Manastirea Goshavank

Manastirea Goshavank Mareste imaginea.

De-a lungul raului Agstev se gasesc Haghartsin si Goshavank, doua complexe manastiresti din districtul Dilijan. Sunt situate in paduri dese de stejar, in apropierea unor rauri de munte mici, dar turbulente. Cadrul natural a determinat particularitatile arhitecturale ale acestor manastiri.

Numeroase cladiri civile si religioase indica faptul ca in secolele XII - XIII aceste manastiri au fost populate. Manastirea Goshavank a fost construita pe ramasitele unei foste manastiri, Ghetik, distrusa de un cutremur in anul 1188.

Mkhitar Gosh, scriitor si om de stiinta, a luat parte la constructia acestei manastiri. Inca de atunci manastirea a fost cunoscuta sub numele de Goshavank, in onoarea sa.

La Goshavank, Mkhitar Gosh, a infiintat o scoala. Unul dintre elevii sai, Kirakos Gandzaketsi, un om de stiina armean, a scris "Istoria Armeniei".

Biserica principala a manastirii apartine stilului comun tuturor lacaselor de cult din secolul al XII din Armenia. Capelele sunt boltite, iar in partea de est se gasesc altare semicirculare. Bisericile manastirii sunt decorate in concordanta cu traditiile acelei epoci. Usile si ferestrele sunt arcuite in relief, cu numeroase decoratiuni impresionante.

Biserica Grigore Lusavorich din Goshavank a fost construita in anul 1237 de catre printul Grigore Tkha. Biserica este construita in stilul basilicilor rotunde, de secol XV, cu decoratiuni interesante. Coloanele bisericii sunt acoperite cu ornamente florale, care se regaesc in motivele decorative ale usilor.

Decoratiunile exterioare ale bisericii sunt de asemenea foarte bogate. Decoratiunile fatadelor sunt separate in mai multe parti, pentru a da impresia de inaltime.

Cadrele ferestrelor de pe fatada estica sunt decorate cu ornamente florale care formeaza combinatii de diferite marimi. Sacristiile manastirii sunt decorate cu numeroase rozete, figuri umane, cruci si pasari.

In zilele noastre, manastirea nu mai oficiaza servicii religioase, cu toate ca a ramas inca o atractie turistica foarte cautata. La aceasta manastire se gasesc si unele dintre cele mai interesante cripte memoriale.

Complexul manastiresc este compus din Biserica Sfantul Grigore, un cimitir, o capela folosita in special pentru inmormantari, o biblioteca, biserica Sfantul Grigore Lousavoritch si o sala de masa.

Manastirea Goshavank se afla la 40 de minute nord de Dilijan, in satul Gosh. Criptele mortuare de la aceasta manastire sunt unele dintre cele mai importante din Armenia. Majoritatea acestor cripte sunt vechi de peste 800 de ani, unele fiind si mai vechi.

Manastirea Goshavank a fost construita sub auspiciile fratilor Ivan si Zakar Zakaryans, cu suportul lorzilor locali. Curand a devenit unul dintre cele mai importante centre culturale si educationale din Armenia. La scoala de la aceasta manastire se invata dreptul, teologi, istoria, astrologia, greaca si latina.

Manastirea a fost abandonata in secolul XIX. A fost restaurata in perioada sovietica.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 953

Voteaza:

Manastirea Goshavank 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE