Manastirea Krupa

Manastirea Krupa Mareste imaginea.

Manastirea Krupa este o manastire localizata in Dalmatia, asezata la o distanta de doar 20 de kilometri sud de Banja Luka, in apropiere de raul Krupa. Aceasta regiune dalmata se afla pe coasta estica a Marii Adriatice, in Croatia de astazi, intinzandu-se de la Insula Rab si pana la Golful Kotor - Boka Kotorska. Dalmatia croata are patru judete si mai multe orase importante. Dalmatia se bucura si de mai multe insule, munti, rauri, golfuri si parcuri naturale.

Biserica Ortodoxa din Dalmatia

Biserica din Dalmatia a fost intemeiata de Sfantul Apostol Pavel si de ucenicii acestuia, Luca, Tit si Herma. Dupa Edictul de la Milan, dat in anul 313, crestinismul din Dalmatia a inceput sa creasca si sa se adanceasca in inimile localnicilor. In vremea in care slavii (sarbi si croati) au inceput sa populeze Dalmatia, cei doi Apostoli ai Slavilor, Chiril si Metodiu, au propovaduit crestinismul in noile asezari. Drept urmare, multe dintre actualele biserici si manastiri pastrate in zona pana astazi au fost construite de sarbii acelei perioade.

In perioada Evului Mediu, cele mai importante centre religioase erau constituite in trei dintre manastirile de atunci: Manastirea Krupa (1317), Manastirea Krka (1345) si Manastirea Dragovic (1395). Aceste trei manastiri au devenit fortarete culturale si duhovnicesti pentru sarbii ortodocsi din Dalmatia. In acea vreme, Biserica Ortodoxa Sarba era condusa de catre mitropolitii de Dabrobosnia si Philadelphia, alaturi de mitropolitul din Karlovci.

In ultimul razboi civil (1991-1995), dioceza dalmata a avut de indurat multe suferinte. Un numar insemnat de crestini ortodocsi au fost exilati din aceasta zona, iar o parte dintre bisericile si manastirile acestora au fost ruinate, ori complet distruse.

In ultima vreme, dioceza dalmata era insufletita de doar 15 preoti ortodocsi si 5 ieromonahi. Seminarul teologic "Sfintii Trei Ierarhi", localizat in Manastirea Krka, a fost reconstruit in anul 2001, reincepandu-si misiunea initiala.

Manastirea Krupa - scurt istoric

Manastirea Krupa a fost construita in anul 1317, drept ctitorie a regelui sarb Milutin. Construita peste o necropola, sapaturile arheologice au dus la descoperirea ruinelor unei antice basilici crestine, datand probabil inca din crestinismul primar. Aceasta manastire a fost intemeiata de catre calugarii ce fusesera fortati sa isi paraseasca manastirea din tara natala, din pricina invaziei otomane. Mai tarziu, Manastirea Krupa a fost inzestrata cu multe binefaceri de catre tarul Dusan si mama lui, Sfanta Angelina.

De-a lungul ei istorii, aceasta manastire a trecut prin mari incercari. In timpul razboiului dintre Imperiul Austro-Ungar si Imperiul Otoman, de la sfarsitul secolului al XVII-lea, manastirea a fost atacata de mai multe ori, ceea ce a dus, in cele din urma, la reconstruirea acesteia, in secolul al XIX-lea, prin eforturile si ravna Arhiepiscopului de Sarajevo, Savo Kosanovic. In anul 1855, datorita ajutorului venit din Rusia, Serbia si Austria, ea a fost complet restaurata. Din pacate, manastirea va fi iarasi incendiata, in vremea Primului Razboi Mondial, abia in anii 1960 fiind restaurata din nou.

Biserica manastirii este inchinata Adormirii Maicii Domnului. Minunatele ei fresce, datand inca din anul 1622, sunt lucrari ale binecunoscutului pictor calugar din Manastirea Hilandar, din Sfantul Munte Athos, zugravul George Mitrofanovic. Pe langa valoroasa fresca, manastirea mai pastreaza si o colectie impresionanta de icoane si vechi obiecte bisericesti.

Manastirea Krupa a constituit un puternic centru cultural si spiritual pentru crestinii ortodocsi sarbi din Dalmatia. Aici au vietuit, pentru un timp mai indelungat sau mai scurt, personalitati precum: arhimandritul Gherasim Zelic si scriitorii Dositej Obradovic si Simo Matavulj.

In anul 1995, in timpul operatiunii militare numite "Oluja", Manastirea Krupa a fost din nou ruinata si abandonata. Abia peste patru ani, in anul 1999, vor incepe lucrarile de restaurare, renovare si reconstructie.

    

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2099

Voteaza:

Manastirea Krupa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE