Icoana Maicii Domnului Oikonomissa de la Marea Lavra - Econoama

Icoana Maicii Domnului Oikonomissa de la Marea Lavra - Econoama

Icoana Maicii Domnului numita "Oikonomissa", adica "Econoama" sau "Chivernisitoarea", este una dintre icoanele facatoare de minuni pastrate in Manastirea Marea Lavra, in Sfantul Munte Athos. Icoana dateaza inca din vremea Sfantului Atanasie Athonitul, ctitorul manastirii, ea fiind legata chiar de o intamplare din viata sfantului. Icoana este praznuita in data de 22 iunie.

Marea Lavra este prima mare manastire zidita in Sfantul Muntele Athos, fiind intemeiata in jurul anului 963, prin nevointa Sfantului Atanasie Athonitul din Trapezunt, cu ajutoare banesti date de imparatii bizantini Nichifor Focas (963-959) si Ioan Tzimikes (969-973). Manastirea a fost inchinata Bunei Vestiri, insa dupa adormirea Sfantului Atanasie, manastirea a luat drept hram Adormirea Cuviosului, care se praznuieste in data de 5 iulie. In aceasta manastire a trait cel mai cunoscut imnograf bizantin, Sfantul Ioan Cucuzel.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Oikonomissa - Econoama

Dintre domnitorii romani, ctitori ai acestei manastiri, ii amintim pe urmatorii: Vladislav Vintila I, Neagoe Basarab, Vladislav al III-lea, Vlad Vintila, Petru Schiopul, Alexandru cel Rau, Ieremia Movila, Gavriil Movila, Grigore Ghica, Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu.

Biserica centrala este imbracata cu minunatele fresce realizate de renumitul pictor Manuil Panselinos, iar trapeza este imbracata cu pictura in fresca realizata in parte si de mesterul Teofan Cretanul. Manastirea Marea Lavra adaposteste mai multe icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, dimpreuna cu multime de Sfinte Moaste.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Oikonomissa - Econoama

Icoana Maicii Domnului "Econoama" de la Marea Lavra - Oikonomissa

Icoana Maicii Domnului numita "Econoama" sau "Ocrotitoarea" dateaza inca din vremea Sfantului Atanasie Athonitul. Aceasta icoana a fost pictata spre a aminti de intemeierea Manastirii Marea Lavra si de purtarea de grija a Maicii Domnului.

In vremea Sfantului Atanasie Athonitul in manastire traiau mai bine de doua mii de calugari. Fiind mare saracie, o parte dintre calugari au inceput a parasi manastirea. Printre ultimii calugari ramasi in Lavra se numara si Atanasie. Peste inca ceva vreme, pleca si el spre Careia, ingrijorat din pricina lipsurilor banesti si alimentare.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Oikonomissa - Econoama

Se povesteste, din vechime, urmatoarea intamplare, petrecuta pe drumul spre Careia. Mergand sfantul spre Careia, in apropiere de Manastirea Morfono (din aceasta se mai pastreaza doar ceva ruine si o parte din turnul portului), el s-a intalnit cu o femeie.

Vazand femeia, sfantul i-a spus:

- Ce-i cu tine, femeie, aici, pe munte?

Femeia i-a raspuns, zicand:

- Eu nu sunt o femeie oarecare, eu sunt Maica Domnului.

Sfantul nu a crezut minunii, alegand a pune aceasta aratare pe seama diavolului, care de multe ori se arata in chip mincinos marilor nevoitori, spre a-i insela si a-i pierde.

Maica Domnului, privind la el, i-a spus:

- Ce ai in mana?

Sfantul a raspuns, zicand:

- Toiagul.

Toiagul sfantului era din fier masiv, el fiind astazi pastrat in biserica centrala din Marea Lavra, infipt langa mormantul sau. La gat, sfantul purta o cruce din fier, grea de trei kilograme, pastrata si ea tot in biserica actuala a manastirii.

Spre a-i adeveri minunea si a-l incredinta de binecuvantarea ei, Maica Domului i-a spus sfantului sa faca cruce peste piatra si sa loveasca cu toiagul in stanca de langa el. In acel moment, din acea stanca a tasnit apa curata, dulce si rece. Pana astazi, locul este cunoscut sub denumirea de "Izvorul Sfantului Atanasie", iar apa ce curge din el se numeste "Aghiasma Sfantului Atanasie".

Maica Domnului a zis sfantului Atanasie:

- Eu sunt econoama manastirii, eu va port de grija.

Umilindu-se sfantul, ceru binecuvantare Maicii Domnului si se intoarse la manastire.

Intors la manastire, Maica Domnului l-a intampinat langa chiliile cele vechi, aratandu-i sa intre in pivnita cea mare a manastirii. Coborand treptele pivnitei, sfantul gasi vasele si lazile pline cu alimente: masline, branza, ulei si cereale.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Econoama - Oikonomissa

La ceva vreme dupa minunata intamplare, icoana Maicii Domnului a fost zugravita pe lemn si asezata in biserica manastirii, spre vesnica amintire a binecuvantarii ei. Maica Domnului este infatisata stand pe tron, cu Pruncul in brate, iar de o parte si de alta, doi sfinti: Sfantul Mihail al Sinadelor, in dreapta, si Sfantul Atanasie Athonitul, in stanga. Aceasta icoana se afla asezata astazi in curtea manastrii, intre cele doua biserici, intr-un frumos baldachin de piatra.

Se mai spune, tot din batrani, ca sfantul se ruga Maicii Domnului pentru ajutorare in cele privind hrana calugarilor din manastire cand, din icoana, Maica Domnului i-a raspuns, zicand: "Nu te intrista, Atanasie, ca de acum eu voi fi economul acestei manastiri." De atunci si pana in zilele noastre, Manastirea Marea Lavra nu are alt econom decat pe Maica Domnului.

Ctitorul acesteia, Sfantul Atanasie Athonitul, a primit astfel, de la Maica Domnului, fagaduinta de a purta de grija manastirii pentru totdeauna, niciodata lipsindu-i cele materiale sau duhovnicesti. Numele dat cu aceasta ocazie Maicii Domnului, si anume “Oikonomissa", adica "Ocrotitoarea", a ramas pana in zilele noastre. Purtatoarea de grija - “oikonomissa" - nu si-a incalcat niciodata fagaduinta data.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Oikonomissa - Econoama

A doua icoana a Maicii Domnului Econoama, numita tot "Oikonomissa", a fost zugravita si ea, tot in legatura cu aceste minunate minuni. Maica Domnului sta asezata pe tron, cu Pruncul in brate, iar de o parte si de alta stau, in rugaciune, sfintii cei ce s-au rugat Maicii Domnului pentru binele manastirii, de-a lungul vremii. Icoana Maicii Domnului Oikonomissa, care infatiseaza un total de 14 personaje, toate avand legatura cu manastirea, se afla asezata pe un baldachin de lemn, in partea stanga a intrarii principale in biserica centrala a Manastirii Marea Lavra.

Datorita acestei fagaduinte, functia de "iconom" nu a mai fost data in aceasta manastire. Calugarul care se ocupa cu randuirea si gestionarea celor materiale ale manastirii poarta numele de "para-iconom", adica ucenic al Ocrotitoarei.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Oikonomissa - Econoama

Pentru noi, romanii, icoana are o valoare de simbol, deoarece, printre odoarele cu care a fost impodobita icoana de-a lungul zecilor de ani, se afla si o cruce cu colan, pe care a lasat-o candva, in scurta lui vizita in Muntele Sfant, patriarhul de atunci al Romaniei, Justinian Marina. Ma bucur ca aceste daruri mai noi, venite din partea credinciosilor grabiti prin Sfantul Munte, reinnoada fericit legaturile vechi ale clericilor romani cu Marea Lavra.

Teodor Danalache

27 Martie 2024

Vizualizari: 7306

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului Oikonomissa de la Marea Lavra - Econoama 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact