
Manastirea Dragovic este o manastirea ortodoxa sarba, din Croatia. Manastirea este situata pe un deal in apropiere de Raul Cetina, nu departe de orasul Vrlika. Sarbii din Bosnia, care au fugit din calea turcilor, s-au adapostit in regiunea Cetinska Krajina. Acestia au construit aici prima manastire, in anul 1395.
In anul 1777, calugarul Vikentije, de la manastirea Dragovic, a inceput constructia unei noi manastiri, pe locul numit Vinogradi. Constructia manastirii a fost continuata in 1846, in timpul staretului Jerotej Kovacevic. Manastirea a fost terminata in anul 1867. In anul 1959, cand a fost amenajat lacul artificial pentru constructia statiei hidroelectrice Peruca, Manastirea Dragovic a fost mutata pe un alt deal, in apropiere de vechea fortareata Gradina.
De-a lungul timpului, manastirea Dragovic a fost distrusa de numeroase ori de catre turci. Acestia au pradat si distrus manastirea de sase ori, pana in anul 1699. In anul 1585, cinci calugari de la manastirea Dragovic au fugit in Ungaria. Aici, calugarii au construit Manastirea Grabovac. In anul 1619, zece calugari de la manastirea Dragovic s-au alaturat fratilor lor de la manastirea Grabovac.
Dupa aceste evenimente, manastirea a fost parasita pentru mai bine de 70 de ani. In anul 1694, episcopul Nikodim a reinfiintat manastirea.
Manastirea Dragovic avea un tezaur important. Aici erau pastrate manuscrise din secolele XVI, XVI si XVII, dar si vechi documente in limba greaca, latina, italiana, rusa si sarba. Tot aici se gaseau si cateva piese de altar valoroase. Cea mai valoroasa astfel de piesa a fost realiza de H. Zefarovic, in anul 1752.
Manastirea adapostea si numeroase obiecte sacre, din argint, care datau din secolul XVII. Aceste obiecte faceau parte din bogatul tezaur al manastirii. In biserica manastirii se gaseau si o parte din moastele Sfantului Grigore. Sfantul Grigore a fost un invatat si arhiepiscop sarb, descendent al familiei Sfantului Nemanjic.
In anii 1990, intr-o perioada de mari framantari sociale si suferinte pentru sarbi, manastirea Dragovic a fost devastata si distrusa din nou. Mai apoi, episcopul Fotije de Dalmatia a oferit binecuvantarea sa preotului Dorde Knezevic, care a inceput reconstructia manastirii.
In toamna anului 2004, au fost indeplinite toate conditiile intoarcerii calugarilor la manastire. Pe 15 septembrie 2004, Manastirea Dragovic adaposteste o noua serie de calugari. Calugarul Varsonufije devine staretul acestei manastiri.
In aceeasi zi, o data cu sarbatoarea Nativitatii, la manastirea Dragovic are loc si prima Sfanta Liturghie. Aceasta a avut loc in biserica reconstruita a manastirii. Cu aceasta ocazie, un numar mare de pelerini a vizitat acest loc sfant. Arhiepiscopul Fotje le-a aratat credinciosilor si o parte din importanta pe care manastirea Dragovic o are pentru sarbii ortodoxi din regiunea Cetinska Krajina.
Manastirea Dragovic este binecuvantata de Sfanta Treime si de catre Fecioara Maria.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Visovac
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Krupa
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.