Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

Schitul Sfantul Andrei este unul dintre marile schiturile ce inalta rugaciuni Domnului de pe Sfantul Munte Athos. Schitul athonit al Apostolului Andrei depinde de Manastirea Vatoped si este asezat pe coama unui deal, la numai jumatate de kilometru de Careia, capitala administrativa a Sfantului Munte.

Asezat sub ocrotirea Sfintilor Andrei si Antonie cel Mare, acest schit este unul dintre cele mai mari schituri din Sfantul Munte. Datorita maretiei lui, numit si "Serai", adica "Palat", schitul impresioneaza inca si astazi pe tot pelerinul ce ii paseste pragul. Intr-un paraclis al acestui schit se pastreaza o nespusa comoara duhovniceasca: Fruntea Sfantului Apostol Andrei.

Sfantul Munte Athos, foarte scurta prezentare.

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea IvironManastirea HilandarManastirea DionisiuManastirea CutlumusManastirea PantocratorManastirea XiropotamuManastirea ZografuManastirea DochiariuManastirea CaracaluManastirea FiloteuManastirea Simonos PetrasManastirea Sfantul PavelManastirea StavronikitaManastirea XenofontManastirea GrigoriuManastirea EsfigmenuManastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu.

Pe langa marile manastiri, in Sfantul Munte mai functioneaza si inca vreo doisprezece schituri, precum si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc o multime de calugari ortodocsi. Cele mai cunoscute schituri din Sfantul Munte sunt urmatoarele: Schitul Kavsokalivia, Schitul Sfantul Dimitrie - Lacu, Schitul Nou - Neaskiti, Schitul Sfantul Ioan Botezatorul - Prodromu, Schitul Provata, Schitul Sfanta Ana, Schitul Sfantul Andrei - Sarai.

Schitul Sfantul Andrei din Muntele Athos - scurt istoric

Potrivit traditiei athonite, in regiunea Careia se aflau asezari monahale inca dinainte de venirea aici a Sfantului Atanasie Athonitul, candva pe la jumatatea secolului al X-lea. Chiliile din Careia au continuat sa functioneze neintrerupt, pana astazi.

Inceputul documentar al Schitului Sfantul Andrei are loc insa in prima jumatate a secolului al XVII-lea, cand poposeste aici Atanasie al III-lea Patelarie, patriarhul Constantinopolului. Patriarhul a locuit in Constantinopol mai putin de un an, in anul 1634 el retragandu-se din scaunul patriarhal, datorita tulburarilor sociale si caderilor morale din capitala imperiala.

Dupa anul 1634, Atanasie este numit mitropolit al Tesalonicului, ocazie cu care incepe sa faca vizite repetate in Sfantul Munte. In scurt timp, mitropolitul isi va cumpara o chilie, nu departe de Careia, pe care o va inchina Sfantului Antonie cel Mare. In aceasta chilie smerita el se va retrage adesea, pentru rugaciune si nevointa.

Spre batranete insa, mitropolitul Atanasie isi va indrepta pasii, nu spre Athos, ci spre Rusia, unde se va opri la Manastirea Schimbarea la Fata, din localitatea Lubna. In acest loc, el va si adormi intru Hristos, in anul 1654. Dupa mai multi ani de zile, trupul sau, ingropat pe tron arhieresc, precum era obiceiul in vreme, a fost aflat neputrezit si frumos mirositor. Astfel, cinstitele sale Moaste au fost asezate in catedrala ortodoxa din orasul rusesc Harcov.

In anul 1768, Serafim al II-lea, patriarhul Constantinopolului (1757-1761), cumpara Chilia Sfantul Antonie cel Mare, de langa Careia. El va darama vechea chilie, de mici dimensiuni, si va ridica in locul ei o chilie mai mare, inchinata Sfantului Antonie cel Mare si Sfantului Apostol Andrei. Fiind cea mai mare si cea mai frumoasa chilie din Careia, aceasta va fi numita imediat "Serai", adica "Palat". Din aceasta chilie se va pastra, pana astazi, cladirea vopsita in rosu, aflata in fata marii biserici, in centrul curtii interioare a schitului.

In anul 1841, chilia numita "Serai", apartinand pana atunci Manastirii Vatoped, este cumparata de calugarii rusi Visarion si Varsanufie. In anul 1849, cu binecuvantarea patriarhului ecumenic Antim al VI-lea, chilia celor doi va fi ridicata la rangul de schit cu viata de obste.

Sub conducerea staretului Visarion, schitul "Serai" va inflori puternic, obstea crescand considerabil, iar noi cladiri fiind ridicate de jur-imprejur. Chiliile vor fi zidite in forma de patrulater, in centrul lor fiind inaltata o noua biserica, mareata, lunga de 60 de metri, lata de 33 de metri si inalta de 29 de metri. Inceputa in anul 1867, mareata biserica va fi complet finisata abia in anul 1900. Noi si minunte clopote, pastrate pana astazi, vor incanta si ele noua ctitorie.

Primul Razboi Mondial si Revolutia Bolsevica din Rusia au dus la decaderea vietii monahale din Schitul rusesc Sfantul Andrei. Ajutoarele materiale au incetat sa mai vina din Rusia, iar personalul monahal a inceput sa imbatraneasca si sa se imputineze. Un incendiu din anul 1958 va afecta si el viata monahala din schit, partea vestica a complexului monahal arzand complet, impreuna cu o biblioteca foarte mare.

In anul 1971, parintele Samson, ultimul monah din obstea schitului va trece si el la cele vesnice. In asteptarea formarii unei noi obsti monahale, parintii din Manastirea Vatoped vor randui la Schitul Sfantul Andrei un parinte grec. Abia in anul 1992, la schit va fi randuita o obste monahala noua, in mare parte alcatuita din greci. Noi vietuitori vor ajunge in schit in anul 2001, in numai zece ani, obstea ajungand la un total de douazeci de vietuitori.

In incinta schitului functioneaza astazi un Seminar Teologic, cunoscut sub denumirea de "Academia Athonita", vrand a fi oarecum o continuare a fostei "Scoli Athonite", de langa Manastirea Vatoped. In biserica schitului se pastreaza o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, renumita pentru tamaduirea mai multor muti si paralizati. Alaturi de aceasta, monahii pastreaza, cu mare evlavie, o parte din Moastele Sfantului Apostol Andrei (fruntea).

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Noiembrie 2018

Vizualizari: 12744

Voteaza:

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE