciune, smerenie, dar acum il vede ca prin glasul proorocul ce a tunat in pustie, numindu-l Mesia. Alaturi ii vede pe ucenicii Sai, care l-au cunoscut cunoscut Invatator, crezand in El. Stia ca poate savarsi o minune.

Mantuitorul cere slujitorilor sase vase umplute cu apa pana sus (Ioan 2, 7), apoi nunul este primul invrednicit de o mare minune, prefacerea apei in vin. Atunci toti cei prezenti, credem in numar mare de s-a sfarsit tot vinul, au fost partasi ai savarsirii acestei minuni, iar mirii au primit in loc de rusine, o mare binecuvantare.

Sfarsirea vinului nu poate insemna lipsa de cumpatare a celor prezenti la nunta, in primul rand vinul se sfarsise deoarece venisera multi invitati decat se asteptau, iar in al doilea rand Mantuitorul trebuia sa savarseasca o minune pentru cei prezenti si pentru ucenici ca toti sa vada slava Sa si sa creada si sa binecuvinteze nunta si pe miri, atat cu prezenta Sa cat si cu aceasta minune.

"Acest inceput al minunilor l-a facut Iisus in Cana Galileii si Si-a aratat slava Sa; si ucenicii Sai au crezut in El.” (Ioan 2,11). Acum se vede activitatea publica a Mantuitorului, prin sfintirea Tainei Nuntii, nu a venit sa margineasca conditiile umane, ci sa le dea un contur duhovnicesc, inaltator, acum omul vechi trebuia innoit, orice inima rece trebuia topita de caldura Soarelui divin, orice masura aspra trebuia inteleasa si inlocuita cu dragostea dumnezeiasca, iar inima si mintea omului trebuia sa primeasca sfintenie si desavarsire pentru a putea privi spre inaltimi si a se putea bucura de imparatia cerurilor.

Pr. Robert NICOLAE

.

Despre autor

Robert Nicolae Preot Robert Nicolae

Colaborator
9 articole postate
Publica din 11 August 2011

Pe aceeaşi temă

30 Aprilie 2013

Vizualizari: 1756

Voteaza:

Kafr Kanna - Cana Galileii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE