Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana

Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana este de fapt biserica centrala a unei mai vechi manastiri ortodoxe, asezata in apropierea localitatii Mesena, regiunea Pafos - Paphos, Cipru. Localitatea Pafos (Paphos, Paphus, Πάφος, Baf) este un orasel intemeiat pe coasta sud-vestica a Insulei Cipru, fiind capitala districtului omonim. In perioada greco-romana, acesta era capitala intregii insule. Potrivit traditiilor mitice, aici s-ar fi nascut frumoasa Afrodita, zeita dragostei si a frumusetii. Insusi a propovaduit in acest orasel, in primul secol crestin.

Mesana (Μέσανα) este o localitate asezata in nord-estul districtului Pafos. In aceast loc se ajunge pornind din drumul ce leaga Pafos de Troodos. Numele "mesena" vine de la alaturarea cuvintelor toponimice "mes-iana", care inseamna "in mijloc", "intre". Localitatea pastreaza cateva minunate locasuri de cult, precum: Biserica Sfantul Tihic (Tyhikos), un sfant local, ocrotitor al locului; Capela Sfintei Irina si Capela Sfantului Gheorghe. La mica distanta de localitate, intr-o zona foarte izolata se afla Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana - Komanon.

Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana din Mesana - scurt istoric

s-a nascut la anul 347, in Antiohia. Ajuns in cele din urma episcop si Patriarh al Constantinopolului, el a fost exilat de trei ori de catre imparateasa bizantina Eudoxia. De fiecare data, motivul exilarii sale a venit din viata sa de nevointa, pe care cei de langa el o pizmuiau, vazand in ea caderile lor. In cel de-al treilea exil, Sfantul Ioan Hrisostom a si muri, dupa o calatorie lunga de trei luni de zile, sub stricta supraveghere, in conditii foarte aspre. El a murit la data de 14 septembrie 407, in localitatea Comana - Komana din Pont. Trupul sau a fost inmormantat in Komana, unde a si ramas vreme de 30 de ani.

se poate sa fi ajuns si in Cipru, atata timp cat in micuta si izolata localitate Mesana, din Pafos, se afla o Manastire inchinata Sfantului Gheorghe de Komana, iar denumirea de Komana - Comana - se refera la localitatea Komana din Pont. Se poate ca Moastele Sfantului Ioan sa fi fost pastrate in aceasta biserica, dupa aducerea lor in Cipru, din Komana, mai inainte de ducerea lor in Constantinopol.

In vremea caderii Constantinopolului sub turci, in Cipru era regina Elena Paleoloaga, o femeie de sorginte greaca, nepoata ultimului imparat bizantin, Constantin Paleologol, si sotia regelui luzinian de Cipru, Ioan al II-lea (1432-1458). Ea era o femeie dinamica, avand o puternica si de neclintit antipatie fata de clericii latini, devenind astfel protectoarea tuturor crestinilor asupriti de latini.

Imparateasa Elena a facut din Cipru o insula protectoare pentru toti crestinii alungati sau greu incercati de vremuri, zidind nenumarate biserici si manastiri. Un numar insemnat de calugari au ajuns in Cipru imediat dupa caderea Constantinopolului, acestia fiind ajutati deosebit de mult de catre imparateasa Elena. Ei au ajuns sa populeze multe noi manastiri din Cipru.

Una dintre aceste manastiri, intemeiate de calugarii veniti din Constantinopol, se poate sa fie si aceasta Manastire a Sfantului Gheorghe de Komana, aflata in localitatea Mesana, regiunea Pafos, Cipru. Aceasta smerita si tainica manastire a fost zidita in jurul anului 1480, in partea de jos a localitatii, spre est, aproape de malul vestic al raului Diarizos.

Urmele de fresca de pe peretii bisericii indica multe asemanari cu arta bizantina din perioada paleologilor, dezvoltata in mod special in Constantinopol. Noile fresce care imbraca manastirea, si care au supravietuit pana astazi, reusesc foarte bine sa ne aduca aminte de faima si cinstea artei de odinioara. Acestea sunt similare celor intalnite in , asezata imediat langa localitatea . Si aceasta din urma a fost intemeiata tot de un grup de calugari fugiti din Constantinopol, in anul 1491. Se poate ca acesti calugari sa fi adus, dupa cum aminteam mai sus, impreuna cu ei, din Constantinopol, . Se crede ca acesta ar fi si motivul pentru care Manastirea Sfantului Gheorghe mai poarta si prelungirea numelui prin "de Komana".

In localitatea Mesana, care initial avea un numar de doar 30 de vietuitori, se povesteste, din generatie in generatie, urmatoarea intamplare, legata de Manastirea Sfantului Gheorghe de Komana: acum multi ani, un taran din Mesana a mers la manastire si s-a inchinat , facatoare-de-minuni, care se afla pe atunci in afara bisericii, intr-o parte a curtii manastirii. Batranul s-a rugat Maicii Domnului sa ii vindece fiul, care suferea de o boala anume. Pe langa inaltarea rugaciunilor sale, dupa puteri, el a adus cu sine, spre a darui manastirii, doi bivoli, ca ofranda spre tamaduirea fiului sau.

Fiul sau s-a vindecat in mod minunat, insa tatal a uitat sa multumeasca Maicii Domnului, ba mai mult, el s-a intors la manastire spre a lua inapoi (fura) cei doi bivoli. Staretul manastirii, care cunostea inclinatia acelui om spre furat, a avut grija sa randuiasca lucrurile in urmatorul mod: el a uns marginile icoanei Maicii Domnului cu miere, iar cei doi bivoli, care fusesera lasati in curtea manastirii, au venit de au lins aceasta miere, murdarindu-se insa si pe blana. Taranul si-a luat bivolii inapoi, in ascuns, insa acestia au fost usor regasiti, datorita faptului ca erau singurii murdari de miere. Taranul si-a dat seama ca ii inchinase Maicii Domnului in schimbul vindecarii fiului sau, prin urmare, i-a returnat manastirii singur.

De-a lungul calatoriei savarsite de la bisericile si manastirile din Cipru, acesta a ajuns si la Manastirea Sfantul Gheorghe din Komana, in anul 1735. De la aceasta ne-au ramas urmatoarele cuvinte: "Chiliile manastirii se afla in stare foarte proasta, singurii vietuitori fiind staretul si doi ucenici calugari. Nici arhiepiscopul zonei si nici crestinii din localitatea Mesena nu arata vreun pic de interes pentru ingrijirea acestei manastiri."

Cu adevarat, Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana a ramas abandonata pana acum cativa ani. Din intreg ansamblul ei monastic, doar biserica centrala a mai supravietuit, chiar si aceasta fiind la un pas de daramare. Multumita "Departamentului de Antichitati" biserica a fost ferita de disparitie, printr-o ampla si puternica restaurare si consolidare. Datorita zonei izolate si pustii in care este asezata aceasta manastire, aceasta ramane necunoscuta nu numai majoritatii locuitorilor ciprioti, ci chiar si multora din regiunea Pafos - Paphos.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6392

Voteaza:

Manastirea Sfantul Gheorghe de Komana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE