Kyra Panagia, insula athonita

Kyra Panagia, insula athonita Mareste imaginea.

Asa-numitele "Insule Pustii" din Arhipelagul Sporadelor de Nord, Grecia, pe langa faptul ca sunt putin locuite, au insa in comun faptul ca aproape pe teritoriul fiecareia dintre ele, de mai bine de un mileniu, au vietuit comunitati monahale. Acesta este si cazul Insulei Kyra Panagia (Doamna Preasfanta) parte administrativa a municipalitatii Alonnisos din Prefectura Magnesia.

In Antichitate insula a purtat numele purta numele numele Ephthyros si Polyaigos, iar in prezent mai este cunoscuta si sub numele Pelagos si, mai rar, Pelagonisi.

Kyra Panagia, insula athonita

Deosebit de interesanta este insa legatura dintre aceasta insula aproape nelocuita si Sfantul Munte Athos. Insula a apartinut Manastirii Marea Lavra, fiindu-i oferita cunoscutei manastiri athonite de catre Imparatul bizantin Nichifor II Focas in 963.

Sfantul Atanasie Athonitul a primit insula ca dependinta a Marii Lavre, avand rolul de a oferi comunitatii acestei manastiri cea mai mare parte din hrana, constand mai ales in cereale, miere, ulei, branza etc.

Kyra Panagia, insula athonita

Este binecunoscuta cresterea caprelor pe insula Kyra Panagia inca din vremurile bizantine. Unii dintre fermierii si crescatorii de animale care traiesc pe aceasta insula furnizeaza chiar si in zilele noastre alimente Manastirii Marea Lavra, avand in grija turmele de oi si capre ale manastirii.

In partea de est a insulei se gaseste o manastire, in proces de restaurare, locuita de un singur monah. Manastirea a fost construita in jurul anului 1100. Manastirea strajuieste asupra marii de la un loc inalt si inca mai pastreaza forma unei fortareta, ramase din timpul in care piratii pradau zona. Manastirea mai pastreaza vechile prese de ulei si moara de grane, ce pot fi vazute de turisti.

Kyra Panagia, insula athonita

Cladirile manastirii au fost restaurate in 1992 si sunt pregatite sa primeasca monahi care doresc sa se nevoiasca aici.

Kyra Panagia, insula athonita

Hramul catoliconului Manastirii din Kyra Panagia, este pe 8 septembire de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului.

De asemenea, in partea de sud a golfului Sfantului Petru, se gaseste campia omonima, pe care se pot observa urmele unei alte vechi manastiri.

Kyra Panagia, insula athonita

Urme ale asezamintelor timpurii din Kyra Panagia

In pofida faptului ca in prezent este foarte putin locuita, urme ale unor locuinte neolitice au fost descoperite pe insula, astfel incat Kyra Panagia se numara printre primele insule locuite din Marea Egee (aprox. 6000 i.Hr.).

Insula Kyra Panagia poseda doua mari golfuri naturale: Sfantul Petru, aflat in vest si Planitis in est. Cand vantul bate cu putere dinspre nord, amabarcatiunile pot ramane la adapost in golful Sfantul Petru. Tot aici ancorau si marinarii bizantini navele lor, unele dintre ele ramanand pentru totdeuana in adancurile acestui golf.

Kyra Panagia, insula athonita

Ruine antice au fost descoperite in apropierea Golfului Sfantul Petru. Este posibil ca intregul oras antic sa fi fost asezat aici, dupa cum dau marturie fragmentele din zidurile descoperite pe coasta golfului.

Golful Planitis din est este unul dintre cele mai mari porturi naturale din Mediterana. Faptul ca insula a apartinut vreme de aproape un mileniu Muntelui Athos este motivul pentru care nu s-au inregistrat asezari omenesti mai dezvoltate decat in istoria recenta. In orice caz, acesta situatie a fost prielnica mai ales cadrului natural, asupra caruia activitatile omenesti si-au pus prea putin amprenta. Acest fapt face ce insula Kyra Panagia sa fie destul de cautata in ziele noastre de pelerinii si turistii, iubitori de liniste si frumos.

Radu Alexandru

Kyra Panagia, insula athonita

Pe aceeaşi temă

22 Martie 2016

Vizualizari: 2701

Voteaza:

Kyra Panagia, insula athonita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE