
Botezul Domnului sau Bobotează din data de 6 ianuarie este una dintre dovezile incontestabile a faptului că în Biserica Ortodoxă lucrează Harul lui Dumnezeu și că este cu adevărat o biserică mântuitoare. Dovezile în favoarea Ortodoxiei sunt numeroase. În acest sens, aș dori să amintesc numai două dintre dovezile incontestabile, care susțin credința creștină ortodoxă: agheasma mare sau apa sfințită la Bobotează, apă cu proprietăți miraculoase care rămâne nestricăcioasă zeci de ani și lumina din noaptea Învierii de la Ierusalim, care se aprinde numai la ortodocși. Experimentul cu apa sfințită a îndrăznit să-l facă un domnitor creștin ortodox, Mihai Viteazul, care vrând să ridice o biserică ortodoxă, într-un orășel din Transilvania, unde majoritatea populației era catolică. El a propus ca să sfințească apa și ortodocșii și catolicii și să o lase apa aceea 40 de zile. După patruzeci de zile, apa sfințită a ortodocșilor era proaspătă ca de izvor, iar a catolicilor mirosea urât a apă stătută. Văzând acestea, populația catolică i-a dat voie domnitorului să construiască o biserică ortodoxă. A doua dovadă a adevăratei credințe se întâmplă an de an, în văzul întregii lumi, lumina Învierii de la Ierusalim. Cea mai nobilă misiune de pe pământ este aceea de slujire a omului. Botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, cunoscut în popor sub denumirea de “Teofanie”, cuvânt din limba greacă, având sensul de “manifestare”, “arătare” sau “descoperire”, constituie unul din evenimentele importante ale creştinismului şi marchează începutul activităţii misionare a Mântuitorului, aceea de slujire a semenilor.
Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II-lea d.Hr. În primele secole d.Hr., Boboteaza era sarbatorită împreună cu Naşterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV-lea d. Hr., cele două sărbători au fost desparţite; 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Naşterii Domnului şi 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.
Prin botezarea în Iordan, Hristos l-a îngropat pe vechiul Adam şi a început astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului primind pe Dumnezeu-Omul, nu au avut ce să cureţe, ci au fost ele însele purificate şi toată creaţia. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinteşte Agheasma Mare. Creştinii ortodocşi gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, la recomandarea preotului. Agheasma Mare este folosită, în Ajunul Bobotezei, la sfinţirea caselor credincioşilor şi a locuinţelor acestora. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi: antimisele prapurii, crucea, troiţele, clopotul, vasele şi veşmintele liturgice, precum şi icoanele şi bisericile.
De asemenea, tot în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Dacă Agheasma Mică se poate săvârşi ori de câte ori credincioşii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiază o singură dată pe an, pe 6 ianuarie, în ziua Botezului Domnului. Majoritatea creştinilor ortodocşi ştiu că Agheazma Mare poate fi păstrată vreme îndelungată fără să sufere vreo modificare a culorii sau a gustului. Mai mult, această apă sfinţită are efecte benefice asupra organismului şi chiar tămăduitoare.
Aşadar, iată cum apa sfinţitoare a Iordanului de pe vremea Mântuitorului comprimă spaţiul şi timpul, ajunge până în zilele noastre prin cultul public ortodox, făcându-ne astfel părtaşi la Botezul şi Epifania Domnului. Oricum, nimeni nu a exercitat asupra omenirii o influenţă atât de mare şi de profundă ca Omul-Iisus. Dacă marii filosofi ai lumii, Aristotel şi Platon, ne ridică în sfera eterată unde n-avem acces, Hristos ne urcă la cer şi ne coboară pe pământ, zilnic. Mai mult, Iisus reuşeşte să pătrundă în viaţa şi în gândurile noastre transformându-ne de fiecare dată, precum alchimistul transformă plumbul în aur. Vorba unui mare duhovnic: “murim şi înviem în fiecare zi, dar nu oricum, în Hristos Domnul”.
Ştefan Popa
-
Taina Botezului
Publicat in : Sfintele Taine -
De la semnul lui Iona la Taina Botezului
Publicat in : Religie -
Norme canonice privitoare la Taina Botezului
Publicat in : Botez -
Legatura liturgica intre Paste si Taina Botezului
Publicat in : Sfintele Pasti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.