Manastirea Khor Virap

Manastirea Khor Virap Mareste imaginea.

Manastirea Khor Virap (care inseamna "fantana adanca" sau "groapa adanca") este o manastire cu o biserica armeneasca. Aceasta se afla in campia Ararat din Armenia, la 8 km sud de Artashat, in provincia Ararat, langa granita cu Turcia. Manastirea a fost gazda unui seminar teologic si era pe timpuri resedinta Catolicosului armean.

Grigor Lusavorich, devenit mai tarziu Sfantul Grigorie Luminatorul, a fost initial inchis aici timp de 13 ani, de catre regele Tiridates al III-lea al Armeniei. Ca urmare a timpului petrecut aici de catre sfant, manastirea si-a castigat notorietatea si a devenit un loc de pelerinaj. Sfantul Grigorie a devenit mai tarziu mentorul religios al regelui, iar impreuna acestia au raspandit crestinismul in tara. In anul 301, Armenia era prima tara din lume declarata natie crestina.

 

Initial pe locul manastirii Khor Virap a fost ridicata o capela in 642. Capela a fost construita de Nerses al III-lea Constructorul ca loc de veneratie a Sfantului Grigorie. De-a lungul secolelor monumentul a fost recladit in repetate randuri.

In anul 1662 a fost construita cea mai mare capela, cunoscuta sub numele de St. Astvatsatsin (Sfanta Maica a lui Dumnezeu). Monumentul a fost ridicat langa ruinele vechii capele, a manastirii si celulelor calugarilor. Astazi au loc ceremonii religioase in mod regulat in aceasta biserica. Este cunoscuta ca cel mai vizitat loc de pelerinaj din Armenia.

Manastirea Khor Virap

Khor Virap este una dintre cele mai faimoase destinatii din Armenia dintr-o serie de motive. Principalul argument este faptul ca aici a fost incarcerat Sfantul Grigorie Luminatorul timp de 13 ani, inainte de a-l vindeca pe regele Tridates al III-lea de o boala de care suferea. Ca urmare a acestui eveniment, regele s-a convertit, iar Armenia a devenit in mod oficial prima natie crestina din lume, in anul 301.

Chiar si astazi vizitatorii pot merge sa vada celula subterana in care a fost tinut prizonier sfantul. Cei care ajung aici trebuie sa paseasca cu atentie deoarece sunt doua gauri pe care se poate cobori, dar care nu sunt marcate. Aici se afla o camera mica aflata langa scari, cu cateva trepte, apoi dupa colt, o alta scare care duce la respectiva incapere.

In odaia principala mai exista si o alta iesire, in dreapta altarului, cu o scara lunga, care duce spre groapa in care era tinut prizonier Grigor Luisavorich. Pentru o celula, aceasta din urma este chiar impresionanta ca marime. Din cauza lumanarilor si a lipsei circulatiei aerului celula este insa sufocanta, asemanatoare cu celelalte incaperi mici. Chiar si avand lumanari este bine sa folosesti o lanterna.

Manastirea se afla pe varful unui mic deal singuratic, din Valea Ararat. Se poate ajunge usor din autostrada. Turnurile de pe manastire se pot vedea chiar si in zilele in care vizibilitatea este redusa. In zona exista si cateva posturi militare. Noaptea se vad luminile de pe Muntele Ararat.

Marea biserica Sf. Astvatsatsin din Khor Virap a fost construita in secolul al XVII-lea. Monumentul are un design tipic, dar lipsit de sculpturi sau alte elemente decorative. Aceasta este amplasata intr-un complex asemanator unui fort, compus din 9 curti. Pentru majoritatea armenilor, biserica reprezinta un loc important.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1593

Voteaza:

Manastirea Khor Virap 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE