Ansamblul bisericesc din Hiliseu Crisan

Ansamblul bisericesc din Hiliseu Crisan Mareste imaginea.

Ansamblul bisericesc din Hiliseu Crisan, aflat in judetul Botosani, este un monument bisericesc unic in tara noastra. Aflata la marginea vestitilor codri ai Hertei, langa padurea Calugarita, biserica de lemn isi pastreaza inca si astazi maretia de odinioara, in pofida structurii ei de lemn. In fata bisericii, soborul Apostolilor, scosi din piatra, in marime naturala, strajuiesc parca orizontul.

"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!"

Ansamblul bisericesc din Hiliseu Crisan

Vechiul sat Curt, numit astazi Hiliseu Crisan, prin monumentul istoric si arhitectural pe care il protejeaza, aminteste inca de familia boierilor de odinioara. Curtea boierului Curt a fost, cu siguranta, una dintre capodoperele arhitecturale ale Romaniei. Este si astazi.

 Biserica monumentala din Hiliseu Crisan

In anul 1802, vrednicul Vasile Curt, un boier iubitor de carte si arta crestina, a construit o mareata biserica din lemn, spre pomenirea neamului sau si spre slava lui Dumnezeu. Mai tarziu, in anul 1859, nora ctitorului, anume Ana Curt, sotia fiului sau, Alecu Curt, a construit o clopotnita si un extraordinar monument arhitectural: o serie de treisprezece statui care ii infatiseaza, in marime naturala, pe Apostoli, in jurul Mantuitorului Iisus Hristos.

Prin imbinarea celor doua constructii, smerita biserica de lemn si triumfatorul monument de origine apuseana, acest ansamblu bisericesc constituie un monument unic in tara noastra. Ana Curt era de catolica, de unde si stilul baroc al clopotnitei si al statuilor.

Biserica monumentala din Hiliseu Crisan

Curtea boiereasca a lui Vasile Curt a fost daramata in jurul anului 1970, cand mosierii au fost intemnitati sau alungati din tara. Caramida caselor din vechiul conac boieresc a slujit ca material pentru ridicarea casei parohiale din sat, candva intre anii 1970-1975. Tot in acest timp, ce a mai ramas din conacul boieresc a fost demolat de comunisti. Se mai pastreaza inca ruinele unei fantani.

Biserica de lemn este construita pe locul unui vechi schit de maici, ale carui ruine se observa si astazi. Temelia bisericii este din piatra masiva, iar peretii sunt imbinati din barne groase de stejar. Consolele sunt atent cioplite, iar acoperisul prezinta doua randuri de stresini, in stilul bisericilor de lemn din Ucraina. Pridvorul bisericii este inchis, iar portalul de intrare prezinta cinci rozete sculptate.

Biserica monumentala din Hiliseu Crisan

Turnul clopotnita si zidul exterior au fost construite in anul 1859, de catre nora ctitorului, anume Ana Curt. Zidul de incinta este decorat cu treisprezece statui: Iisus Hristos, incadrat de doi ingeri, este asezat in centru, deasupra usii de intrare, iar de o parte si de alta a Sa sunt asezati cei doisprezece Apostoli. Fiecare statueta este unica.

Catapeteasma bisericii, lucrate in lemn de tei si impodobita cu sapte randuri de icoane, este minunata. Icoanele sunt innegrite de fum, ca si peretii. In timp, cafasul bisericii s-a surpat. In anul 1968, biserica a fost supusa unor reparatii ample. Trecerea din pronaos in naos se face printr-un perete despartitor. De o parte si de cealalta a usii se pastreaza tablourile ctitorilor.

 Biserica monumentala din Hiliseu Crisan

In tezaurul bisericutei lui Curt se pastreaza inca o serie de carti bisericesti si vechi icoane. Cea mai insemnata este icoana Maicii Domnului ferecata in argint: "Aceasta sfanta icoana s-a facut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica si fiul lor, George, familia Curt, anul 1854, martie, 11 zile." Sunt deosebite si Sfanta Evanghelia si Sfanta Scriptura, donate bisericii de Ana Curt, in anul 1859. Se pastreaza inca si astazi tablourile ctitorilor.

Biserica monumentala din Hiliseu Crisan

In pronaosul bisericii se pastreaza mormantul ctitorului, boierul Vasile Curt. Piatra de mormant prezinta o inscriptie cu litere chirilice. Ceilalti membri ai familiei boieresti sunt ingropati in cripta familiei, in fata bisericii.

Biserica a fost reparata intre anii 1968-1975. Apoi, intre anii 2003-2004, vechiul acoperis a fost demontat si un altul a fost montat, tot din dranita.

Iulian Predescu

 Biserica monumentala din Hiliseu Crisan

Pe aceeaşi temă

31 Decembrie 2013

Vizualizari: 2996

Voteaza:

Ansamblul bisericesc din Hiliseu Crisan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE