
Manastirea Alba este o manastire ortodoxa, dedicata Sfantului Shenouda Arhimandritul. Este situata in apropierea orasului Sohag, pe malul vestic al Nilului, in Egipt. Manastirea se afla la aproximativ patru kilometri departare de Manastirea Rosie. Numele sau provine de la culoarea alba a peretilor exteriori.
Manastirea a fost fondata in anul 442 de catre Sfantul Pigol, unchiul din partea mamei lui Shenouda Arhimandritul. Manastirea a fost renovata in perioada in care Shenouda a devenit staretul lacasului de cult. De la 30 de calugari, manastirea a ajuns sa aiba peste 2000 de calugari si 1800 de maicute, pana in anul 466, la moartea lui Shenouda.
Pentru a sustine numarul mare de calugari, manastirea a fost marita de mai multe ori. Includea numeroase chilii, bucatarii si magazii. Ruinele acestori dependinte mai pot fi vazute si in zilele noastre, in nordul, sudul si vestul complexului manastiresc.
Dupa moartea lui Shenouda, manastirea si-a continuat ascensiunea, sub conducerea Sfantului Wissa si, mai tarziu, a sfantului Zenbius. Manastirea si-a inceput insa treptat declinul dupa invazia araba din anul 641. Declinul este atribuit taxelor mari pe care manastirile din Egipt le suportau.
In secolele XI si XII, manastirea a adapostit numerosi calugari armeni. In anul 1168, manastirea a fost atacata de catre musulmani. Intre anii 1202 - 1259, manastirea a fost restaurata in intregime. De-a lungul timpului, manastirea a suferit mai multe modificari si restaurari. In anul 1907, complexul manastiresc a fost din nou renovat, iar in anii 1980 au fost refacuti peretii si coloanele.
In zilele noastre, din structura originala a manastirii se mai pastreaza doar biserica, construita in stilul bazilicilor. Peretii exteriori ai manastirii amintesc de templele faraonice.
Punctul de atractie al Manastirii Albe este biblioteca sa. In epoca sa de glorie, Manastirea Alba adapostea una dintre cele mai importante biblioteci ale Egiptului. Biblioteca adapostea numeroase manuscrise valoroase. In prezent, aceste manuscrise sunt impreastiate in lumea intreaga.
Codicele au fost dezmembrate si au ajuns in diverse biblioteci si muzee din lume. Documente care au apartinut manastirii pot fi regasite astazi in muzee si biblioteci din Amsterdam, Berlin, Cairo, Cambridge, Sankt Petersburg, Londra, Manchester, Napoli, Moscova, New York, Oxford, Paris, Vatican, Strasbourg, Venetia sau Viena.
In zilele noastre, manastirea se afla intr-un amplu programe de renovare si restaurare. Manastirea Alba adaposteste si cativa calugari, insa pe viitor isi doreste sa redevina un centru monastic important. Manastirea Alba este din nou un centru de pelerinaj si poate fi vizitata zilnic.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Sfantul Antonie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Pavel Tebeul - Egipt
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Macarie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Pestera Sfantului Paisie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Deir el Baramus – Manastirea Romanilor
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.