Manastirea Seydnaya

Manastirea Seydnaya Mareste imaginea.

Manastirea Seydnaya este localizata la 30 km nord de Damasc, la o altitudine de 1313 metri deasupra nivelului marii. Lacasul religios se distinge prin manastirea care gazduieste "Icoana Minunilor", faimoasa Biserica Sophia si Manastirea Sherobim, construita in secolul al III-a. Manastirea detine o icoana a Fecioarei Maria, care se crede ca ar fi fost pictata de Sfantul Luca.

Seydnaya este un orasel aflat intr-o regiune rurala, in Siria. Acesta se afla la 30 km nord de Damasc. Orasul se intinde pe coama unui deal si este inconjurat de vita-de-vie si plantatii de maslini. Climatul din Seydnaya este foarte asemanator cu cel din Damasc. Verile sunt uscate, fara niciun pic de umiditate. Iernile sunt reci, adesea cu ploi.

Seydnaya a fost sediul Patriarhiei Antiohiei vechi si este considerat de catre multa lume ca al doilea loc dupa Ierusalim, ca importanta religioasa. Insusi numele localitatii, “Seyda Naya”, inseamna Doamna Noastra in siriana. Alte biserici construite in oras sunt Manastirea Romano-Catolica Sfantul Toma, Manastirea Ortodoxa Sfantul Estphariuos, Manastirea Heruvimi si Manastirea Sfantul Ephram.

Cea mai mare atractie a oraselului Seydnaya o reprezinta bisericile sale, incununate de Manastirea Doamnei Noastre, asemanatoare unui castel. Construita in 547, biserica a fost fondata de Justinian, cand acesta a campat in desert, in timpul unei campanii impotriva persilor.

Potrivit traditiei, in timp ce Iustinian vana o caprioara, acesta a fost surprins de aparitia unei lumini stralucitoare. Caprioara s-a transformat intr-o doamna si i-a comandat imparatului sa construiasca o manastire in acel loc. Prin urmare, Iustinian a ridicat manastirea si a numit-o stareta aici pe sora lui.

Se zvoneste ca portretul Fecioarei expus in manastire ar fi pictat de Sfantul Luca. Crestini si musulmani din toata lumea vin aici sa se inchine si sa fie vindecati. Biserica este faimoasa pentru minunile legate de vindecarile uimitoare.

Istoricii povestesc ca atunci cand imparatul bizantin Iustinian s-a dus impreuna cu soldatii sai sa-i atace pe persi, acesta a traversat Siria si a ajuns in desert unde s-a oprit cu ostirea lui pentru a campa. In scurt timp, oamenii au inceput sa sufere de sete din cauza ariditatii locului. Chiar in acel moment dificil, regele vazu caprioara. Acesta fugi dupa ea hotarat sa o prinda, pana cand regele ceda oboselii si cazu pe varful unui deal stancos.

Mai tarziu, regele se indrepta spre o fantana cu apa potabila. In acel loc caprioara ii oferi o ocazie acestuia sa o ucida, insa se transforma apoi intr-o icoana a Fecioarei Maria din care radia o lumina foarte puternica. Din icoana iesi o mana alba care se indrepta spre rege. “Nu ma vei ucide, Iustiniane. In loc de aceasta, vei ridica o biserica pentru mine, pe acest deal”. Inca o data, Fecioara aparu sub forma de caprioara in visul regelui si il indruma, aratandu-i forma dorita pentru biserica. Se spune ca sfanta manastire de astazi are aceeasi arhitectura cu cea a design-ului aratat, pastrandu-si grandoarea si frumusetea bizantina pana in zilele noastre.

Acest eveniment a fost reprezentat intr-un minunat portret artistic. Acesta sta acum deasupra altarului din Shaghoura. Lucrarea a fost realizata de catre un artist grec. Tabloul arata cum a fost construita manastirea, iar portretul are o expresivitate greu de redat in cuvinte.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2997

Voteaza:

Manastirea Seydnaya 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE